FRANCUSKI MINISTAR: Francuska neće slediti ekonomsku politiku EU i Nemačke

FRANCUSKI MINISTAR: Francuska neće slediti ekonomsku politiku EU i Nemačke

24 avgusta 2014

1937105Ministar ekonomije Francuske Arno Montebur oštro je kritikovao ekonomsku politiku Evropske unije koju, kako je naglasio, podržava Nemačka.

Istovremeno je saopštio da njegova zemlja više nema nameru da sledi tu politiku.

„Mora se govoriti o svom nezadovoljstvu. Nemačka je i dalje u zamci oštre ekonomije koju je proširila na celu Evropu” – rekao je Montebur francuskom dnevnom listu Le Monde.

Montebur je istovremeno kritikovao i pasivnost Nemačke u pružanju podrške Evropskoj centralnoj banci za vođenje monetarno-kreditne politike evrozone. Pritom je ukazao da nemački političari zatvaraju oči pred prioritetnim problemima Evropske unije.

„Danas se pristalice oštre politike bore sa inflacijom koja iščezava, ali zaboravljaju da se bore sa suštinskim problemima, kakav je masovna nezaposlenost” – upozorio je Montebur.

Ekonomske mere, koje u EU i evrozoni podržava Nemačka, uključuju smanjivanje budžetskih rashoda zbog krize. Neke zemlje EU, posebno Francuska i Italija, takvu budžetsku politiku smatraju preoštrom i zalažu se za povećanje državnih rashoda.

Procenjuje se da je Monteburova izjava došla zbog nemačkog ignorisanja molbe Fransoa Olanda da EU promeni ekonomsku politiku radi stimulisanja privrednog rasta.

Ekonomija Francuske nalazi se u stagnaciji, a njen predsednik je nedavno objavio da će njen rast u 2014. biti manji od jedan odsto.

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dragan says:

    I, kao što već rekoh, neko će se kad-tadtrgnuti i shvatitida je na strani novih sila osovina a da mu to ne odgovara

  2. boban says:

    Napad na Nemacku je napad na Srbiju.Ocekujem da ce Vucic ostro osuditi ovaj besramni napad na Nemacku.

  3. mladen says:

    mnogi nikad nece nauciti da su nemci u 2. velika I i II SVETSKI rat bili neprijatelji srbije koji su dosli na balkan da porobe balkan,dok su francuzi u to vreme bili prijatelji srbije i borili se na strani pobednika u oba rata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *