ФРАНЦУЗИ ПО КО ЗНА КОЈИ ПУТ ИГРАЈУ ПРЉАВО и ударају на СРБЕ

FRANCUZI PO KO ZNA KOJI PUT IGRAJU PRLJAVO i udaraju na SRBE

27 maja 2021

Iako bi Emanuelu Makronu godilo da na diplomatskom terenu zabeleži poen kakav bi bio rešenje kosovskog pitanja, navodni plan o tome, koji dolazi iz Pariza, perfidan je i vrvi od bizarnosti.

Ovako navodni francuski plan za rešenje problema Kosova i Metohije komentariše Dušan Gujaničić, stručnjak za francusku politiku iz Instituta za političke studije.O ovom planu, koji navodno podrazumeva potpisivanje privremenog sporazuma između Beograda i Prištine bez međusobnog priznanja, autonomiju za sever Kosova i više prava za SPC, grčko priznanje kosovske nezavisnosti i viznu liberalizaciju za Prištinu, javnost je obavestio savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, Artan Behrami.

„Francuski plan“ – da Grčka prizna Kosovo

Šta bi Grčka dobila od priznanja nezavisnosti Kosova, pita se Gujaničić.

„Odakle sad Grčka u igri? Ona je jedna od pet članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova i nema nameru da to uradi, iako se po javnosti povlače neke glasine da je Grčka u tom smislu slabija karika te da bi mogla da popusti. Ali te mi glasine deluju nerealno“, kaže on.

Prema rečima našeg sagovornika, problematično je i pominjanje privremenog sporazuma.

„Privremeni sporazumi ne donose nikakvu stabilnost, suštinski ne rešavaju ništa. Veoma je problematično i pitanje njihove naknadne primene i uglavnom služe onome ko ih je predložio – nekoj sili, da se pohvali svojevrsnim diplomatskim uspehom“, navodi Gujaničić.

Vizna liberalizacija na dugom štapu

Problematična je takođe i vizna liberalizacija koju Prištinske vlasti žarko priželjkuju. Međutim, nedavni verbalni okršaj uglednog francuskog diplomate i bivšeg Makronovog Žerara Aroa sa bivšim ambasadorom Prištine u Parizu Bernardom Nikajem, pokazuje da je i to na dugom štapu. Na Nikajevu objavu na društvenim mrežama da se nada da će Francuska 2022. godine ukinuti vize za građane Kosova, Aro mu je odgovorio da sanja jer se tako nešto ne radi u izbornoj godini.

Francusku, istina, ne očekuju izbori ove godine kao Nemačku, ali, kako Gujaničić kaže, iako su izbori u Francuskoj na proleće, već se može smatrati da je kampanja počela.

Sa izuzetkom Makronove želje da pokaže kako su Francuska i on lično angažovani na rešavanju jednog složenog pitanja, kakvo je kosovsko, Gujaničić ne vidi ni jedan drugi razlog da Pariz pokrene jednu ovakvu akciju. Međutim, s obzirom da je Peta republika već ušla u izbornu godinu, značajan deo spoljne i unutrašnje politike Emanuela Makrona biće usklađeni prevashodno sa njegovom željom da izdejstvuje drugi mandat, tako da naš sagovornik ne očekuje nikakvu veliku diplomatsku inicijativu.

Francuska nije karika Prištine

Sa druge strane, problematično je i pitanje stepena francuskog uticaja na kosovske Albance.

„Mislim da je on veoma, veoma ograničen. Čini mi se da Francuska, koja je među prvim priznala nezavisnost Kosova, nije zapadna karika u koju bi albanski faktor mogao da ima neko veće poverenje i pouzdanje“, zaključuje Gujaničić.

Bivši savetnik bivšeg predsednika privremenih institucija na Kosovu Hašima Tačija, Artan Behrami je u intervjuu za TV Kljan Kosova rekao da Francuska forsira ideju privremenog sporazuma, koju podržava i Brisel.

„Nemačka, prema mojim informacijama, nije u igri zbog izbora koji su u toj zemlji ove godine. Amerika je predala ovlašćenja Briselu za dijalog. Francuska ideja je da se postigne privremeni sporazum, kao što je bio onaj iz Vašingtona. Međutim, ta ideja je štetna za Kosovo, jer govori o autonomiji severa, većim pravima za crkvu, u zamenu za priznanje od strane Grčke i liberalizaciju viza“, tvrdi Behrami, koji kaže i da je uloga Amerike sekundarna, a ne primarna kao ranije.

Kako je dodao, savetnici francuskog predsednika Emanuela Makrona poslali su signal da neće biti liberalizacije viznog režima za građane Kosova, što je nazvao „pregovaračkom taktikom“.

„Interno se pregovara i verujem da će ove teme biti otvorene na sledećem sastanku koji će se održati u Parizu. Nije dobro ulaziti u tu igru jer privremeni sporazumi ne donose dugoročnu stabilnost, ne rešavaju problem između Kosova i Srbije, već samo stvaraju iluzije da je nešto urađeno“, rekao je Behrami.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. test01 says:

  Francuske pudlice su g... , na vlasti su globalisticke marionete koje rade protiv Francuza i Francuske pa sta onda Srbi ocekuju? Ali ne brinite, dobice sto su asluzili - vec imaju dovoljan broj radikalnih islamista sa drzavljanstvom pa im ni parfemi nece pomoci u onome sto ih ceka !

  • Beli Orao says:

   Kad vidim kakva je kurva Francuska ,dosta mi je njenih predloga , a pjetao Makaroni ne valja ni francuzima a kamo li Srbima ! Francuzi nam nikad nisu bili prijatelji kroz cijelu istoriju , iako je vučić sa makronom to pokušao da popravi u Beogradu prije godinu dana , dolaskom i brljanjem po ko zna koji put ! Iznimka su poneki oficiri koji su bili čestiti i pokušavali Srbima pomoći u zadnjem agresorskom ratu zapada na SRJ !

 2. Ahileus says:

  Verovati u francuze i grke je - diletantizam. Za Srbe, to nisu nacije od poverenja. Istorija ih je ofirala, jedino što smo mi loši đaci učiteljice života.

 3. persida says:

  Zabraniti ulazak smrdonogim Francuzima u Srbiju.

 4. independent says:

  Francuzi ce se uskoro zabaviti o svom jadu.Sa njihovim 5 miliona muslimana bice im jako gadno.Ceka ih ista situacija kao sto je danas na kosovu.Rat i podela Francuske.Sa islamom nema mira ni zajednickog suzivota.Ili si musliman ili dobijas prvo napade a onda i rat.Na svojoj kozi ce se uveriti koga su primili u zemlju.

 5. padre says:

  Izgleda, da Francuzi nisu još shvatili, da jih niko više ne shvata ozbiljno, a kam li neko faktor odlućivanja!Samo kevću malo na jednogmalo na drugog, čas na ruse, čas na Srbe,čas na Srijce, čas na nekog trećeg!

 6. Za Srbiju says:

  Pravite račun bez krčmara. Da se niste preigrali po srbskoj grbači? I šiptarija i zapad. Nakaze se cenkaju oko teritorije, koja nije njihova.

 7. Archelay says:

  Kako se situjacija odvija morace srpski istoricari da se pozabaljaju oko toga,zasto je srpska vojska morala da se povlaci preko Albanije a ne preko Makedonije i,kako to da se najvisa zgrada na Terazijama zove"Albanija".

  • Ivana says:

   Srpski idiotizam, debilizam, čobanizam ma može i Thompson u Beogradu peta kolona vlada glupim Srbima.

   • Mile says:

    Istoričari znaju, izgleda da si ti bežao sa časova istorije.

 8. RASPUCHIN says:

  Nema potrebe zamarati se Francuskom. Oni samo govore ono što im švabe napišu i narede. Problem je što mi , u vrhu države , nemamo nikog sa petljom (ovo čitajte onako kako se kaže u narodu). A švabe? Pa švabe će uskoro morati objašnjavati kako je sve počelo i to onog datuma kojim sam već dosadio i Bogu i narodu. Ima još jedan zanimljiv datum koji dokazuje da su švabe , početkom devedesetih , udarili na naš datum. Postoji dokaz za to i to "crno na bjelo". Švabe će ponovo na sud ali ovaj put neće biti bježanije u Latinsku Ameriku. A na Antartik , možda?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *