ФРАНЦУСКИ ЛЕ ФИГАРО „ЗГРОЖЕН“: Руси у школама уче децу да воле своју земљу (ВИДЕО)

FRANCUSKI LE FIGARO „ZGROŽEN“: Rusi u školama uče decu da vole svoju zemlju (VIDEO)

29 decembra 2017

U ruskim školama se sve više pažnje posvećuje patriotskom odgoju dece, piše francuski Le Figaro. Vojne pesme, filmovi i praznici su postali poznati deo školskog života.

Iako u dece vojne i patriotske teme obično uzrokuju zanos, ne baš svi roditelji i nastavnici podupiru takve inicijative, piše francuski list, koji kritizira ruski obrazovni program.

“U ruskim se školama među učenicima sve više pažnje posvećuje obrazovanju vatrenim patriotizmom“, piše Le Figaro.

Opisujući veče u tipičnoj ruskoj muzičkoj školi, list skreće pozornost na temu dečjeg nastupa u kojem deca pevaju pesme o “zmajevima u Americi i Evropi, dok se u pozadini prikazuju patriotski isečci”.

“Niko ili gotovo niko u Rusiji ne razmišlja o propitivanju tih uobičajenih porodičnih večeri”, piše autor članka Pjer Avril, dopisnik iz Moskve.

Pjer Avril, opisuje razvoj patriotskog programa obrazovanja od 2016. do 2020. godine, dizajniran da se deci i mladima usadi sećanje na “ponosna herojska dela njihovih očeva i dedova. Za ovaj je program u Rusiji izdvojeno 1,66 milijardi rubalja.

“Priprema se i Zakon o načelima državne politike u sferi patriotskog odgoja, s ciljem da građani shvate potrebu za zaštitom domovine i važnost obuke u vojnom roku”, piše francuski novinar.

Međutim, Pjer Avrill je pronašao Ruse koji ne odobravaju takve inicijative, koje s vremena na vrijeme dovode do sukoba između roditelja i školskog vodstva.

Francuski novinar kao primer navodi jedan slučaj, kada je majka jednog učenika odbila sudelovati u kolektivnoj fotografiji u vojnoj odori s replikom oružja u rukama.

“Roditelji tvrde da bi se škola trebala prije svega trebala baviti poučavanjem nauke, a ne pevanjem patriotskih pesama. No, nakon razmišljanja, oni puštaju da sve ide svojim tokom i ne sukobljavaju se s državom”, Avril citira mišljenje aktivista nezavisnog sindikata “Učitelj”, Andreja Demidova.

Nezavisnog sindikat “Učitelj” je mali opozicioni liberalni sindikat, koji je na izborima za moskovsku upravu u septembru (rujnu) podržao izbor Julija Galinine iz stranke “Jabuka”, koja je od 2006. deo Saveza liberala i demokrata za Evropu.

Prema rečima francuskog novinara, patriotska mobilizacija ruskih škola je samo pola inicijative aktualne vlade. Ostatak inicijativa i patriotskih događaja sami organizuju direktori škola, nastavnici i lokalni zvaničnici.

U isto vreme, ruska deca su oduševljena takvim događajima, piše Pjer Avril,.

Prema jednom od nastavnika istorije u Moskvi, deca pokazuju interes za vojnu službu i sanjaju da studiraju na vojnim akademijama i ustanovama.

Drugi omiljeni praznik ruske dece je 9. maj.

“Danas, kao u vreme Komsomola, škole sudeluju u procesiji pod imenom “Besmrtni puk“, piše Le Figaro, što je inicijativa raširena u Rusiji i celom svijetu, kada se 9. maja (svibnja), na Dan pobjede nad nacifašizmom, na ulicama mogu videti reke ljudi sa slikama svojih očeva, dedova i pradedova koji su se borili ili poginuli u Drugom svetskom ratu.

Međutim, marš Besmrtnog puka je inicijativa koja nema veze sa Sovetskim Savezom i ranije se održavala nekoliko puta u nekoliko gradova, a prva je zabilježena 1966. godine, kada su učenici jedne škole u Novosibirsku prošli ulicama grada s fotografijama boraca Crvene armije iz Drugog svetskog rata. Marš je 1999. održan čak i u Izraelu, ali se kao masovna organizirana akcija pod tim imenom počela provoditi 2012. godine 2015. je marš “Besmrtni puk” održana je u 1150 gradova i naselja, najvećim dijelom u Rusiji i još 16 svetskih zemalja. 2016. godine je marširala u 42 svetske zemlje u kojima su, osim Rusije, potomci odali počast njihovim dedovima, čak i pradedovima koji su se borili.

“Među novim sudeonicima marša je i Vladimir Putin, komadant oružanih snaga, koji se vidi na snimci uz decu u uniformama”, piše Le Figaro. Podsetimo da se deca na taj dan oblače u istorijske uniforme Crvene armije iz ’40-ih godina prošlog veka.

(Logicno)

BONUS VIDEO: 

RATKO DMITROVIĆ: Ruska medijska divizija

KOMENTARI28 komentara

 1. Vlada says:

  Sta vas idiote zanima sta oni rade? Gledajte vasa posla i vase obojene podanike.

  • Velika Metla says:

   Vlada,aaaaaaaa....,pa ne mogu oni a da ne ture njušku u tuđu "pozadinu"! Dresirana je ta stoka euroBska da gleda tuđa posla,jer svoja ne smeju da rešavaju! Svaka država koja nije pod judejsko-vatikanskom kontrolom njima smeta,jer ih potsećaju takve države koja su beda i koliko su nemoralni i bezbožni! Ko im JM !

   • Mirko says:

    Evropa je porodila velikane kao sto su Napoleon ,Hitler ,Bler i druge ratnike . Britanski mangupi su pokusali da Jasenovac ovekovece , a da Srbiju proglase genocidnom tvorevinom.Takvih smradova puna je Evropa. Zadojeni Hitlerovom ljubavlju , opkolili su Rudiju i misle da su ucinili genijalno delo.

 2. Velika Metla says:

  Auuuuuu,zamislite tragedijeeee.....!!! Zar ne uče decu da budu ppederi,lezbijke,trandže"koktel"muškog i ženskog? Auuuuuu.....,sram bilo ove Ruse! Jadna i čemerna Francuska okupirana,kao i ostale banana države u eu-rajhu,od judejsko-vatikanske "elite",sotoninih služinčadi! Smeta tim reeetardima francuskim što i Rusija nije sotonina kao oni,pa ih ta ista Rusija potseća na to da su digli ruke od samih sebe! Jadni francuzčići! Uopšte mi vas nije žao! Uopšte!

 3. Žan Pjer says:

  Francuzima je krivo što se rusijom širi patriotizam i pravoslavlje i što deca uče da vole svoju zemlju za razliku od francuske dece koja ne poznaju istoriju i koja imaju za primer razne parade pedera i lezbejki. U francuskoj niko ne odlazi u crkve prestali su da veruju u katoličku religiju i sve više ih prima islam. Škole su im preplavljene crnčićima i arapčićima. Francuski dečaci bele puti su isfeminizirani i fizički jako zapušteni. E zbog toga im smeta Rusija koja je svakim danom sve jača i lepša.

  • Velika Metla says:

   ŽP,takvih je pun eu-rajh,i ja ih zovem "kruška generacija",širi u kukovima nego u ramenima!

 4. RS300 says:

  Na sudjenju za ucesce na protestima ispred dzamije ferhadije u Banjaluci 7. maj 2001. sudija meni kaze:” je li istna da ste ispred dzamije pjevali Srpske pjesme”? Ja odgovorim:”gospodine sudija, ja ne znam francuske ili neke druge , nego samo Srpske pjesme”.Dobro onda novcana kazna 1200KM plus troskovi. Hoce li tako proci i Rusi koji ne znaju francuske pjesme?

  • Velika Metla says:

   RS,treba si tome turbandžiji odgovoriti da su sve te džamije izgradili uz vojni pritisak i okupaciju srbskih zemalja,nikako dobrovoljnim pristankom Srba,znači vojnom silom,pa se vojnom silom moraju i skloniti!

 5. Jelena says:

  Koji su to monstrumi od ljudi, zgražavaju se na normalne i prirodne stvari, a promovišu sva moguća izopačenja što postoje u svetu. Šta bre ima loše u tome što će dete naučiti da voli svoju zemlju?! Smešno je to što monstrumi i moralne nakaze osudjuju zdrave ljude i nacije, sa normalnim i zdravim vrednostima.

 6. goran says:

  Kakva tragedija, umesto da ih uce da vole Izrael?!

  • Velika Metla says:

   Goran,pogledaj samo baltičke banana države! Nema većih rrasista od njih,koji isto obožavaju svoju državu,zemlju,ali pošto su pod kontrolom mentalno obolelog zapada taj isti zapad im ne zamera za rodoljublje,samo neka je protiv Rasssije okrenuto! Ali zato reeetardiranom zapadu smeta rusko rodoljublje! e,pa,može samo da im smeta i tu se diskusija završava! To je njihov,zapadni,limit! Ništa drugo ne mogu osim da mrze Rasssiju! I u toj svojoj nemoći skapavaju i moralno i verski i na svaki mogući način! Polako,a sigurno!

 7. Milovan says:

  Čuvena ruska ljubav prema Majci Rusiji, čini je nepobedivom.

 8. goran says:

  Promoterima pedofilije smetaju normalna deca. Ne mogu ima nista. Ziveli mali Ruscici.

 9. gagi says:

  S obzirom da je ustaljena doktrina akerikanaca i njihovih sluga da ispiraju mozgove i brisu istorije naroda koje potcinjavaju ,smatram da je neophodno da deca i omladina treba da znaju istoriju i treba da nauce da vole svoju zemlju kao i da znaju ko je u proslosti naneo zlo njihovoj otadzbini pa da se prema istim adekvatno ophode.Za razliku od Francuza koji su nemacku okupacionu silu u Parizu docekali cvecem ,a prostitutke zadovoljno trljale ruke zbog povecanog prometa i zarade,Rusi su u II svetskom ratu izgubili 20 miliona gradjana tako da su Francuzi zadnji koji mogu da daju ovako neumesne komentare.Da je srece i kod nas bi trebalo da deca u skolama uce i blisku istoriju konkretno zlocinacku agresiju NATO pakta na nasu zemlju 1999 godine

 10. Rade says:

  Francuske kokoške zavidne što za razliku od njih ,Rusiju Rusi vole. Francuska je islamistička,te zato kmeči....

 11. rajko says:

  eto primera koji bi srbaja trebala da sledi, da ponekad djaci odnesu jabuku na grob ratnika a za domaci da napisu kratku pricu koju bi im neko iz kuce ispricao, da vidimo kakvi su im ocevi i koje price oni pamte (tu bi i ja mogao da pomognem kao petopozivac)

 12. padre says:

  I sve to rade na ruskom jeziku, kakav bezobrazluk!

 13. Zoran says:

  To vis eniej u modi. Moras d avolis vise Indijca od Srbina. Onda si ti pametan, demokrata, sirokogrud... Ali verujte d atako niej ovde u SAD. Tako ne vapsitavaju decu.

 14. Zoran says:

  Mozerte misliti koja je ovde zaludjenost za drzavu kad svako jutro pustaju americku himnu deci.

 15. Stella says:

  Imam 53 godine i završila sam sovjetsku školu. Ponosna sam na svoju zemlju, obrazovanje i kulturu. Ucili smo i rusku i stranu klasiku, sto čini nas duh bogatim, pevali smo patriotske pesme koje znam i danas. Kako možete da poštujete tudje, ako ne volite svoje. Ruski narod jedan od najbogatijih naroda u svakom pogledu. Plemenitost rusa čini ih jedinstvenima na planeti.

  • Batina says:

   Rusija je prva zemlja koja ima vise od 50% odraslih sa zavrsenim fakultetom, Kanda je druga I nema ih vise.

 16. goran says:

  Kakva drskost učiti decu da budu patriote svoje domovine, strašno. Verovatno ih treba učiti pravim evropskim vrednostima, kažu francuzi, da budu gejevi, da se drogiraju,da vole zapadnu kulturu, da budu katolici i vole papu ( kakvo pravoslavlje zaboga)i da kulturno predaju latinima svoju zemlju da mogu slobodno da eksploatišu prirodna bogatstva Rusija a da im rusi budu robovi ccccccc. Simpaticni ovi zapadnjaci, baš vole ruse a i srbe

 17. petar says:

  Gospodina novinara momentalno proglasiti za stranog špijuna i proterati iz Rusije. Ovo kažem ozbiljno. Svako ko u svojim napisima pljuje po zemlji koja ga je ugostila, dati 24 sata d apokupi svoj prljavi veš i zbogom. Kada bi se tako radilo i sa dipolomatama koji dođu u goste i pljuju, nikada im ne bi palo napamet više da pljuju. Zato je Koreja izmišljena zemlja po nekim pitanjima. Zapad pati jer nema nikakvih informacija šta se tamo radi. Soroš bi voleo da tamo otvori svoj ogranak NVO ali malo sutra. Unutrašnje stvari neke države su unutrašnje stvari i nas se to ne bi trebao ticati, nikoga se to ne bi trebalo ticati, no velikii brat voli da turi svoj nos u svačiju avliju.

  • Velika Metla says:

   Petar,da,slažem se potpuno,ALI zapad ne može da opstane ako se ne meša na svaki mogući način u politiku drugih država,bilo ratom,bilo pljačkanjem! Sve što zapad ima,stvorio je pljačkanjem ostatka sveta gde je to mogao naravno!

 18. Barakuda says:

  Francuski školski program je mnogo napredniji, tako da je aktuelni predsjednik Francuske oženjen sa svojom učiteljicom !

 19. goran says:

  Sledeci predsednik Francuske bice decko koji se ozenio sa svojim uciteljem pedofilom. Taj ce biti jos "bolji" od Makrona.

 20. Kedar says:

  Evropski kretenizam a la Tom and Jery: zaskočili su medveda sa britvom u ruci i smeju se njegovim kandžama. Lijep provod želim.

 21. MILIJA SUZOVIĆ says:

  VREME IM JE DA POVADE MOZGOVE I DA IH ISPERU LADNOM VODOM.ONI NE KAPIRAJU DA SU NA PRUGAMA I VAGONIMA "DRUGE KLASE".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *