ФРАНЦУЗИ ОБЈАВИЛИ СТРАВИЧНЕ ПОДАТКЕ! Кијев ћути о стварним губицима Украјине

ФРАНЦУЗИ ОБЈАВИЛИ СТРАВИЧНЕ ПОДАТКЕ! Кијев ћути о стварним губицима Украјине

24 маја 2023

Биланс руских и украјинских губитака у сукобу који траје од фебруара 2022. године је једна од најбоље чуваних војних тајни, пише француски лист „Валер актиел“.

– Између 40 и 60 одсто украјинских војника које смо међу првима обучавали на француском тлу 2022. године, више се не оглашава. Мислимо да већина ћути, јер су погинули у борби, каже поуздан извор овог листа.Приче о француским инструкторима који су у контакту са Украјинцима које су обучавали своде се на спекулације, јер испитивање војних власти у Кијеву о тој теми изазива бес, кажу они који су то покушали.

Број жртава у Украјини остаје најбоље чувана тајна председника Володимира Зеленског, иако сви доступни периферни показатељи несумњиво указују да је број мртвих и рањених нагло порастао након краја лета. Примера ради, лист истиче да је број студената за неколико месеци скочио за 82 одсто, јер овај статус омогућава да се избегне мобилизација.

У овом „рату исцрпљивања“ Русија има велику предност у односу на Украјину. Њен „популациони резервоар“ је три и по пута већи (143 милиона становника према 41 милион), а позиви за добровољце су довољни да се попуне редови. Генерал Кристофер Каволи, војни шеф НАТО-а, истакао је почетком маја пред америчким Конгресом да „велики део руске војске није био погођен овим сукобом“.

Одзив за служење у украјинској војсци значајно је опао од почетка рата, а јединице су се проредиле. Девет бригада формираних уз помоћ НАТО-а за планирану пролећну офанзиву чини по између 2.500 и 3.000 људи, док су стандарди Алијансе између 5.000 и 8.000.

Када су далеко од новинара, чланови украјинског штаба реалније говоре о стању у војсци и више у складу са информацијама које долазе са фронта, него језиком који користе западни медији.

Они наводе да су у Донбасу, током целе зиме, њихови људи били под руским притиском, због „апсолутне супериорности њихове ватрене моћи“.

Три пута више руске артиљерије

Ова сведочанства се поклапају са прорачунима које су направили француски војници. Према њиховим речима, Руси у Донбасу имају око три пута више артиљеријских оруђа од Украјинаца. Осим тога, украјинске снаге пате од још једног хендикепа: залихе њихових савезника су се истопиле, а индустријски капацитети споро јачају, наводи „Валер“.

Тренутно, када Руси испаљују у просеку 15.000 граната дневно, Украјинци одговарају са 5.000 граната. Како је већина мртвих и рањених у овом рату проузрокована артиљеријом, неки стручњаци оспоравају тврдње да су губици на обе стране једнаки како тврде амерички званичници.

Осим тога, и Американци су управо ревидирали своје процене. У јануару су објавили да има око 100.000 мртвих и рањених на обе стране. Почетком маја говорило се о „најмање 200.000, а могуће и 250.000 мртвих“, што потврђује да је рововски рат посебно смртоносан.

Присталице „уравнотеженог приступа“ тврде да Украјинци имају мање топова, али су њихови модели много ефикаснији и њихове трупе их боље користе, позивајући се на француске „цезаре“ и америчке ХИМАРС-е испоручене Кијеву. Они који минимизирају ефекте овог наоружања тврдећи да га је премало, оцењују да су у последњих осам месеци Украјинци изгубили најмање два пута више људи него Руси и да је ситуација обрнута него на почетку рата, када су Руси имали много веће губитке.

Руски огранак телевизије Би-Би-Си, у партнерству са независним медијима, могао је да прође кроз јавно доступне регистре страдалих и да посети гробља, како би стекао бољи увид. Крајем фебруара, њихови новинари су изашли са проценом од око 15.500 умрлих и од 45.000 до 60.000 рањених (према „правилу“ да на једног мртвог долазе три или четири рањена). Укупан број се поклапа са првом проценом САД.

(РТ Балкан)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    ako je tačno da ukri ukupno imaju od 300-500 mrtvih dnevno u proseku od n.god to je otprilike 12000 mesečno a sad je PETI mesec i to je oko 60.000 mrtvih,i verovatno je to vrlo precizna cifra..i zatim pošto rusi ubijaju i ranjavaju u odnosu 1:1 a ne 1:3 ili 1:5, što je zaprepašćujuća činjenica ruske vatrene moći i preciznosti ukri imaju još najmanje 60.000 ranjenih,KATASTROFA..GENOCID nad sopstvenom armijom...mada ove cifre mogu da budu i veće čak možda i za 30%...naročito zbir ranjenih i izbačeni iz stroja..takodje tu ima još sigurno 10.000 Bog te pita KOGA i njih ni ne broje...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u