ФРАНЦУСKИ ИСТОРИЧАР ШОKИРАО СРБИЈУ: Ви Срби сте наивни, још од 1974. постојао је план да вам отму Косово! ЕВО KО И ШТА ДА РАДИТЕ …

FRANCUSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO SRBIJU: Vi Srbi ste naivni, još od 1974. postojao je plan da vam otmu Kosovo! EVO KO I ŠTA DA RADITE …

22 septembra 2018

Francuski istoričar i geopolitičar govori zašto EU favorizuje Prištinu u dijalogu sa Beogradom i novom prekrajanju granica, a u novoformiranoj zajednici, prema njegovom mišljenju, bile bi i Republika Srpska i Makedonija.Zapad nikada nije hteo da Kosovo bude sa Srbijom. Još od Ustava iz 1974. godine, kada je Srbija podeljena na tri dela, postojao je plan za njegovo izdvajanje. To je htela Nemačka, i od tada postoji kontinuitet.

Zato je zabluda da se o ovom pitanju može pregovarati sa Evropskom unijom, u kojoj je najvažnija sila Nemačka, koja neće, a i nikada nije htela, bilo koji model u kome bi Srbija bila s Kosovom.

Ovako francuski istoričar i geopolitičar Aleksis Trud govori u intervjuu za Novosti, koji vam prenosimo u celosti, na pitanje zbog čega se u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije favorizuje kosovska strana. Prema oceni ovog profesora, kompromis od početka nije bio moguć, a kosovsko pitanje on vidi kao pitanje novog svetskog poretka, u kome veliku ulogu igraju zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

U Srbiji ima mišljenja da bi rešenje moglo da se postigne na međunarodnoj konferenciji. Da li bi vredelo poći tim putem?

– To bi moglo da bude rešenje, kao što je bilo više puta u istoriji Balkana – 1815. i 1878. Na takvoj konferenciji bi mogle da se promene granice koje je Tito imponirao bez referenduma i bez ikakve volje svih naroda Balkana. Po mom mišljenju, u budućnosti će se formirati slovenska federacija Srbije, Republike Srpske i Makedonije.

Iz zapadnih zemalja smo više puta čuli da nema izmene granica…

– Zapadu je u interesu da to kaže. A interes novog svetskog poretka koji prave Rusija, Indija i Kina je suprotan, odnosno, cilj je da se, oslanjajući se na Ujedinjene nacije, organizuje međunarodna konferencija i da se priča o novim granicama.

U kom periodu očekujete takav rasplet?

– U narednih deset godina. Junker je rekao da je 2025. godina indikativan datum za početak integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, i u to vreme bi mogla da se održi ta međunarodna konferencija.

Da li Srbiju na „novoj“ mapi Balkana vidite sa KiM?

– Srbija je po ovom pitanju ispala naivna. Devedesetih godine se govorilo: pazite da se ne pravi velika Srbija, a došlo se do razgovara o tome da se ne treba boriti ni za šta. S druge strane, „velika Albanija“ je de fakto tu. Ne razumem zašto se srpska vlast, bilo koja, stidi i uvek misli da u politici postoje neka pravila. To je velika zabluda. Isto razmišljaju i Rusi, da postoji neka istina. U politici istine nema. Na Zapadu se to zna i tamo postoji realpolitika: imamo svoje interese i idemo napred.

Nije li paradoks da EU od Srbije traži da ne sputava evropski put Prištine, dok unutar Unije pet članica ne priznaje Kosovo?

– To jeste paradoks. Tih pet zemalja nikada neće priznati Kosovo, dok nije isključeno da će druge države menjati svoj stav. Za pet godina situacija neće biti ista. Zato Srbija u ovom času treba da bude čvrsta i da drži svoju stranu.

Predviđate i nastajanje „velike Albanije“?

– Uvećavanje Albanije je trend još od 1912. Ona bi imala trećinu Makedonije, jug Kosova – ne Metohije, i deo Crne Gore. Koja god da je vlast u Crnoj Gori, moraće da daje sve više i više prava Albancima na severu i zapadu zemlje, po istom sistemu kao što je u Makedoniji.

(Novosti)

KOMENTARI20 komentara

 1. Dane Radakovic says:

  Srbi nisu smeli da pisnu 1974 godine od tite i jugoslovena u beogradu tito unistijo Srbiju i Srbe a dacic jos vodi stranku jugoslovena i petokraku titinu u beogradu srbi su lud narod

  • Rođen says:

   Srbi u Srbiji danas ne smiju da pismu od klana Vuči ,ranije od Tite, sutra od kurte itd. U prevodu nestalo Muških glava. Samo žene sa muškim imenima ostale da toroču i kukumavču.

  • cosic says:

   Ti naivi srbi su nasamarili muslimane I hrvate da ginu za srpske interese sve tobos braneci jugoslaviju

  • cosic says:

   Ti naivi srbi su nasamarili muslimane I hrvate da ginu za srpske interese sve tobos braneci jugoslaviju

   • Miraš says:

    Da nije bilo najpre Kneževine Srbije pa posle ulaska ostalih u Jugoslaviju ni Slovenci ni Hrvati ni Muslimani ni Makedonci ni Crnogorci ne bi imali svoje današnje države. Sad se po austrougarski sprdate sa "srbijanskom" politikom, vladom, štampom itd. jer uvek Vam je vaša sebičnost bila na prvom mestu. Znali ste Vi svoje interese uvek da realizujete na najgore moguće načine, od 1914 na Drini pa nadalje do današnjih dana. Ima li danas na planeti sebičnijih, svadljivijih i primitivnijih plemena od Vaših? Sigurno ima, ali prilično ste blizu dna liste.

 2. Velika Metla says:

  Mojega rođaka su izbacili sa sednice SKJ kad je javno rekao da je ustav donešen 1974.godine direktan početak rastakanja Srbije i generalno srbskog korpusa! Neka me sada neko ubedi s argumentima da to nije istina sve šta je rekao! Zašto nijedna republika nije bila podeljena na autonomne pokrajine osim Srbija? Naprimer Dalmacija je starija nekoliko vekova od "rvatske" kojo je nezasluženo pripala,i zašto nije mogla Dalmacija biti pokrajina? Ili bilo koja teritorija u "rvatskoj"? Naravno da ne,nego je bio cilj rasturanje svega šta ima prefiks "SRB",i to po svakom pitanju,teritorijalnom,kulturnom,vojnom,ekonomskom..........,po svakom!

  • pravda says:

   Bravo care,svaka ti je Njegoseva. STOP rasturanju Srbije. Stop EU ,i klecanju pred Fasistima NEMCIMA.

  • Dragana says:

   I Dalmacija je srpska, al polako. Sve ćemo vratiti. Dugo smo robovali, sad se osvešćujemo.

   • Velika Metla says:

    Dragana,naravno da jeste! Jedino deo nje pripada i Italiji,sa delom Istre,naravno!

  • Karital says:

   Zašto bi Dalmacija bila pokrajina kad u njoj živi 90% Hrvata a ostalo su nacionalne manjine?

   • Velika Metla says:

    Karital,da prvo razjasnimo ono od čega je počelo vaše pokatolićenje,što milom,što silom,koje je i tražio i sproveo u delo ono zlo koje se naziva "sveta hoklica",iliti sotonina ekspozitura! To zlo je preko svake vojne sile radilo,i uradilo,na tome da se pravoslavlje odbije što je moguće dalje od Jadranskog mora! A vi koji niste izdržali pritisak ste se pokatoličili,i samim tim im pomogli debelo da to i urade! Nije džabe rekao onaj američki general (mislim da je Džonson,ali nije ni bitno)da "Srbima možemo ponekada dozvoliti da imaju i Sarajevo u svojim rukama,ali obalu Jadranskog mora NIKAKO"! Ko hoće da razume razumeće,a ko neće neće pa sve i da hoće! Danas se u Crnjoj i Goroj dešava ista situacija kao i za vreme pogroma srbskog življa sa jadranske obale! Preko 300 000 onih pravih Crnogoraca(ne milogorskih šiptogoraca)živi van Crne Gore,uglavnom u Srbiji,i nemaju pravo glasa u Crnoj Gori,niti pravo na crnogorsko državljanstvo,a time i na pasoš,ALI zato to pravo imaju šLIHtari i ostali koji se ne smatraju Srbima,a iz Crne Gore su i žive svuda po svetu! I naravno ti ćeš da bi potkrepio svoje pokatoličenje,i opravdao neopravdivo,reći da je to u redu! "sveta hoklica"je izvor svih zala na planeti Zemlji,kada je reč o religiji! Nema toga Islama,Budizma,ili ne znam čega već koje je toliko zlo kao "sveta hoklica"!

 3. rajko says:

  Svi zapadni prijatelji Srba reaguju prekasno i daju premalo. Gde su bili kad smo mi bili bombardovani? Nismo mi bili naivni, nego slabi, a kakvi bismo mogli i biti kad se na nas okomio čitav zapadni "razvijeni svet"? Ova izjava mi više liči na još jedno besno pljuvanje po nama, nego na podršku.

  • Deda Micko says:

   Dobro si mu rekao, muka mi je od Zapadnjaka koji sve znaju. Prvo nas opjackaju, pa nas prosvetljuju.

  • Velika Metla says:

   Rajko,upravo tako! Njihov napad na Srbiju,konstantni,pokazuje i dokazuje,da mi nismo naivni,nego su oni bruka ljudskog roda,i licemeri kakvih nema na celom dunjaluku! U jednoj nazovi državi zapadnjaka ćeš naći nebrojeno puta više licemerja,nego u celom ostalom svetu koji nije zapad! Naš najgori nesoj i ološ bolji je čovek od njihovog,zapadnjačkog,najboljeg čoveka nebrojeno puta!

 4. Zoran says:

  To je tacno sto ovaj prica. Medjutim, ja bih izdvojio ovo: __"Ne razumem zašto se srpska vlast, bilo koja, stidi i uvek misli da u politici postoje neka pravila. To je velika zabluda. Isto razmišljaju i Rusi, da postoji neka istina. U politici istine nema. Na Zapadu se to zna i tamo postoji realpolitika: imamo svoje interese i idemo napred."___Vidis, Rimska imperija je trajala 500 godina. Evroap postoji ovakva kakva je samo iz jednog razloga. Zato sto Amerika postoji. Amerika je izgurala 300 godina nekako, da ona pozivi jos 200 goisna, za mene ce biti neverovatno. Imaj na umu da je Egipat trajao i 5000 godina. To jasno govori da kad m=nogo laze si podvaljues, ne trajes dugo.

  • Miraš says:

   A Američki političari lažu i podvaljuju više nego ikad što znači da neće još dugo.

 5. Rusofil says:

  Da se sve srbske zemlje povrate I obnovi ni mala ni velika ali prava istinska Srbija.

  • Deda Micko says:

   Zasto se potpisujes kao rusofil, a ne kao srbofil. Da li shvatas da u stvari ne znas sta zelis. Ja vise volim Srbiju nego Rusiju, a ti kako hoces.

   • Nina + says:

    Zašto ili/ili? Zar je tvoje srce tako malo, jadno i usko? Uopšte korisno je krenuti od simpatije prema drugom narodu/narodima pa onda otkriti još mnogo toga. Lepo je biti i rusoljubac, a i korisno. O Rusima i drugim narodima na prostoru Rusije ima tako puno zanimljivih manjih i većih istorijskih priča i raznih drugih. Ko uspe da pronikne u njihov svet obogaćuje svoj pogled na svet i svoju ličnost. To je lako uraditi valjda zato što u našim korenima (srpskim i ruskim) ima istih plemena i te veze kroz vreme nikad nisu pokidane. Sa tri pune godine života naučila sam strane sveta sa ciljem da uvek i na svakom mestu znam veoma važnu stvar gde se nalazi Rusija. Na različitim mestima mama me je pitala gde se nalazi Rusija, pa je dodavala i druge države i radovala se mojim tačnim odgovorima. Nešto je kod moje mame bilo čudno tada jer suviše se slatko i glasno smejala. Tako otkrijem „strašnu stvar“ da mama zapravo ne voli Rusiju kao ja, ne pita me to iz ljubavi prema Rusiji, nego ona se slatko smeje zato što ja ne razlikujem levo i desno a znam i strane sveta i orijentaciju u prostoru. Razlikovanje levo-desno baš mi je teško išlo. Da rešim taj problem pomogla mi je Rusija i nije bilo važno što je tako daleko. Kad gledam prema severu moja draga Rusija je istočno (tačnije severoistočno) i tada je njoj bliže moja DESNA ruka. Ako gledam prema jugu ona je tada pomalo iza mojih ledja, a njoj je bliže moja LEVA ruka. Moja velika mama koja je mnogo toga znala, a nije umela u tome da mi pomogne, više nije imala čemu da se onako smeje. Ah, da u tom mladom uzrastu poneko mi se obraćao i to sa ljubavlju sa rečima „Švabice mala“. Plakala sam gorko zbog toga. O ratovima tada ništa nisam znala, ali znala sam u mom srcu da je to strašno tudji narod kome ja nikako ne pripadam. U šestoj-sedmoj godini života ruski jezik bio mi je nepoznat, ali nakon slušanja njihovih pesama moji komentari su pogadjali i temu i srca prisutnih starijih koji su znali puno više. Kasnije sam sretala Slovakinje i Slovake koji žive ovde i svi su mi bili naklonjeni. ... Sloveni su Sloveni i to se otkrije u nekim običnim svakodnevnim stvarima. Helm (Balkan) je mnogo puta osvajan, ne samo ratovima nego i u miru te otupeli smo i ogrubeli od nasilja i raznih podvala. Oporavak i preporod za nas je biti što više na svom slovenskom izvoru.

 6. Milovan Cicvaric says:

  Drugo su planovi a drugo je stvarnost . Da su Srbi ostali po brojnosti na prostorima gde su vekovima ziveli nikad se Jugoslavija nebih radspala . Bez obzira na planove drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *