Французи раније хтели да шаљу војнике у Украјину – СВИ СУ ИХ ОДБИЛИ

Французи раније хтели да шаљу војнике у Украјину – СВИ СУ ИХ ОДБИЛИ

5 марта 2024

Француска је предложила размештање трупа НАТО-а у Украјини и пре него што је председник Емануел Макрон са таквим коментарима изашао у јавност, пише бивши амерички изасланик у Алијанси Иво Дадлер у ауторском чланку за „Политико“.

Како он тврди, то је пре неколико недеља предложио начелник штаба француске војске, генерал Тијери Буркар, који је половину својих НАТО колега у писму замолио да „размотре могућност“ размештања „коалиције добровољаца“ на линије фронта, Те трубе би, како је Буркар наводно предложио, управљале одбрамбеним системима, обучавале трупе, покретале сајбер операције и помагале при разминирању.Буркаров предлог је брзо одбио „сваки савезник“, написао је Далдер, у складу са дугогодишњом политиком да неће бити НАТО трупа на терену у Украјини.

Писмо је наводно послато много пре него што је француски председник Емануел Макрон изазвао контроверзу прошле недеље када је рекао новинарима да не треба искључити идеју о размештању трупа НАТО-а у Украјини.

Многе чланице Алијансе, укључујући САД, Велику Британију, Шпанију, Италију и Немачку убрзо потом су негирале да имају такве планове. Француски министар спољних послова Стефан Сежурне покушао је да разјасни Макронове речи, рекавши државном емитеру Радио франс интер прошлог петка да Париз неће ризиковати директан сукоб између Русије и НАТО-а.

Далдер у свом чланку Макронове речи назива покушајем да добије геополитичке поене, али је додао да то што су изјаве француског председника уследиле након Буркаровог предлога „можда открива озбиљније размишљање“ на ту тему унутар Алијансе.

Кијев већ месецима тражи од својих западних присталица додатна финансијска средства, указујући на велику несташицу муниције и наоружања на линијама фронта. У недељу је украјински председник Владимир Зеленски критиковао НАТО због кашњења при издвајању средстава за помоћ Кијеву, осврнувши се на пакет помоћи САД од 60 милијарди долара који је у застоју у Конгресу скоро месец дана.

Москва је осудила Запад због пружања војне помоћи Кијеву, упозоравајући да ће то само продужити сукоб. Коментаришући Макронову изјаву о могућности размештања НАТО трупа у Украјини, портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да би овакав потез НАТО-а учинио директан сукоб између Русије и Алијансе неизбежним.

(РТ балкан)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. da da says:

    Francuska je raspala navodna država.Pre 20 godina stanovnici pariza belci,nisu smeli šetati po svim kvartovima Pariza,kako je danas,verovatno gore 20 puta.Oni jadnici žele oslobođenje,da ih Rusija oslobodi,a to može isključivo ulaskom ruske vojske u sve gradove,što bi francuzi belci iskoristili teranjem migranata u afričke države porekla.To se neće desiti.Nastavak bezobrazluka može samo doneti rakete vojvoda koje nemaju milosti,čiste sve kao metla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u