ФРАНЦУЗИ НАКНАДНО ПОЈАСНИЛИ СРБИЈИ: За вас нема места у ЕУ!

FRANCUZI NAKNADNO POJASNILI SRBIJI: Za vas nema mesta u EU!

4 marta 2019

Francuska ministarka Natali Loazo, koja je nedavno napravila buru izjavom da nema prijema u EU dok se ona ne sredi iznutra, naknadno objasnila stavove Pariza.

“EU nije dovoljno angažovala za učvršćenje mira na Zapadnom Balkanu”. Jer, kako je navela u izjavi pariskom listu Kroa, “na Zapadnom Balkanu se ne može održati postojeće stanje, već tamo stvari idu u dobrom, ili lošem pravcu… i Francuska se otud mora ponovo posvetiti Zapadnom Balkanu koji je postao ‘mrtav ugao francuske diplomatije’”.Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU Federike Mogerini su agenciji Beta u Briselu rekli da ipak nema sumnje da sve članice Unije podržavaju “jasnu perspektivu” ulaska u članstvo onih država Zapadnog Balkana koje blagovremeno budu ispunile nužne uslove.

A ti “imperativni uslovi” su naročito vezani za uvreženje vladavine zakona, nezavisnosti pravosuđe, suzbijanja korupcije, slobode medija i prethodnog rešavnja bilateralnih sporova, što je za Srbiju poglavito pitanje Kosova.

Francuska ministarka Loazo je ipak ukazala na to da sve države EU ne dele isti stav oko učlanjenja u Uniju država Zapadnog Balkana.

“Uostalom”, napomenula je ona, “iako 27 članica EU različito gledaju na proširivanje, svi su saglasni da se mora povećati pomoć i pospešiti partnerstvo za državama Zapadnog Balkana”.

Funkcioneri u Evropskoj komisiji su ponovili odlučan stav EU da vlasti u Prištini moraju ukinuti ogromne carine na srpsku robu da bi se obnovio dijalog i naveli da je visoka predstavnica Federika Mogerini o tome nedavno razgovarala s najvišim zvaničnicima SAD Nensi Pelozi i Majkom Pompeom, a razmena mišljenja je obuhvatila i “krajnje složeni razvoj u Bosni i Hercegovini”.

Francuska ministarka Loazo je, kako su primetili, samo ponovo iznela stav predsednika Emanuela Makrona da sve dok se ne reše unutrašnje krize u Uniji, kao i posledice izlaska iz članstva Velike Britanije, strukture EU neće biti u stanju da prime nekog novog člana.

A moguće je, predočio je Makron, da Srbiji ili Crnoj Gori, ako kroz sedam-osam, možda i desetak godina ispune sve uslove, a dotak Unije ne sredi svoje redove, bude ponuđen poseban EU pridruženi status, ali ne i puno članstvo.

Loazo, koja pored Srbije u februaru posetila i Severnu Makedoniju, stavila je do znanja da i zvaničnici u Skoplju misle da je na Balkanu status quo neodrživ i da se sve odvija jedino ili dobro ili loše “pa postoji istinsko očekivanje da EU bude daleko aktivnija u regionu”.

“Nije dovoljno što su o tome razgovarali vođi EU, treba možda osmisliti proces u koji će biti uključeni razni politički činioci”, istakla je Natali Loazo.

Na pitanje novira lista Kroa “nije li neuspeh EU to što je dijalog Beograd-Priština na mrtvoj tački”, francuska ministarka uzvraća da se “EU možda nije dovoljno angažovala u prilog miru na Balkanu, a to treba da bude jedan od naših prioriteta”.

“Kad se dve strane prepuste jedna drugoj, pregovori se zakoče, odluka Kosova da nametne dodatnu carinu od 100 odsto na srpske proizvode je poražavajuća za pregovore”.

Na pitanje kako se u Parizu gleda na moguću razmenu teritorija između Beograda i Prištine, ministarka Loazo kaže “nisu spoljne zemlje te koje treba da odlučuju o uslovima za rešavanje sporova i mi unapred ne postavljamo umesto zainteresovanih strana ; neke crvene linije”.

“Ostaviti otvorenu ranu Kosova nikako nije rešenje i balkanske zemlje su te koje treba da rešavaju svoje sporove”, navela je Natali Loazo.

Ako se ispostavi, kako je ukazala, da se nedri rešenje prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu i može da doprinese miru, ko smo mi da kažemo da to nije mir koji želimo?

“Ali pod uslovom da se time jamči za stabilnosti regiona, naročito kad je reč o celovitosti Bosne i Hercegovine”, podvukla je francuska ministarka za evropske poslove.

I, kako je navela, “ne bi smelo da u Srbiji pitanje spora s Kosovom bude zavesa koja zaklanja ključni zalog nužnog napredovanja na polju vladavine prava”.

Ministarka Loazo je dodala da je Francuska potpisala sporazum o uspostavljanju u Beogradu sedišta Francuske agencije za razvoj koja će delovati u regionu.

“Ali, prethodno je nužno da Srbija bude skinuta sa ‘sivog spiska GAFI’ “, a to su zemlje visokog rizika kad je reč o pranju novca, rekla je Loazo.

(Beta)

KOMENTARI9 komentara

 1. Baracuda says:

  Srbija će dobiti isto mjesto u EU kao i AVAV na proslavi 100-išnjice završetka Velikog rata !

 2. rajko says:

  Ja, pak, mislim da se EU previše da prostite angažovala na zapadnom Balkanu, a naročito u Srbiji (da naglasim " u Srbiji", mada pod zapadnim Balkanom vi izgleda podrazumevate isključivo Srbiju i KiM). Od tog vašeg angažovanja nam opada kosa, svetlimo u mraku, a imamo i drugih, manje veselih manifestacija. Zato, eto vas tamo, a evo nas ovde. Niti nas primajte (ne trebamo vam, ne trebate nam), niti nas dirajte. Ruke k sebi, bando razbojnička!!!

 3. padre says:

  Lako njima, kad imaju tapiju nad vladavinom zakona, nezavisnosću pravosuđa, suzbijanjem korupcije, slobodom medija, pa je to u redu samo, kad oni kažu!

 4. Ivana says:

  A Vučić nikako da shvati ili samo radi za njih. Znači može cepanje Srbije i otimanje Kosova NE može podela Bosne. Može proterivanje i genocid nad Srbima iz Krajine i Hrvatske NE sme se dirati Albance itd. Vučiću do kad ćeš narodu govoriti da su nam to prijatelji? A o uranijumu s kojim su zagadili Srbiju na preko 1.000 godina ne vredi ni govoriti a prijatelji šta bi bilo da su nam neprijatelji kao Rusi jel tako Vučiću.

 5. bane says:

  za svoju državu smo uvek morali sami da se borimo pa će to i sada biti tako, Tek da se zna.

 6. Zlopamtilo says:

  "vladavina prava" glavna krilatica kukavne eu, koja podržava "ulične" predsednike,Venecuela, Libije, Iraka, Ukraine, Srbije, Makedonije, a progoni i linnčuje demokratski izabrane vladare.Kad otimaju suverenim državama teritorije, industriju,istoriju,jezik,decu... onda verovatno podrazumevaju-vladavinu prava j a č e g a. Eu je crna rupa za Srbiju, ako udje, više je biti neće. Zato su francuzi naši saveznici!!! No passaran!

 7. milorad2 says:

  imamo jo samo ovu godinu MIRA, posle toga počinje pičvajz ali prvo u našoj okolini a zatim MOŽDA zahvati i srbiju kao učesnika OPŠTEG meteža koji će početi na balkanu.Posle toga evropa više neće moći ni da PROLAZI ovuda sema koa nema neki dogovora sa kinezima i rusima i za to će morati da plati lepu drumarinu:)

 8. Milan says:

  Moguće je da je sve ovo dogovorena igra u dva koraka. Francuski političari ( najpre predsednik Emanuel Makron, zatim ministarka spoljnih poslova) kažu da Srbiji nema mesta u EU, i zatim američki ambasador u Srbiji izjavljuje da SAD žele da vide Srbiju u EU i u porodici evropskih naroda i u tom smislu će pojačati odnose sa Srbijom. I još kaže "Poručio bih srpskom narodu da pogleda zemlje koje su krenule evropskim putem. Da li ima jedna zemlja koja nije bolje prošla? Sve su stabilnije i napredovale su", rekao je Skot na panelu "Drugačija EU — drugačije partnerstvo" na Kopaonik biznis forumu. Ocenio je da će pridruživanje EU Srbiju ojačati posle svega šta je preživela sa svojim susedima, kao i da će ljudi moći bolje da žive. "Želite da vaši građani žive kao u Evropi i da postanete deo evropskog kluba, ali morate da poštujete njegova pravila", naveo je Skot. Pa se njegovom mišljenju pridružio još i Sem Fabrici šef delegacije EU u Srbiji. Opširnije u vesti "SAD žele da vide Srbiju u EU" (sputnjik). ZAKLJUČAK: ŽVAKA ZA NAIVNE. PREDSTAVU U DVA ČINA IGRAJU SA CILJEM DA MI SHVATIMO DA SU AMERIKENJCI NAŠI PRIJATELJI. TO JE NJIMA POTREBNO! SAMO DA LI JE POTREBNO I NAMA? NI JEDNA BUDUĆA ČLANICA EU NIJE IMALA PONIŽAVAJUĆI ZADATAK DA PREDA DEO SVOJE TERITORIJE, KAO ŠTO TRAŽE OD SRBIJE! Napravili su tu EU i u isto vreme krvavo rasturili Jugoslaviju. Njihova VRAG-beba EU se rodila u našoj prolivenoj krvi, a o pljački koja je zatim usledila da se i ne govori! I još sad nas ubedjuju da će nam biti bolje ako se potpuno pokorimo njihovoj EU. Evropa i evropski narodi postojali su i bez EU. Naravno uopšte ne komentarišu da ni evropski narodi, od kojih mnogi u odnosu na nas su privilegovani, da ni oni uopšte nisu zadovoljni sa ovakvom EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *