ФРАНЦУЗИ ОБЈАСНИЛИ ЗАШТО РУСИЈА ГОДИНАМА ПОБЕЂУЈЕ: Путин је изнад свих, западни лидери су за њега аматери!

FRANCUZI OBJASNILI ZAŠTO RUSIJA GODINAMA POBEĐUJE: Putin je iznad svih, zapadni lideri su za njega amateri!

5 decembra 2018

Dugi niz godina Rusija izlazi kao pobednica iz većine međunarodnih geopolitičkih sukoba, a uzrok za to je odlično obrazovanje predsednika Vladimira Putina, piše francuski list „Figaro“.

Njegovo znanje geografije, poznavanje političke karte sveta i glavnih karakteristika svake države i naroda igraju važnu ulogu i doprinose uspehu Rusije na međunarodnoj areni, prenosi list.Kao primer za to list navodi slučaj kada je Putin prekinuo govor ministra poljoprivrede Rusije Aleksandra Tkačeva, koji je govorio o isporuci svinjskog mesa u Indoneziju. Predsednik je objasnio da ministar greši s obzirom da je reč o zemlji u kojoj je oko 87 odsto stanovništva muslimansko, zbog čega tamo nije moguće izvoziti svinjetinu. Za razliku od drugih svetskih lidera, Putin je svestan kulturne razlike u obrazovanju i načinu razmišljanja drugih naroda, što mu omogućava da vodi promišljeniju politiku, ističe list.

Već duži niz godina Putinu se suprotstavljaju zapadni lideri, koji se apsolutno ne razumeju u ova pitanja. Na primer, Nikola Sarkozi i Džordž Buš nisu znali razliku između šiita i sunita na početku svojih predsedničkih mandata, što je dovelo do kraha njihove politike na Bliskom istoku, a isto važi i za današnje lidere. Na primer, Donald Tramp meša Austriju i Australiju, a Emanuel Makron naziva Gijanu, francusku teritoriju u Južnoj Americi, ostrvom, dodaje list.

Loše poznavanje geografije zapadnih lidera dovodi ih do potpunog nerazumevanja ključnih međunarodnih geostrateških pitanja. Kao primer francuski list navodi da su se u Maliju islamisti smatrali protivnicima francuskih interesa, ali su u Siriji smatrani saveznicima protiv Bašara el Asada. Razlog za to su slabi sistemi obrazovanja na Zapadu, ističe list. Na primer, ova disciplina nije uključena u obavezni školski program u SAD, a u francuskim obrazovnim institucijama geografiji skoro uošte ne posvećuju vreme. Drugi razlog za to je potpuno odsustvo interesovanja zapadnih lidera, jer se oni bave samo ekonomskim i finansijskim ili još beskorisnijim pitanjima.

Zbog toga oni nemaju jasnu dugoročnu strategiju koja bi im omogućila da razumeju ko su im prijatelji, a ko neprijatelji, koje zemlje ne bi trebalo da izbace iz ravnoteže radi očuvanja mira u svetu i kakav je realan odnos snaga između država. Sve ovo dovodi do mnogih geopolitičkih grešaka za koje plaća ceo svet. Na primer, pojava Islamske države je posledica uništavanja Iraka od strane Amerikanaca 2003. godine i podržavanja oružanih pobunjenika u Siriji.

Sve ovo objašnjava zbog čega Rusija svojom jasnom strategijom u svim regionima sveta konstantno izlazi kao pobednica iz većine svetskih sukoba, iako su na političkom, ekonomskom i vojnom planu zapadne zemlje mnogo jače, zaključuje francuski list.

(Večernje novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. petrovgrad says:

  Valjda su pročitali memoare Napolenona.

 2. rajko says:

  Da, Putin jeste vrlo obrazovan i genije, ali ima tu još nešto, a to je da se on uvek trudi da postupa pravedno. Time pridobija za sebe i ljude i više sile i sebi i svojoj zemlji obezbedjuje optimalna rešenja sa najmanje štete. Za razliku od njega, za zapadne lidere pravda i pravednost su nepoznata kategorija. Njih nije briga imaju li na nešto pravo ili ne. Znaju samo za svoje želje i prohteve i ka njima srljaju ne obazirući se na nesreću koju oko sebe prave. Takvim ponašanjem oni su dosad osvojili i postigli mnogo više nego što zaslužuju, ali sad je tome došao kraj. Nema više.

 3. Deda Micko says:

  Zapadni lideri su clanovi sekti i bankarskog kartela, nepismeni pedofili koji se igraju zivotima miliona. Treba ih gaziti, a ne samo biti pametniji od njih, jer to i nije tako tesko.

 4. teoretičar says:

  Kada bi se i mi Srbi obrazovali iz novina, a pogotovo Zapadnih, bili bi isti kao i oni. Izjava Putina je iz zatrke i nelogična. Dakle, Putin je dibidus pogrešio kada je prekinuo Tkačeva i verovatno mu se posle izvinio ali to nije za javnost. A novine Zapada uzimaju "dokaze" o sposobnosti Putina isto kao i njihovi državnici o geografiji. Indonezija ima 200 miliona stanovnika sa islamskim opredeljenjem i 70 koji nisu islamisti. Ima negde oko 270 miliona stanovnika. Dakle, 60 miliona Indonežana jede svinjetinu. Tkačev ne bi lupio ko Maksim po diviziji zato što zna te detalje 10 puta više i bolje od Putina. Ne mora i ne može Putin sve da zna. Zato ima ministre koje ponekad zaskoči bez veze, tek da malo poraste, ali majčice, on je naj. E, pa nije ni on. Srbija sa 7 ili 8 miliona stanovnika uvozi 200000 svinja godišnje(ne znam tačno) ili meso otpadnih nemačkih svinja, jer Srbiji je zabranjena bilo kakva proizvodnja. Isto tako, onih 60 miliona nemuslimana u Indoneziji baš neće naići na neko veće razumevanje da gaje svinje i verovatno ih ne gaje onoliko koliko im treba. Dakle, Indonezija uvozi na milione svinja ili stotine hiljada tona svinjskog mesa godišnje i Gospodin Putin je ovog puta jako omano. Ali za Zapadnjake sve prolazi kada treba nešto da dokažu. A kada bi mi Srbi sve slepo verovali...

 5. ostrogorski says:

  Sad shvatam zašto ljudi u Srbiji, kad im pomeneš nekog zapadnog državnika, viču a_mater, a_mater...

 6. Milica says:

  Objašnjenje je površno, mlako. Rusija za razliku od mnogih zemalja Zapada nije zacrtala sebi za cilj da osvaja i pljačka druge zemlje, a o toj razlici na Zapadu mediji ne smeju ni da zucnu. Zato nam pišu gluposti kako zapadni lideri nemaju jasnu dugoročnu strategiju, a imaju je. Zapadni lideri kad se na njihov način bave ekonomskim pitanjima onda veoma dobro znaju i geografiju pa su tako nestale države Irak, Jugoslavija, Libija i Sirija onakve kakve smo ih nekad znali, a slično je u Avganistanu i u nizu drugih zemalja. Kada prete Iranu, Venecueli i Severnoj Koreji onda isto veoma dobro znaju i svetska ekonomska pitanja i geografiju, a imaju i strategiju.

  • Nebojša says:

   Čačkaju mečku, može nekako da im prođe... Ali, nije im pametno čačkati Srbiju... Jer , kad Jeremija pali topa.... Zatrest će se....

 7. Deda Micko says:

  Zver uvek zna koga ce da napadne, a i gde je plen.

 8. dragana says:

  NARAVNO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *