FRANCUSKI PREDSEDNIK OLAND: EU ne sme biti neutralna povodom krize u Ukrajini

FRANCUSKI PREDSEDNIK OLAND: EU ne sme biti neutralna povodom krize u Ukrajini

4 avgusta 2014

olandFrancuski predsednik Fransoa Oland pozvao je ostale zemlje Evropske unije da ne budu neutralne povodom krize u Ukrajini i prema drugim „vrućim tačkama“ na planeti.

Istupivši u Liježu, povodom 70-godišnjice nemačke okupacije Belgije, rekao je pored ostalog:

„Danas se dvaput već govorilo o pogaženom neutralitetu Belgije. Međutim, u današnjem svetu – naglasio je Oland – nema mesta neutralnosti. Kako se može biti neutralan dok se jedan narod, koji živi zajedno sa Evropom, bori za svoja prava i svoju teritorijalnu celovitost? Kako se može ostati neutralan kad se nad Ukrajinom obara putnički avion? Kako se može biti neutralan dok se događaju masovna ubistva civila, kao sada u Iraku i Siriji gde se progone različite manjine?“

Francuz je sve ovo izgovorio kao da njegova zemlja nije igrala jednu od glavnih uloga u agresiji na Libiju. Kao da njegov ministar spoljnih poslova, Loran Fabius, nije jedan od glavnih krivaca za igru koju je EU „smestila“ predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču.

Sve mu to nije smetalo da još doda:

„Evropa ne može ostajati neutralnom. Ona je dužna da preuzme na sebe odgovornost i da deluje zajedno sa Ujedinjenim nacijama“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *