Francuzi istražuju bogatstvo Asadovog strica

Francuzi istražuju bogatstvo Asadovog strica

1 oktobra 2013

Bashar-al-Assad-007Parisko tužilaštvo otvorilo je istragu o imovini Rifata Asada, strica predsednika Sirije Bašara Asada, posle optužbi za korupciju koje su na računa Rifata Asada podnele dve francuske grupe za zaštitu ljudskih prava.

„Transparensi internešenal“ i „Šerpa“, koja se bori protiv korupcije, ranije ovog meseca podnele su tužbu, tvrdeći da je bogatstvo Rifata Asada vredno nekoliko miliona evra i da je to daleko iznad zarade koju je mogao da ostvari kao nekadašnji sirijski vojni komandant i potpredsednik države. Te dve grupe smatraju da je njegovo bogatstvo, koje se sastoji od nekoliko desetina apartmana u Parizu i luksuzne kuće, stvoreno od krađe sirijskih javnih fondova i zloupotrebe položaja, naveo je AP.

 

Dve grupe smatraju da Francuska ne treba da daje utočište takvim ljudima i da Rifatova sredstva treba zamrznuti kako ih ne bi mogao sakriti u inostranstvu.

 

Preliminarna istraga u tom pravcu je pokrenuta, navela je američka agencija i dodala da nikakva njegova sredstva nisu zamrznuta. Prema tužilaštvu, prvi korak je da se napravi spisak imovine Rifata Aasada .

 

„Transparensi“ i „Šerpa“ smatraju da to treba uraditi, mada neće biti nimalo lako, jer je on većinu svoje imovine registrovao pod imenima drugih ljudi.

 

Njegov sin Sivar je 2011. godine rekao da je Rifat Asad izgubio sav svoj novac na berzi i da živi od pomoći svoje dece, kojih ima 16.

 

Sivar je rekao za AP da njegov otac nije zabrinut zbog optužbi jer je isuviše angažovan svojim radom na organizovanju jedne frakcije sirijske opozicije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *