FRANCUSKI MINISTAR: Nećemo ratovati sa Rusijom zbog Ukrajine

FRANCUSKI MINISTAR: Nećemo ratovati sa Rusijom zbog Ukrajine

10 maja 2014

CHINA-FRANCE-DIPLOMACY  WZ1021Šef francuske diplomatije Loran Fabius kritikovao je u intervjuu „Vašington Postu” politiku Rusije prema Ukrajini, ali je naglasio da Evropska unija ne treba da ratuje sa Rusima.

„Mi ne možemo da prihvatimo prisajedinjenje Krima kao svršeni čin, pogotovo ne moguću kontrolu Ukrajine ili rusko-vojno mešanje unutar te zemlje. Ali, sa druge strane mi ne treba da započinjemo vojni konflikt sa Rusijom. Za vršenje pritiska na nju imamo na raspolaganju diplomatiju i sankcije” – rekao je Fabius.

Francuski ministar je naglasio da predsednički izbori u Ukrajini moraju biti održani jer ta zemlja sada nema legitimnog šefa države.

„Ako Rusija preduzme akcije koje bi učinile nemogućim održavanje izbora ili pokuša da ih predstavi kao nelegitimne, mi ćemo biti obavezni da protiv nje pooštrimo sankcije” – dodao je Fabius.

Suočen sa pitanjem – neće li zavisnost EU od ruskog gasa otežati uvođenje sankcija Moskvi, Fabius je rekao da iranski gas u stvorenoj situaciji može biti „efikasno sredstvo”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *