FRANCUSKI MEDIJI: Gadafi finansirao Sarkozija

FRANCUSKI MEDIJI: Gadafi finansirao Sarkozija

3 februara 2014

gadNeki francuski mediji objavili su intervju Moamera Gadafija u kojem ubijeni libijski lider otkriva kako je finansirao predsedničku kampanju Nikole Sarkozija.

Bivši libijski lider u tom intervjuu čak tvrdi da je Sarkozi pobedio na predsedničkim izborima upravo zahvaljujući njegovoj podršci.

Ovaj dosad nepoznati Gadafijev intervju prva je objavila francuska televizija „Frans 3”.

Reč je o audio-snimku iz marta 2011. godine, a pukovnik Gadafi tvrdi da je 2007. godine lično izdvojio novac za finansiranje Sarkozijeve predizborne (na vlasti bio od 2007. do 2012.).

Sa ubijenim šefom libijske države zapravo je razgovarala novinarka lista Le Figaro Delfin Minui. Ona je delove tog razgovora (intervjua) objavila 2011. godine. U svojoj knjizi „Tripolivud”.

Gadafi joj je dao intervju 16. marta 2011. godine. Na samom početku građanskog rata u Libiji i samo nekoliko dana nakon što je Francuska priznala legitimitet opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta čije je sedište bilo u Bengaziju.

Tada su vladine snage još uvek držale prilično čvrsto svoje pozicije i čak potiskivale pobunjenike.

Govoreći o aktivnostima Francuske, koja je pod rukovodstvom Sarkozija bila jedan od inicijatora vojne operacije i još tražila da se pod hitno smeni aktuelni libijski režim, Gadafi je istakao da se oseća izdatim.

„Sarkozi ima demenciju. Upravo je zahvaljujući meni postao predsednik. Mi smo mu dali sredstva koja su mu omogućila da pobedi” – rekao je libijski lider.

I pukovnikov sin Saif al Islami Gadafi jednom prilikom je rekao: „Mi smo finansirali njegovu predsedniču kampanju. Za to imamo dokaze – bankarske račune i doznake – spremni smo da ih predočimo. Zahtevamo da Sarkozi vrati novac libijskom narodu. Pomagali smo mu da bi on pomagao libijski narod, ali smo se razočarali u njega. Znači, neka vrati novac”.

Prema rečima Moamera Gadafija, Sarkozi je dolazio u Libiju dok je još bio ministar unutrašnjih poslova (2005.-2007.) – da se viđa sa njim i da „moli finansijsku pomoć”.

Prema njegovim rečima, odluka da se francuskom političaru odobri novac doneta je „u interesu svih Libijaca”.

„Pobeda predsednika Francuske Republike na izborima zahvaljujući našem novcu, bila bi za nas ozbiljan podsticaj” – isticao je Gadafi.

Libijske vlasti su prvi put o finansiranju Sarkozijeve kampanje počele da govore u martu 2011. godine.

Tada je Saif al Islam u intervjuu televiziji Euronews zatražio od francuskog predsednika da prizna da je od njegovog oca dobio finansijsku pomoć.Posle toga su usledila istraživanja nezavisnih novinara u samoj Francuskoj koji su takođe ukazivali da takvi dokazi postoje.

Sam Sarkozi i dan danas ovakve tvrdnje kategorički poriče.

U francuskoj štampi se 2012. govorilo da se radilo o 50 miliona evra.

Ovakvu cifru je objavila francuska agencija Mediapart koja je poznata po istraživanjima skandala.

Posrednik u ovom poslu bio je francusko-libijski biznismen Zijad Takiedin koji je potvrdio novinarima da Gadafi nije samo davao Sarkoziju novac za predizbornu kampanju, već i za druge namene.

„Postoje dokumenti. Video sam ih” – istakao je Takiedin.

Na osnovu tvrdnji ovog biznismena izvršen je pretres stana bivšeg generalnog sekretara Jelisejskog dvorca Kloda Gaena.

U leto 2013. godine Takiedin je bio uhapšen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *