ФРАНЦУЗИ СВЕ ГЛАСНИЈЕ НАЈАВЉУЈУ: НА ВИДИКУ КАПИТУЛАЦИЈА УКРАЈИНЕ

ФРАНЦУЗИ СВЕ ГЛАСНИЈЕ НАЈАВЉУЈУ: НА ВИДИКУ КАПИТУЛАЦИЈА УКРАЈИНЕ

28 новембра 2023

Ако ништа не учинимо, треба нажалост почети да размишљамо о томе да ће Русија да победи. То поручује француски политиколог, новинар и професор, коаутор књиге „Гудбај Путин“ и главни уредник „Руског монитора“ Оливије Ведрин.

– Тај сценарио је сасвим могућ – истиче Ведрин који наводи да је у Кијеву приметан физички и психолошки умор.Недавна анализа француског листа „Фигаро“ којом је можда и по први пут од руске инвазије отворено истакнута могућност украјинског пораза, покренула је серију реакција које иду у том правцу, што је доста необично за једно друштво на Западу где се до скоро победа Украјине видела као једина могућа опција. Сада може и да се чује да млади Украјици све мање желе да се ангажују и да нема довољно добровољаца.

– Руси су сломили украјинску контрофанзиву, Украјинци су уморни, а Запад не доставља довољно оружја и Путин се враћа ојачан на сцену. Најгоре је могуће – каже Ведрин и наводи да није дошло до очекиваног „урушавања Русије.“

Наглашава да ће, чак и ако буде преговора, руски председник Владимир Путин тешко одустати од анексираних области које су већ унете у руски Устав. То овде уједно виде и као пораз Запада који је донедавно говорио да Русија не сме да победи. А данас се гласно поставља могућност руске победе.

– За нас би то била предаја Запада. То је шамар свим демократијама – закључује Ведрин.

Позивање руског председника Владимра Путина на заустављање трагедије у Украјини овде схватају као позив на капитулацију у Кијеву.

– Замислите ниво издаје који ће се осећати код Украјинаца. Да ли сада желимо да напустимо Украјину, и тако је јасно ставимо под руски утицај? Ако би сутра дошло до капитулације, врло брзо би се успоставила проруска владу у Кијеву, а Путин се ту не би зауставио – истиче Ведрин.

Слично мисли и француска историчарка специјализована за СССР и постовјетску Русију Франсоаз Том, наглашавајући да се то исто догодило у Грузији 2008. године, када су, како истиче, Руси убрзо успели да успоставе проруску владу у Тбилисију. Она од Запада истовремено тражи да Русији стави до знања да јој неће укинути санкције ако се мир буде склопио на основу статуса кво. Овакве анализе су истовремено усмерене ка томе да се Украјина додатно наоружа.

– Императив је да се сада помогне Украјини. Иначе, овако неће издржати даље од пролећа – истиче Ведрин.

Додатно наоружавање из актуелног контекста, међутим, делује нереално. Запад сам признаје да су САД сада акценат ставиле на наоружавање Израела и да расположивог оружја више нема у довољној мери, а да помоћ Украјини стиже касно, док Русија налази нове савезнике у свету.

– Постоје три проблема у Украјини. Први је прекид националног јединства с јасним тензијама унутар власти, око тога да ли ће се заузети дефанзивни став, или наставити офанзивни у циљу враћања територија. Други проблем су ресурси, јер нема довољно људства за ратовање. Трећи је у вези с типом оружја који се даје Украјини – каже Оливије Сијер, бивши директор за НАТО и ЕУ у француском министарству војске.

ЗАЛУЖНИ СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ

Оливије Ведрин наглашава да постоји симбиоза између украјинских грађана и војске, али да се јавља одређени конфликт међу лидерима. Главнокомандујућег оружаних снага Украјине, генерала Валерија Залужног, кажу, сматрају херојем, а све је више приметан отпор према Зеленском.

KOMENTARI3 коментара

  1. Mehmedahmed Ahmedmenmedovic says:

    E vi francuzi ste bas demokratija, hahahaha...žuti prsluci i vasi odvratni policijski koljaci...ko i ostala uostalom, američki, kakvi su??? Isti sljam.

  2. Бели Орао says:

    Уста су им пуна демократије а као и обично све што наглашавају је уствари конта од истине , тако на западу па и француској поданичкиој америма !

  3. Velika Metla says:

    Ма јок није..., чини вам се. Ето ваши сатанистички медији објављују да су "укро бандераши" стигли пред капије Владивостока.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u