ФРАНЦУСКО-НЕМАЧКИ ПЛАН ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ – МАКРОН И ШОЛЦ ВИШЕ НЕ КОНТРОЛИШУ НИ СВОЈЕ ДРЖАВЕ

FRANCUSKO-NEMAČKI PLAN VIŠE NE POSTOJI – MAKRON I ŠOLC VIŠE NE KONTROLIŠU NI SVOJE DRŽAVE

11 juna 2024

Nemačko-francuski sporazum za rešenjekosovskog pitanja nikada nije ni bio obavezujući, a tek sad, posle debakla koju su vladajuće stranke Nemačke i Fracuske doživele na evropskim izborima ovaj plan faktički gubi na snazi i legitimitetu, smatra bivši vicepremijer Nebojša Čović.

Stranke Emanuela Makrona, predsednika Francuske, i Olafa Šolca, nemačkog kancelara, i njihova politika doživele su na izborima za evropski parlament pravi debakl: Preporod predsednika Makrona osvojio je 14,56 odsto glasova, dok je Šolcova Socijaldemokratska partija Nemačke dobila glasove 13,9 odsto birača.U svetlu ovakvih rezultata, s obzirom da je deo njihove spoljne politike bio i nemačko-francuski plan za Kosovo i Metohiju, nameće se pitanje da li je i on izgubio legitimitet.

Debakl i nemačko-fracuskog sporazuma

Nebojša Čović, bivši vicepremijer Srbije, kaže da kada su u pitanju Francuska i Nemačka ni Makron ni Šolc nemaju većinu čak ni u svojim državama pa samim ti je nestala i legitimnost njihove ukupne spoljne politike.

„Makron i Šolc prema rezultatima nemaju više podršku ni u svojim državama. Makron je uradio ono što je trebalo jer je raspustio parlament i raspisao izbore. Njihova politika je ocenjena kao loša od strane njihovih građana i u Nemačkoj i u Fracuskoj jer su postali bukvalno jastrebovi američkog pristupa kad je u pitanju sukob u Ukrajini koji može da eskalira do te mere da ugrozi čitav svet,“ konstatuje Čović.

On dodaje da su izjave koje su Šolc i Makron davali u poslednja dva meseca u žaru međusobne borbe za to ko će od njih dvojice biti lider EU bile, kako kaže, blago rečeno histerične i ratnohuškačke.

„Što se nas tiče, francusko-nemački predlog je podao predlog, u smislu da se još Briselskim sporazumom iz 2013/15. godine znalo šta je bila obaveza Prištine – Zajednica srpskih opština i to u punom kapacitetu. Makron i Šolc su to probali da relativizuju francusko-nemačkim predlogom, odnosno Ohridskim sporazumom,“ podseća Čović.

Sporazum više nema legitimitet

Na pitanje da li Srbija ako je tako, može da ignoriše francusko –nemački plan u potpunosti, Čović kaže sledeće:

„Isto onoliko koliko su oni ignorisali Briselski sporazum iz 2013/15. godine. Prema tome, ne možete da sprovodite nešto nije ni potpisano ni prihvaćeno, a da ignorišete ono što je potpisano i prihvaćeno i da se to godinama ne sprovodi. Zato treba samo biti strpljiv i ignorisati jedan takav plan, mada je stanje na terenu odnosno na Kosovu i Metohiji alarmantno za Srbe. Aljbin Kurti nastavlja podmuklo i tiho etničko čišćenje Srba sa prostora KiM, što i jeste zapravo njihov plan. Njihovi sporazumi ne služe da se sprovode, već da ih sprovodi samo ona strana koju oni nateraju, u ovom slučaju nas, a da druga strana ne sprovodi i da time kupuje vreme. Nešto slično što se desilo i sa sporazumom iz Osla u vezi sa Bliskim istokom, ili Minskim sporazumima kada je u pitanju Ukrajina.“

Građani kaznili politiku Makrona i Šolca

Čović ističe da moramo da se naviknemo na to da će u Evropi biti dosta promena kao i da ulazimo u još nestabilniji period nego što se sada nalazimo. On, međutim, ne misli da će se nešto bitno za nas promeniti posle izbora u Evropi, s obzirom da većinu i dalje imaju iste snage.

Podsećanja radi, francuski predsednik Makron raspustio je parlament i raspisao vanredne izbore nakon što je njegova partija Preporod osvojila samo 14,56 odsto, i to na izlaznost koja bila 52,5 posto birača Francuske, što je najveći nivo učešća na evropskim izborima od 1994. godine. Slično je prošao i nemački kancelara sa svojom strankom, s obzirom da su rezultati za njegovu stranku bili najgori u istoriji.

Šolcova vladajuća koalicija izgubila je podršku Nemaca, a opozicija već traži izglasavanje nepoverenja vladi ili održavanje prevremenih izbora, iako ih redovni izbori očekuju iduće godine.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  Odoše govna u kanalizaciju.

 2. Beli Orao says:

  Baš tako Persida , još da su povukli za sobom kurtčija !

  • Zeka says:

   Nema gde, jer je Kurti kanalizacija.

 3. michael pan says:

  Vidi narod da ih psihopate uvlace u rat sa Rusijom. Hvala bogu pa je se narod probudio.

 4. Željko says:

  The financial world is bracing for a significant upheaval following Saudi Arabia's decision not to renew its 50-year petro-dollar deal with the United States, which expired on Sunday, 9 June, 2024.

 5. lekovito bilje says:

  HAJL LIDL!!!

 6. socal says:

  Samo polako i strpljivo, svi ce oni da popucaju postepeno jer sve te vestacke alijanse su neprirodne .Pogotovu sto su oni sebi odredili datum zavrsetka njihovih nehumanih ideja, pa ih hvata stres da zavrse sto pre, ali ne ide nesto.Zato i Putin nije u nekoj zurbi da zavrsi njegov posao jer mora da balansira izmedju njihovih zelja i realnosti ,da ne izazove mnogo veci i krvaviji sukob u koji ga guraju. I on ce dozvoliti nesto stete u korist veceg dobitka, jer ovi manijaci i antihristi sa zapada su spremni na sve , sada kada vide da svet nije ono sto su mislili, ovcice za klanje.Svi mi moramo vuci mudre poteze i ne nasedati na njihove provokacije. Uskoro ce poceti da gore u paklu jer su izabrali pogresnu stranu.Sve ovo vazi i za nas, nase unutrasnje poteze, kako kao drzave tako i svakog pojedinca.Moramo biti ispravni i odupreti se iskusenjima mracnih sila. I verovati.

 7. Velika Metla says:

  KMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE...............! Predlažem da prošire grob NEPALiona i Hitlera, da ova dvojica satanista lakše stanu u njih.

  • Zeka says:

   :))))) Sjajno!

 8. Zeka says:

  Prevod postavljenog teksta od strane Željka: "Finansijski svet se priprema za značajan preokret nakon odluke Saudijske Arabije da ne obnovi svoj 50-godišnji petro-dolar ugovor sa Sjedinjenim Državama, koji je istekao u nedelju, 9. juna 2024." Ovo sam dodao, jer smatram da je značajno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *