ФРАНЦУЗИ ОБЈАСНИЛИ ЗАШТО РУСИЈА ГОДИНАМА ПОБЕЂУЈЕ: Путин је изнад свих, западни лидери су за њега аматери!

ФРАНЦУЗИ ОБЈАСНИЛИ ЗАШТО РУСИЈА ГОДИНАМА ПОБЕЂУЈЕ: Путин је изнад свих, западни лидери су за њега аматери!

5 децембра 2018

Дуги низ година Русија излази као победница из већине међународних геополитичких сукоба, а узрок за то је одлично образовање председника Владимира Путина, пише француски лист „Фигаро“.

Његово знање географије, познавање политичке карте света и главних карактеристика сваке државе и народа играју важну улогу и доприносе успеху Русије на међународној арени, преноси лист.Као пример за то лист наводи случај када је Путин прекинуо говор министра пољопривреде Русије Александра Ткачева, који је говорио о испоруци свињског меса у Индонезију. Председник је објаснио да министар греши с обзиром да је реч о земљи у којој је око 87 одсто становништва муслиманско, због чега тамо није могуће извозити свињетину. За разлику од других светских лидера, Путин је свестан културне разлике у образовању и начину размишљања других народа, што му омогућава да води промишљенију политику, истиче лист.

Већ дужи низ година Путину се супротстављају западни лидери, који се апсолутно не разумеју у ова питања. На пример, Никола Саркози и Џорџ Буш нису знали разлику између шиита и сунита на почетку својих председничких мандата, што је довело до краха њихове политике на Блиском истоку, а исто важи и за данашње лидере. На пример, Доналд Трамп меша Аустрију и Аустралију, а Емануел Макрон назива Гијану, француску територију у Јужној Америци, острвом, додаје лист.

Лоше познавање географије западних лидера доводи их до потпуног неразумевања кључних међународних геостратешких питања. Као пример француски лист наводи да су се у Малију исламисти сматрали противницима француских интереса, али су у Сирији сматрани савезницима против Башара ел Асада. Разлог за то су слаби системи образовања на Западу, истиче лист. На пример, ова дисциплина није укључена у обавезни школски програм у САД, а у француским образовним институцијама географији скоро уоште не посвећују време. Други разлог за то је потпуно одсуство интересовања западних лидера, јер се они баве само економским и финансијским или још бескориснијим питањима.

Због тога они немају јасну дугорочну стратегију која би им омогућила да разумеју ко су им пријатељи, а ко непријатељи, које земље не би требало да избаце из равнотеже ради очувања мира у свету и какав је реалан однос снага између држава. Све ово доводи до многих геополитичких грешака за које плаћа цео свет. На пример, појава Исламске државе је последица уништавања Ирака од стране Американаца 2003. године и подржавања оружаних побуњеника у Сирији.

Све ово објашњава због чега Русија својом јасном стратегијом у свим регионима света константно излази као победница из већине светских сукоба, иако су на политичком, економском и војном плану западне земље много јаче, закључује француски лист.

(Вечерње новости)

KOMENTARI9 коментара

 1. petrovgrad says:

  Valjda su pročitali memoare Napolenona.

 2. rajko says:

  Da, Putin jeste vrlo obrazovan i genije, ali ima tu još nešto, a to je da se on uvek trudi da postupa pravedno. Time pridobija za sebe i ljude i više sile i sebi i svojoj zemlji obezbedjuje optimalna rešenja sa najmanje štete. Za razliku od njega, za zapadne lidere pravda i pravednost su nepoznata kategorija. Njih nije briga imaju li na nešto pravo ili ne. Znaju samo za svoje želje i prohteve i ka njima srljaju ne obazirući se na nesreću koju oko sebe prave. Takvim ponašanjem oni su dosad osvojili i postigli mnogo više nego što zaslužuju, ali sad je tome došao kraj. Nema više.

 3. Deda Micko says:

  Zapadni lideri su clanovi sekti i bankarskog kartela, nepismeni pedofili koji se igraju zivotima miliona. Treba ih gaziti, a ne samo biti pametniji od njih, jer to i nije tako tesko.

 4. теоретичар says:

  Када би се и ми Срби образовали из новина, а поготово Западних, били би исти као и они. Изјава Путина је из затрке и нелогична. Дакле, Путин је дибидус погрешио када је прекинуо Ткачева и вероватно му се после извинио али то није за јавност. А новине Запада узимају "доказе" о способности Путина исто као и њихови државници о географији. Индонезија има 200 милиона становника са исламским опредељењем и 70 који нису исламисти. Има негде око 270 милиона становника. Дакле, 60 милиона Индонежана једе свињетину. Ткачев не би лупио ко Максим по дивизији зато што зна те детаље 10 пута више и боље од Путина. Не мора и не може Путин све да зна. Зато има министре које понекад заскочи без везе, тек да мало порасте, али мајчице, он је нај. Е, па није ни он. Србија са 7 или 8 милиона становника увози 200000 свиња годишње(не знам тачно) или месо отпадних немачких свиња, јер Србији је забрањена било каква производња. Исто тако, оних 60 милиона немуслимана у Индонезији баш неће наићи на неко веће разумевање да гаје свиње и вероватно их не гаје онолико колико им треба. Дакле, Индонезија увози на милионе свиња или стотине хиљада тона свињског меса годишње и Господин Путин је овог пута јако омано. Али за Западњаке све пролази када треба нешто да докажу. А када би ми Срби све слепо веровали...

 5. ostrogorski says:

  Сад схватам зашто људи у Србији, кад им поменеш неког западног државника, вичу а_матер, а_матер...

 6. Milica says:

  Objašnjenje je površno, mlako. Rusija za razliku od mnogih zemalja Zapada nije zacrtala sebi za cilj da osvaja i pljačka druge zemlje, a o toj razlici na Zapadu mediji ne smeju ni da zucnu. Zato nam pišu gluposti kako zapadni lideri nemaju jasnu dugoročnu strategiju, a imaju je. Zapadni lideri kad se na njihov način bave ekonomskim pitanjima onda veoma dobro znaju i geografiju pa su tako nestale države Irak, Jugoslavija, Libija i Sirija onakve kakve smo ih nekad znali, a slično je u Avganistanu i u nizu drugih zemalja. Kada prete Iranu, Venecueli i Severnoj Koreji onda isto veoma dobro znaju i svetska ekonomska pitanja i geografiju, a imaju i strategiju.

  • Nebojša says:

   Čačkaju mečku, može nekako da im prođe... Ali, nije im pametno čačkati Srbiju... Jer , kad Jeremija pali topa.... Zatrest će se....

 7. Deda Micko says:

  Zver uvek zna koga ce da napadne, a i gde je plen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u