ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ОБЈАВИО КЊИГУ У КОЈОЈ ОТКРИВА: Ево какви су иза сцене Трамп, Путин, Меркелова…

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ОБЈАВИО КЊИГУ У КОЈОЈ ОТКРИВА: Ево какви су иза сцене Трамп, Путин, Меркелова…

18 јануара 2021

УВЕК је изгледала уздржано, и увек је доминирала. У свим својим мандатима.

Тако, између осталог, описује Ангелу Меркел у својој новој књизи француски министар економије и финансија Брино ле Мер, који је немачкој канцеларки посветио читав један одељак.Књига „Анђео и звер“, управо изашла из штампе, изазвала је доста буре. Наслов књиге је, иначе, позајмљен из мисли чувеног француског математичара и филозофа из 17. века Блеза Паскала, а у њој француски министар описује политичке тренутке и личности од када је ступио на ову функцију 2017. године.

Ле Мер преноси занимљивости из неких од најважнијих тренутака у новијој светској историји, даје позадину преговарања, борбе против економске кризе, ковида, исписује портрете Доналда Трампа, Владимра Путина, Си Ђинпинга, Емануела Макрона… Све то зачињава литерарним описима, до боје очију Ангеле Меркел.

– Председници нису штедели напоре да покажу блискост с њом, с рукољубима, пољупцима, грљењем, дошаптавањем, чинећи увек помало превише. Она је остајала повучена – пише Ле Мер.

Долазак Доналда Трампа са делегацијом у Давос са три хеликоптера, уз тешко наоружање, назвао је римејком „Апокалипсе сада“.

– У основи, у очима Доналда Трампа, истина, тај застарели западни концепт, мало значи. Битан је само однос снага, који није производ стварности, већ представљања стварности – није био нежан Ле Мер према одлазећем америчком председнику.

Ле Мер каже и да је Трамп у њиховом разговору у априлу 2019. године три четвртине времена провео говорећи о – Кини. Доста пажње посвећује кинеској снази, а ту повлачи и паралелу с Русијом:

– Снага Кине лежи у чврстини стратешког концепта „нових путева свиле“, у вештини којом тка своје финансијске, дигиталне, свемирске и дипломатске мреже. Снага Русије не зависи од њене економије, већ од политичке идеје о националној величини.

Открио је и занимљиве појединости опреза великих лидера:

– Си Ђинпинг током званичних разговора пије само из једног од три термоса које вади из ташне постављене пред његове ноге. Владимир Путин има своју алуминијумску боцу.

Осврнуо се и на тренутак сусрета Емануела Макрона с Владимиром Путином на самиту Г20 у Осаки 2019. Претходно је руски председник дао интервју у коме је оценио да је будућност либералних демократија „иза њих“.

– Како си, Емануеле? – питао је Путин Макрона.

– Веома добро, Владимире. И, уверавам те, либерална демократија такође! – одговорио је француски председник.

Макронов министар у књизи има лепе речи за свог шефа државе. Истиче да су односи с Макроном једноставни, флуидни и директни. Ретко, каже, држи отворена врата, а кад да сагласност, она је чврста и дефинитивна. Боље познаје досијее од већине министара. Увек је на располагању. Ле Мера је на њиховом првом сустрету, приликом поздрављања, зачудила чврстина стиска његове руке. Понудио му је да бира кабинет, па му је чак поменуо и место премијера, у чему многи виде Ле Мерове (не)скривене амбиције.

Неименовани извори међу саветницима у власти преносе да није баш одабрао право време за овакву књигу и у њој виде дозу личне промоције.

ЧАУШЕСКУОВА ЦИСТЕРНА

ФРАНЦУСКИ минстар бави се и једним бившим диктатором. Описујући свој дводневни боравак у Букурешту на самиту Еврогрупе у априлу 2019, који је одржан у бившој Чаушескуовој палати, пише да је ово здање „толико велико да су делегације 19 земаља у њему деловале изгубљено“. Написао је и да је Чаушескуа на путовањима „увек пратила цистерна са филтриралном водом“.

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad 5 says:

    pa društvo trovača na zapadu je opasno ,ljudi kad idu u goste kod njih mora da nose svoje termose:)Mislim da uskoro i neće biti nekih samita ima da se pregovara preko televizora:)koliko je ta zapadna ekipa postala dvorac ljudoždera i ubica, niko više neće ni hteti da im ide na prag.

  2. Kosovac says:

    Надам се да Слободна Демократија Ненси Пелоси није доспела у ИНТЕРМАГАЗИН: Судећи по наведеном француском министру, долазимо да закључка да је званична Француска највећа дебилана у оквиру Европске Уније. Интересује нас тираж те његове књиге телетабрис. Мада то није важно, куповина те књиге у великом броју примерака биће добра монета за корупцију и прање. ……….Чујеш, колико је то интересантно, Сорошод рекао „Ја сам веома добро, и либерална демократија такође“. Одакле ли му је дошла та памет, сигурно уз доњег дела тела. ……….Мада, није лоше да се и то срање прочита, долазимо до сазнања да постоји и нека Слободна демократија. Ја сам мислио да постоји само ова наша Одржива демократија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u