Француски министар финансија: Европска унија се не сме понашати као вазал САД

Francuski ministar finansija: Evropska unija se ne sme ponašati kao vazal SAD

11 maja 2018

NASTAVLJA se zapadnoevropska pobuna protiv držanja i dominacije Sjedinjenih Država koja još nije stigla do država poput Bugarske, Poljske, Estonije, Letonije, Litvanije i Hrvatske. A možda neće ni stići.

Nimalo slučajno, pobuna je zasad – ako se izuzme nastup predsednika evropske komisije Žana Kloda Junkera kada je rekao da je došlo vreme da EU „preuzme vođstvo od SAD“ – nemačko-francuska.Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer – u intervjuu radio-stanici Europe 1 – upozorio je da se EU ne sme ponašati kao „vazal Vašingtona“.

Još je – što znači da ništa nije slučajno – dodatno potencirao:

„Želimo li mi da budemo vazali koji se pokoravaju odlukama donetim u Sjedinjenim Državama i da se držimo za američke pantalone? Svakako ne. Evropska unija ne sme pristati na ulogu ekonomskog žandarma koju je sebi prisvojio Vašington“.

Le Mer je zatražio da EU objavi da ima svoje ekonomske interese i da želi da i dalje slobodno trguje sa Iranom.

Predložio je da Evropska unija formira telo koje će imati kompetencije kakve ima Ministarstvo finansija SAD, odnosno – pravo da kažnjava tuđe kompanije zbog trgovinskih odnosa koje održavaju.

Posebno je naglasio da Pariz zahteva da se francuske kompanije ne nađu na udaru američkih sankcija.

U ovom kontekstu je priznao da nema iluzija kakav će biti odgovor SAD.

Le Mer ne krije da njegova vlada smatra da evropske zemlje moraju pružiti odlučan otpor administraciji Donalda Trampa povodom nekih njenih poteza.

Francuski ministar je ocenio da evropske i američke kompanije mogu izgubiti milijarde dolara od raskida ugovora koje su nakon 2015-te zaključile sa Iranom, direktno ili preko posrednika.

Le Mer strahuje da sa Amerikancima zbog Irana mogu imati probleme francuske naftne kompanije i Renault i Peugeot.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Bwhaaaa...a sta je drzava koja ima 100,000 americkih trupa, stotine nuklearnih raketa i totalnu kontrolu svojih komunikacija od strane druge drzave, cije sluzbe su formirane direktno do strane CIA i koje spijuniraju cak i svoje sunarodnike za racun strane drzave NEGO 100% vazali?! Platicete hijene genocidne za sve. Nema nazad.

  2. Velika Metla says:

    Kao vazal??? Niste vi vazal,jer je vazalni položaj dosta povlašćen položaj,nego ste vi obična služinčad! Vi ste okupirani od naci-amerike i pirgavih skotina,i bez kkrvi do kolena se te okupacije nećete osloboditi! Pirgavi su spremni i na to da vi,francuzčići,nestanete,kao i švabe,samo da pirgavi ne izgube bilo koji primat u odnosu na Nemačku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *