ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ОБЈАВИО КЊИГУ У КОЈОЈ ОТКРИВА: Ево какви су иза сцене Трамп, Путин, Меркелова…

FRANCUSKI MINISTAR OBJAVIO KNJIGU U KOJOJ OTKRIVA: Evo kakvi su iza scene Tramp, Putin, Merkelova…

18 januara 2021

UVEK je izgledala uzdržano, i uvek je dominirala. U svim svojim mandatima.

Tako, između ostalog, opisuje Angelu Merkel u svojoj novoj knjizi francuski ministar ekonomije i finansija Brino le Mer, koji je nemačkoj kancelarki posvetio čitav jedan odeljak.Knjiga „Anđeo i zver“, upravo izašla iz štampe, izazvala je dosta bure. Naslov knjige je, inače, pozajmljen iz misli čuvenog francuskog matematičara i filozofa iz 17. veka Bleza Paskala, a u njoj francuski ministar opisuje političke trenutke i ličnosti od kada je stupio na ovu funkciju 2017. godine.

Le Mer prenosi zanimljivosti iz nekih od najvažnijih trenutaka u novijoj svetskoj istoriji, daje pozadinu pregovaranja, borbe protiv ekonomske krize, kovida, ispisuje portrete Donalda Trampa, Vladimra Putina, Si Đinpinga, Emanuela Makrona… Sve to začinjava literarnim opisima, do boje očiju Angele Merkel.

– Predsednici nisu štedeli napore da pokažu bliskost s njom, s rukoljubima, poljupcima, grljenjem, došaptavanjem, čineći uvek pomalo previše. Ona je ostajala povučena – piše Le Mer.

Dolazak Donalda Trampa sa delegacijom u Davos sa tri helikoptera, uz teško naoružanje, nazvao je rimejkom „Apokalipse sada“.

– U osnovi, u očima Donalda Trampa, istina, taj zastareli zapadni koncept, malo znači. Bitan je samo odnos snaga, koji nije proizvod stvarnosti, već predstavljanja stvarnosti – nije bio nežan Le Mer prema odlazećem američkom predsedniku.

Le Mer kaže i da je Tramp u njihovom razgovoru u aprilu 2019. godine tri četvrtine vremena proveo govoreći o – Kini. Dosta pažnje posvećuje kineskoj snazi, a tu povlači i paralelu s Rusijom:

– Snaga Kine leži u čvrstini strateškog koncepta „novih puteva svile“, u veštini kojom tka svoje finansijske, digitalne, svemirske i diplomatske mreže. Snaga Rusije ne zavisi od njene ekonomije, već od političke ideje o nacionalnoj veličini.

Otkrio je i zanimljive pojedinosti opreza velikih lidera:

– Si Đinping tokom zvaničnih razgovora pije samo iz jednog od tri termosa koje vadi iz tašne postavljene pred njegove noge. Vladimir Putin ima svoju aluminijumsku bocu.

Osvrnuo se i na trenutak susreta Emanuela Makrona s Vladimirom Putinom na samitu G20 u Osaki 2019. Prethodno je ruski predsednik dao intervju u kome je ocenio da je budućnost liberalnih demokratija „iza njih“.

– Kako si, Emanuele? – pitao je Putin Makrona.

– Veoma dobro, Vladimire. I, uveravam te, liberalna demokratija takođe! – odgovorio je francuski predsednik.

Makronov ministar u knjizi ima lepe reči za svog šefa države. Ističe da su odnosi s Makronom jednostavni, fluidni i direktni. Retko, kaže, drži otvorena vrata, a kad da saglasnost, ona je čvrsta i definitivna. Bolje poznaje dosijee od većine ministara. Uvek je na raspolaganju. Le Mera je na njihovom prvom sustretu, prilikom pozdravljanja, začudila čvrstina stiska njegove ruke. Ponudio mu je da bira kabinet, pa mu je čak pomenuo i mesto premijera, u čemu mnogi vide Le Merove (ne)skrivene ambicije.

Neimenovani izvori među savetnicima u vlasti prenose da nije baš odabrao pravo vreme za ovakvu knjigu i u njoj vide dozu lične promocije.

ČAUŠESKUOVA CISTERNA

FRANCUSKI minstar bavi se i jednim bivšim diktatorom. Opisujući svoj dvodnevni boravak u Bukureštu na samitu Evrogrupe u aprilu 2019, koji je održan u bivšoj Čaušeskuovoj palati, piše da je ovo zdanje „toliko veliko da su delegacije 19 zemalja u njemu delovale izgubljeno“. Napisao je i da je Čaušeskua na putovanjima „uvek pratila cisterna sa filtriralnom vodom“.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad 5 says:

    pa društvo trovača na zapadu je opasno ,ljudi kad idu u goste kod njih mora da nose svoje termose:)Mislim da uskoro i neće biti nekih samita ima da se pregovara preko televizora:)koliko je ta zapadna ekipa postala dvorac ljudoždera i ubica, niko više neće ni hteti da im ide na prag.

  2. Kosovac says:

    Nadam se da Slobodna Demokratija Nensi Pelosi nije dospela u INTERMAGAZIN: Sudeći po navedenom francuskom ministru, dolazimo da zaključka da je zvanična Francuska najveća debilana u okviru Evropske Unije. Interesuje nas tiraž te njegove knjige teletabris. Mada to nije važno, kupovina te knjige u velikom broju primeraka biće dobra moneta za korupciju i pranje. ……….Čuješ, koliko je to interesantno, Sorošod rekao „Ja sam veoma dobro, i liberalna demokratija takođe“. Odakle li mu je došla ta pamet, sigurno uz donjeg dela tela. ……….Mada, nije loše da se i to sranje pročita, dolazimo do saznanja da postoji i neka Slobodna demokratija. Ja sam mislio da postoji samo ova naša Održiva demokratija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *