ФРАНЦУСКИ МИЛИЈАРДЕР ШОКИРАО ПРИЗНАЊЕМ: Шпијунирао сам председника Француске

ФРАНЦУСКИ МИЛИЈАРДЕР ШОКИРАО ПРИЗНАЊЕМ: Шпијунирао сам председника Француске

24 маја 2020

Француски милијардер и сувласник новинске куће „Монд“ Гзавије Нијел одао је своју највећу тајну из прошлости: да је током 80-их година радио за обавештајну службу и шпијунирао чак и тадашњег председника Француске Франсоа Митерана, као и компанију „Рено“.

Нијел, телекомуникациони тајкун, један од најбогатијих људи у Француској, испричао је у једној телевизијској емисији да је хаковао бројне мобилне телефоне и да је међу онима које је шпијунирао био и тадашњи председник Митеран, пише „Гардијан“, преноси Танјуг.Он је потврдио да је као тинејџер радио за француско министарство унутрашњих послова које га је привело због тада релативно нове технике, хаковања података.

„О мени су писале новине 1986. године зато што сам хаковао податке из мобилних телефона у Француској укључујући и телефон председника Митерана“, признао је Нијел и додао да је као младић напустио школу са 17 година и „флертовао са илегалним пословима“.

Након што је са друштвом провалио у ТВ мрежу „Канал плус“ с намером да илегално препродаје кодове, позван је у полицију на саслушање.

„Рекли су ми да је то сјајно, да пиратерија није озбиљан злочин и да је то занимљиво“, испричао је Нијел и додао да су му предложили да заједно са другим младим људима хакује осетљиве информације и доставља им.

„Нисам ја био у тајној служби. Био сам – не знам како да то назовем – нека врста хонорарног агента“, објаснио је Нијел.

Овај педесетдвогодишњи милијардер богатство је стекао нудећи садржаје за одрасле на француској претечи интернета. Већину порнографских сајтова продао је 1997. године и задржао само два, један са седиштем у Стразбуру и други у Паризу.

Ухапшен је 2004. године под оптужбом да је стекао профит од порнографије и због утаје пореза. Осуђен је да плати 250.000 евра и условном казном на две године.

Нијел је касније био један од власника телекомуникационих провајдера, а његово богатство се процењује на више од осам милијарди евра.

„Монд“ је купио 2010. године.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. E.Lirsch says:

    Trulez bi i mater spiunirao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u