ФРАНЦУСКИ КОМАНДАНТ оптужио америчку коалицију, СЛЕДИ КАЗНА

FRANCUSKI KOMANDANT optužio američku koaliciju, SLEDI KAZNA

17 februara 2019

Pukovnik Fransoa Reži Legrije, visoki francuski oficir uključen u borbu protiv DAEŠ-a u Siriji, suočava se sa kaznom zato što je u autorskom tekstu za američki vojni časopis izrekao žestoke optužbe na račun metoda koje je koalicija na čelu sa SAD koristila kako bi porazila islamiste u Hadžinu, preostalom sirijskom uporištu DAEŠ-a.

„Kazna se razmatra“, izjavio je za Rojters portparol francuske vojske Patrik Stejže.Agencija navodi da je pukovnik Legrije, komandant francuske artiljerije, koja od oktobra prošle godine pruža podršku formacijama pod vođstvom Kurda u Siriji, napisao u tekstu za „Nešenel difens rivju“ da je fokus koalicije bio na ograničavanju sopstvenih rizika zbog čega su značajno povećani broj civilnih žrtava i razmere razaranja.

„Da, pobeda u Hadžinu je izvojevana, ali odbijanjem angažovanja kopnenih trupa nepotrebno smo produžili sukob i tako pridoneli povećanju broja žrtava među stanovništvom. Masovno smo uništili infrastrukturu i stanovništvu ponudili odvratnu sliku onoga što bi moglo da bude oslobađanje u zapadnom stilu koje iza sebe ostavlja seme pobune koju odmah može da povede novi protivnik“, naveo je Legrije.

On je ocenio da je „koalicija mogla da se otarasi ekstremista, kojih je bilo svega 2.000 i koji nisu imali podršku iz vazduha niti modernu tehnološku opremu, mnogo brže i efikasnije slanjem u borbu svega 1.000 vojnika“.

„To odbijanje pokreće pitanje zašto imamo vojsku koju ne smemo da koristimo“, konstatovao je francuski oficir.

Rojters podseća da je Francuska među glavnim saveznicima u koaliciji na čelu sa SAD, koja se u Siriji i Iraku bori protiv DAEŠ-a, i navodi da je Legrije tim člankom osramotio vlasti u Parizu i to samo nekoliko sati pre očekivane objave pobede nad islamistima.

Navodi se i da je članak uklonjen sa sajta „Nešenel difens rivjua“.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gargamel says:

    Sve je to "lepo i krasno" ali mi nije jasno šta vi tražite u Siriji?

  2. Velika Metla says:

    naci-amerika porazila "islamsku državu"!!!??? Hahahahahahahahahahahahahaha..............,isto kao što su i Vijetnam porazili! Dobili,PROPISNO,po njušci! Samo što u ovom slučaju "islamska država"(koja ni ne postoji fizički)nije Vijetnam ni po kojem pitanju!

  3. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

    Istina najviše boli. Pogotovu kad je uzrekne neko iz redova podlaca i lažova. Sadističko natovsko đubre žuri da što pe kazni onoga koga je savest počela da vraća muđu ljude. A tamo još uvek želi da nas makar i na silu natera ono đubre usnija i njene podguzne muve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *