ФРАНЦУЗИ О ЧЛАНСТВУ СРБИЈЕ У ЕУ: Није нам битно, али боље не

FRANCUZI O ČLANSTVU SRBIJE U EU: Nije nam bitno, ali bolje ne

4 februara 2021

Francuska je poslednjih godina izrasla u vodećeg oponenta proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Uverenje da je dalje širenje EU duboko nepopularno kod birača rukovodilo je francuske političare da blokiraju različite korake u ovom procesu. Prvo do sada istraživanje javnog mnjenja na ovu temu ukazuje da je u pitanju možda pogrešna računica.Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da iako se većina Francuza protivi prijemu balkanskih zemalja u Evropsku uniju (EU), za tri četvtrine njih to nije pitanje od velikog životnog značaja.

Na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji 2018. godine francuski predsednik Makron polio je hladnom vodom nade za brzi prijem Balkana, poručivši da EU ne može da razmišlja o daljem širenju dok se iznutra ne reformiše.

U više navrata Makron je rekao da je EU pogrešila što je prijem u članstvo „proglasila za jedinu politiku prema Zapadnom Balkanu“.

Tokom televizijske debate u Francuskoj pred izbore za Evropski parlament 2019. godine, od 12 predstavnika izbornih lista, njih 10 je reklo da ne podržava članstvo Srbije u EU.

Raširena percepcija o nepopularnosti i „zamoru“ od proširenja postala je opšte mesto francuske politike. Međutim, istraživanje Fondacije za otvoreno društvo iz Brisela sprovedeno na značajnom uzorku tokom 2020. godine pokazuje da za većinu Francuza prijem balkanskih zemalja nije pitanje od velikog značaja.

Protiv prijema Srbije u EU 60 odsto Francuza, najbolje stoji Crna Gora

Dok 53 odsto ispitanika misli da bi prijem Turske imao negativan uticaj, manje od 26 odsto njih veruje da bi ulazak Zapadnog Balkana u EU imao bilo kakvog uticaja na njihove živote.

Da li to znači da predsednik Emanuel Makron i drugi francuski političari zapravo greše ako procenjuju da bi birači na izborima kaznili podršku prijemu Zapadnog Balkana u EU?

Srđan Cvijić, jedan od autora istraživanja, smatra da Makron podrškom Balkanu ne bi ništa rizikovao na predsedničkim izborima 2022. godine.

„Istraživanje ukazuje da podrška članstvu Balkana ne bi umanjila Makronove šanse kod birača na predsedničkim izborima. S druge strane, to bi popravilo njegov prestiž u Berlinu i drugim prestonicama EU koje drže do nastavka proširenja na zapadni Balkan“, kaže Cvijić.

Ipak, protivljenje prijemu Zapadnog Balkana u Francuskoj je među najvećima u Evropi.

Skoro 60 odsto Francuza misli da bi članstvo balkanskih zemlja bila „loša“ ili „vrlo loša“ stvar. U slučaju Srbije 22 odsto Francuza podržava prijem, dok je 60 odsto protiv.

Najbolje stoji Crna Gora sa 27 odsto podrške i 49 odsto protivljenja, a na začelju su Albanija i Kosovo sa 20, odnosno 15 odsto podrške.

„Evropska integracija već otišla predaleko“

Istraživanje pokazuje da većina protivnika proširenja na Zapadni Balkan nema o tome čvrste i stabilne stavove.

Negativni stavovi uglavnom nisu posledica predznanja ili stereotipa o Zapadnom Balkanu, već odraz šireg nepoverenja prema EU i njenoj sposobnosti da integriše nove članice.

Jedan od najčešćih argumenata koji iznose protivnici proširenja je da je „evropska integracija već otišla predaleko“, kao i da su mnoge zemlje primljene suviše rano, što otežava saradnju unutar EU.

Za protivnke su bitne i ekonomske posledice proširenja, strah od gubljenja radnih mesta i uvoza jeftine radne snage.

S druge strane, ispitanici sa pozitivnim stavom prema EU, mahom podržavaju i širenje na Zapadni Balkan, verujući da bi to moglo da ojača ekonomski i geopolitički uticaj Evrope u svetu.

Autori itraživanja navode da čak i neki izrazitii protivnici proširenja prihvataju da će integracija zemalja zapadnog Balkana u EU doneti geopolitičke prednosti.

Učesnici fokus grupa su se složili da bii članstvo u EU moglo da zaštiti region od nepovoljnog ruskog, kineskog ili čak američkog uticaja. Kada im se pokaže mapa Evrope sa trenutnim državama članicama, čak i protivnici proširenja izražavali su čuđenje zbog toga što zemlje zapadnog Balkana još nisu u EU.

(RTS)

KOMENTARI13 komentara

 1. jovan says:

  Na zalost, nikada nije bilo i nikada necemo imati drzave prijatelja sa Zapada, osim pojedinaca koji ne uticu na politiku! Francuska nas je izdala 90-ih na prvoj "mirovnoj konferenciji" SFRJ, kada je Milosevic, znajuci da ce biti na stetu Srbije, odbijao da ide. Ali na nagovor Francuza da ce oni biti na strani Srbije i srpskih interesa, Milosevic pristao. Sledio je ultimatum. Na toj konferenciji Englezi i Nemci su lupili o sto- raspad SFRJ, cepanje srpskog naroda u 8 banana drzava, kao potlacene manjine! Milosevic je, logicno za svakog Srbina, to ODBIO, sledi etiketa da nismo KOPERATIVNI! Sledila je najgora u istoriji planete satanizacija Milosevica i srpskog naroda, do dana danasnjeg, do Dare iz Jasenovca"! Ja ne verujem ni Makronu, ni Merkel, ni jednom "latinu" koji vode pljackaski pohod na pravoslavlje, Drang nach Osten. Francuzi, Nemci, Englezi, nikada nam nisu bili prijatelji, jedino u pesmi!

  • Kostakos says:

   Srbija je pretrpela nepravde, ali i drugi narodi. Cepanje srpskog naroda? Kao da samo srbi bili vazni u Jugoslaviju.

   • jovan says:

    Pravo na otcepljenje u SFRJ imali su iskljucivo NARODI!!! Po ustavu SFRJ u Hrvatskoj su dva konstutivna naroda Srbi i Hrvati, u BiH tri Srbi, Hrvati, i muslimani, sto znaci da SRBI ne mogu biti nadglasavani i imali pravo da ODLUCE DA OSTANU u svojioj zemlji tada Jugoslaviji. ZNACI SIGURNO NE U GRANICAMA 6 REPUBLIKE I 2 POKRAJINE! A na koje narode mislis?? "Novokomponovane", produkte Vatikana, Engleza i Shvaba i Kominterne- stvarane od 1900.???!! Pa 1918.na teritorije danasnje BiH oko 50% su bili Srbi pravoslavni,(ne racunajuci muslimane koji su se izjasnjavali kao Srbi), u danasnjim granicama NDH bilo je 25% Srba pravoslavnih, KiM isto 50%. Da ne pominjem Dubrovnik gde nikada nije ni jedan hrvat bio, vec samo Srbi katolici, tako i Dalmacija, Slavonija. To sto ste izvrsili genocida TRI nad Srbima 1914-15-18, 1941-45, 1991- 2008, plus antisrpske propagandne lazi, holivud, hag istorija, pa sada mozes da postavljas takva pitanja???

    • Kostakos says:

     Novokomponirani narodi? Po vasem, svet postoji od kad ima srpski narod. Sta fali americkom narodu? Njihova drzava vlada svetom. Da je USA podrzavala Srbiju, i vi biste se klanjali Amerike, kao vasi susedi. Ne bi vi smetali njihovi zlocini sirom svjeta.

  • mr MI says:

   Lepa analiza. Gledam sinoc emisiju o Nostradamusu. Onako uzgred rekose da je iz pravoslavne porodice. Opet usput pomenuse da je za 1999. najavio ``milosrdnog andjela``. I nijedan se ``analiticar`` nije dosetio sta se te godine dogodilo. E od tada se svi pametni sistemi naoruzavaju, jer je svetski sistem propao i fakticki zapoceo 3. svetski rat. Sav ovaj mir je u stvari uvertira u raspad svetskog poretka. Prve na udaru su mediteranske zemlje koje ce uskoro goreti. To nisam ja najavio, vec Erdogan, jer ih ne moze preskociti. Pre bi on udario Nemce, ali konfiguracija prostora trazi prvo Hrvatsku, Spaniju i Francusku. Za tumacenje Nostradamusa i Jezikila i Davida, a ``posebno Jovanovog evandjelja`` treba biti odabran. O kremanskom da i ne govorimo. Ali posle ovoga rata svet nece na srecu nikada biti isti i ovako zatupeo u materijalnom.

   • jovan says:

    Interesantno. Prvi put cujem da je Noszrafamus pravoslavac, mislio sam da je jevrejin. Pa i Vangelija je bila "nasa" pravoslavka.

   • mr MI says:

    Mogu li da sam sebi dam odgovor? Hvala Makronu! EU se ionako vec raspala. Stampanje para ce je dotuci. Uporedite dinar sa eurom. Postoji visegodisnji paritet, a da i mi stampamo li, stampamo. Monetarna zmija je ordinarna glupost!!! Pare dolaze niotkud i samo uvecavaju vrednost najznacajnijih temelja opstanka slobodnog drustva. Ko se malo bolje razume u ekonomiju moze da shvati da kurs valuta ne znaci nista. To je dogovor mocnika, ali strateske sirovine rastu eksponencijalno. Sutra ce to biti zitarice, ali samo onda kada Rusiji i USA to bude odgovaralo. Proglasice punjenje robnih rezervi kada osete rat (naravno ogranicenog volumena i trajanja). Drugi problem je razvoj Afrike pod kineskim uticajem. Oni raspolazu sa enormnim resursima i potraznjom osnovnih sirovina. Kada se to prelije na berze, eto i nama vidljive inflacije. USA zaustavlja Kinu, ne zbog toga sto usavrsava najmodernije tehnologije, vec zbog davanja sirotinji, koji imaju mogucnost da kupuju ogranicene resurse. Zamislite koliko bi kinezi pojeli hobotnica? Ko ovo shvati, on je ekonomista, a ko ne, neka ponovo upise Podgoricki fakultet ekonomije, pa sta mu se sa tim ``znanjem`` bude prividjalo.

 2. Duca says:

  "Uverenje da je dalje širenje EU duboko nepopularno kod birača", dobro, a gde je uverenje da je francuska vlast jako nepopularna kod birača (žuti prsluci). Zahvalan sam ja njemu na tome što nam ne da tamo gde niko pametan i neće, ali su mu argumenti "tanki" kao i za sve drugo.

 3. Pendrek says:

  Merci France!

 4. Kostakos says:

  Srbija, pa i Makedonija nisu ispunili najvazniju Kriteriju. Nisu bili saveznici Hitlera. Vulgaria nije igrala neka uloga kao saveznik. Ali brisala zadnicu Hitlera.

 5. Kosovac says:

  Šta ima EU da prima Srbiju, kada je ovako na dugačkom štapu bolje. Postavlja članove srpske vlade (Zorana Mihajlović, Gordana Čomić, ….), naređuje „diverzifikaciju“ (energetsku, ekonomsku, trgovinsku, ekološku, ….), milina živa. Onodi nas u zdrav mozak, a narod nigde ne vidi onu stvar.

 6. Milutin says:

  A i šta će im jeftina radna snaga sa Balkana kad su puni onih jadnih izbeglica. A Balkan treba da se trudi da bude skupa radna snaga i da radi za sebe. Ni jedna istočno evropska zemlja nije DDR pa da se u njih nemilice ulivaju basnoslovne sume novca. A i prelaskom sa DM na Evro, Nemačka je de fakto prepolovila ta ulaganja. I svi koji su primljeni u EU su se ponemčili a skoro niko pofrancuzio. Još da se francuzi ponemče i eto i eto Nove Vrle Evrope. A znate li za podatak da, kad su se formirale SAD i kad se glasalo o tome koji će biti zvaničan jezik te komponovane zemlje, za 1 glas je prevagnuo engleski nad nemačkim.

 7. test01 says:

  Zapad zeli da od Srbije otme Srpski KiM (treba da ga se Srbija odrekne i zato su nam nametnuli marionete i kriminalce da vladaju Srbijom i sludjuju narod). Posle toga slede drugi zahtevi posto je Srbija okupirana. Sto se tice Evrope, Srbija je oduvek geografksi bila deo Evrope i oni tu ne mogu nista da ucine! EU je de-facto 4ti rajh !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *