ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ: Напокон је дошао крај АМЕРИЧКОМ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ

FRANCUSKI MEDIJI: Napokon je došao kraj AMERIČKOM SVETSKOM PORETKU

3 maja 2020

PANDEMIJA korona virusa ukinula je svetski poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata i američko liderstvo na međunarodnom planu, objavio je Le Monde.

Vodeći francuski dnevni list ocenjuje da je uspon Kine odigrao ključnu ulogu u destabilizaciji postojećeg svetskog sistema.Kašnjenje s kojim je Svetska zdravstvena organizacija upozorila međunarodnu zajednicu na opasnost od pandemije dokaz je– naglašava Le Monde zavisnosti te organizacije od Pekinga.

List ukazuje da Sjedinjene Države više ne igraju ulogu svetskog lidera, kao što su igrale u 20. veku.

Le Monde ocenjuje: „Ako je Vašington poslednjih godina sve više izbegavao svoju lidersku misiju, trenutna kriza, koja je oslabila SAD, primorala je Amerikance da se konačno izvuku iz te uloge“.

List ističe da je epidemija korona virusa nanela i ozbiljan udarac jedinstvu Evrope:

„Evropska unija ne samo da nije uspela da predvidi pandemiju, nego se pokazalo i da je razoružana pred njom. Povrh svega, nije bila u stanju ni da pomogne najviše pogođenim zemljama. Da bi uticala na uspostavljanje novog svetskog poretka, EU bi morala da preispita samu sebe“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Amerika jeste postala nemoćna, ali takva je prvenstveno zbog svojih unutrašnjih grešaka i slabosti, zbog unutrašnje političke i sve veće socijalne podeljenosti, a ne zbog spoljnih rivala kao što uporno signaliziraju. Zbog te unutrašnje nemoći Amerika skoro svu svoju energiju na spoljnom planu usmerava na konfrontaciju protiv Kine. Pogledajte samo šta radi Pompeo. Većina ministara spoljnih poslova iz drugih država ne bi pristala da igra tako nisko kao Pompeo. Da je Amerika još uvek država svetski lider ona bi sada povela svet ka rešavanju krize, ali takvo reagovanje iz vrha Amerike ne postoji. Eventualno postoji u tekstovima njihovih boljih istraživača, ali ma koliko da su pametni oni ne vladaju Amerikom.

  2. Zoran says:

    Ce s eissrecite sa Kinom, tamo nadgledaju ljude gore nego bilo gde u svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *