ФРАНЦУСКИ СТРУЧЊАК ТВРДИ: Судбина Косова одредиће се у новембру, а Србија ће…

FRANCUSKI STRUČNJAK TVRDI: Sudbina Kosova odrediće se u novembru, a Srbija će…

19 avgusta 2018

Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksi Trud smatra da će predstojeća runda dijaloga Beograda i Prištine početkom septrembra biti ključna, a konačni dogovor, prema njegovim informacijama, trebalo bi da bude postignut u Parizu 11. i 12. novembra na marginama proslave stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

„Nije isključeno da taj simbolični trenutak donese Beogradu povoljnu klimu za dogovaranje bar oko nekih detalja. Ne bi bilo ništa neobično da Srbija u poslednjem trenutku, kao što je bivalo kroz istoriju, uspe da postigne povoljno rešenje“, kaže Trud za „Novosti“.Taj pretpostavljeni dogovor mogao bi da „zaživi“, prema njegovom mišljenju, na proleće sledeće godine, pre izbora za novi saziv EP.

Sadašnji sastav EK namerava da to završi tokom svog mandata i ne žele da se to oteže unedogled, dodao je on.

Trud smatra da je manevarski prostor Srbije za rešavanje kosovskog pitanja veoma mali, da je pritisak EU i SAD veoma jak i u poslednjih šest meseci sve jači.

On izražava pesimizam i da bi Srbija mogla da dobije ZSO kao minimum koji je utvrđen Briselskim sporazumom.

PODRŠKA VELIKIH SILA

„NATO na terenu defakto podržava prištinske vlasti, a na međunarodnom planu takođe postoji jaka podrška EU i SAD. Albanci su sve dobili i nemaju interes da bilo šta daju. Rešeni su da idu do kraja“, navodi on.

Upitan šta bi Srbija, u ovako nepovoljnim okolnostima, mogla da dobije u pregovorima, on kaže će uspeh biti ako dobije sever Kosova.

„Ali sam zato mnogo veći optimista kada je reč o Republici Srpskoj. Baš zbog razvoja situacije u vezi sa Kosovom vidim prostor da se RS još više približi Srbiji. Ako Srbi dobiju malo ili ništa u svom istorijskom regionu, na Kosovu, vrata direktno, kao posledica toga, ostaju otvorena za ubrzavanje podele BiH. Ako Albanci urade ono što misle da mogu na Kosovu, nema razloga da to ne urade i Srbi u BiH“, kaže Trud.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. rajko says:

  Nema razloga da Srbi u BiH ne urade ono što Albanci misle da mogu na KiM-u, bilo da to Albanci zaista urade ili ne. Albanci nemaju ni jedno jedino pravo da to urade i zato im to nećemo dozvoliti. S druge strane, Srbi imaju pravo na otcepljenje od BiH po dejtonskom sporazumu. Ako bi, pak, Srbi pristali na otcepljenje KiM-a, tog trenutka bi počela dissolucija Srbije i Republike Srpske i za godinu-dve ne bi ostalo traga ni od jedne srpske države. Ovo je samo još jedan čupavac iz kutije kog nam šalju svakodnevno sa Zapada i sa Andrićevog venca.

 2. milorad says:

  Sve su ovo lažni textovi ili lažne izajve "stručnjaka", bacanje magle i probni baloni.Kosovo će biti rešeno 2020 i to onako KAKO SRBIJA HOĆE.Francuska NEMA VEZE SA KOSOVOM kao i većina država koje su upetljane svojim imenom u to, iza kosovskog otimanja stoji nekoliko jakih korporacija koje sad vide da šiptarija nema budučnost a ni oni sa njima, pregovori i dogovori NIKADA neće biti poznati javnosti jer su u pitanju ogromne pare u rudama a naročito u ZLATU.Te kompanije su već duže vremena prisutne ovde i na kosovu i buše već punom parom da verifikuju TAČNO nalazišta a to će biti gotovo do kraja sledeće god. Posle toga ide strateška odluka kojim redom i kojom brzinom će se graditi rudnici i KOME če se platiti koncesija:)To je suština igre ali sada je jasno da kosovo ne može da opstane kao država da oni nisu u stanju čak ni struju da obezbede a da pored šiptara onakvih kakvi su nikakva uvezena radna snaga neće moći da opstane.Jer moraće da dolaze ovamo stranci da kopaju ovde nema KO da to radi a pogotovo šiptarija nije zainteresovana za poštene poslove.Zato mafija ide pod led a srbija se vraća u posed:)Pare su to i jedini razlog rasturanja SFRJ su bili SRPSKI rudnici, sve ostale priče o NATO, o nekoj strategiji itd. su baljezgarije jerr je očigledno da sa političke i vojne tačke gledišta rasturanje SFRJ je bilo nepotrebna greška ali PARE su PARE i za tu količinu zlata oni bi i rodjenu familiju pobili sve do jednog ako treba.Zna ovo i vučić i najuži političko tajkunski krug srbije ostali tapkaju u mraku ali specijalitet svake srpske kamarile je i bila TAJNA priča iza ledja narodu.Ovog puta su bar pokušali da ne pobiju 1,5 mil srba jer vide i sami da bez naroda nisu NIŠTA.

  • Miraš says:

   Oni (Zapad) rade vež tri decenije na nama, na otimanju samo KIM rade već dve decenije, te zato ovaj francuski politikolog predpostavlja da će doklati žrtvu - jarca srpskog (a miran je i poslušan) u novembru baš na godišnjicu završetka prvog svetskog rata. Eufilska Srbija (drugosrbijanci) lažu i mažu narod kako će nas približiti Prvom svetu(SAD-u i Zapadu) a mi zapravo tonemo iz onog trećeg sveta u kom smo nekad bili u nekakav peti ili šesti svet.

 3. VAZDA KMET says:

  Novembar je mesec slavlja posebno za Srbe...da l' da nabrajam datume kao vremeplov..??...i...onda 01.12. Slavimo PROPAST SRPSKE DRŽAVNOSTI u Fatalnoj jugoslovenskoj ILUZIJI sa cenom 2,5 miliona nevinopostradalih. Mašala !

 4. Miraš says:

  Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata bivši saveznici nas nemilice konkretno darivaju počev od 1991.godine. Nećemo preživeti sve te njihove poklone.

 5. Miraš says:

  RAZGOVOR ŽIVOJINA MIŠIĆA SA PRESTOLONASLEDNIKOM, uoči stvaranja Kraljevine SHS - tekst na srbininfo od 19.04.2015. ... * Živojine Mišiću, kada ćete se odljutiti? Dokle ćete biti ljuti na mene, vašeg kralja? * Vaše visočanstvo, neumesno je da sebe proglašavate kraljem pored živog kralja, valjda se i princ Đorđe za nešto pita? * – Živojine sedite! Nemojte, molim vas, opet da počinjete, sedite i slušajte! Ima razlike između Vašeg, dobro i mog, gledišta na „ujedinjenje“ srpskih zemalja, od onog koje zagovaraju i podržavaju Pariz, London, Rim… Oni hoće da u zajedničku državu sa Srbijom gurnu i Hrvatsku i Sloveniju. Dakle, Evropa želi da stvori Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca po svaku cenu, jer joj se čini da će zajednička država Slovena biti najbolje rešenje za mir na Balkanu. * – VISOČANSTVO, ZAŠTO DA NAM EVROPA KROJI DRŽAVU ?! KAD NEKO NEŠTO OD NAS PRAVI, SUTRA ĆE UZETI ZA PRAVO DA TO I RASTURI. KAD TI NEKO NEŠTO DA, KAD-TAD ĆE TRAŽITI DA MU TO I PLATIŠ. I TO SA KAMATOM, NA INTERES! U DRŽAVNIM POSLOVIMA NIKO NIŠTA NE DARIVA, A DA PRITOM NE MISLI NA UZDARJE. DANAS DAR, SUTRA DAR-MAR! AKO DANAS DOZVOLIMO DA NAM EVROPA KROJI DRŽAVU KAKO ONA HOĆE, DOK SMO ŽIVI, UZIMAĆE NAM MERU PO SVOJOJ ŽELJI, PO SVOJOJ POTREBI I ZADOVOLJSTVU! ...... ONI ĆE BITI PLANERI, A MI GRADITELJI I RUŠITELJI. PREKRAJAĆE NAM ZEMLJU UZDUŽ I POPREKO, IZBRISAĆE GRANICU ZA KOJU SMO SE ŽRTVOVALI! NIKAD NEĆE BITI TAMO GDE JOJ JE MESTO I GDE JE BOGU MILO I NARODU DRAGO! SRPSKA GRANICA U TOJ VEŠTAČKOJ TVOREVINI BIĆE U RUKAMA SOTONE! I SOTONA ĆE, DOK JE SVETA I VEKA, ISPITIVATI NAŠU IZDRŽLJIVOST I MERITI NAŠU SNAGU! NA NJOJ ĆE CENITI KOLIKO MOŽEMO, SMEMO I UMEMO! TO NEĆE BITI SRPSKA GRANICA, NEGO SRPSKA JADNICA! TO NIJE NAŠA DRŽAVA, DRŽAVA UJEDINJENJA SRPSKIH ZEMALJA, ZA KOJU SE BORIMO, TRPIMO, PATIMO I STRADAMO! (str.116) ... A kada je na „pritisak“ velikih sila da se Srbija ujedini sa vekovnim neprijateljima srpskog naroda, prestolonaslednik Aleksandar, pred generalima, govorio o velikoj „pomoći“ i „priznanjima“ koja su data Srbiji kroz obećanja od saveznika, Mišić je uzdahnuo: „Dao Bog, Vaše visočanstvo, da ja dočekam da sa srpskim narodom tumaram balkanskom pomrčinom tražeći obećano, a ne spominjući izgubljeno.“ Iz knjige Miće Živojinovića, „Život pretočen u pamćenje“ (2004.)

  • Kiki NS says:

   Svaka čast na sastavljenom komentaru. Tako nam sada fali jedan Živojin Mišić, da objasni aktuelnoj vlasti a i predvodnik garniturama, kako stvari stoje.

 6. Dane Radakovic says:

  nemoze se srbsko kosovo menjati za srbsku teretoriju u bosni sve je to SRBSKO titine pijonire treba izbaciti iz BEOGRADA da se ne igraju sa Srbskom ZEMLJOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *