ФРАНЦУЗИ У ПАНИЦИ: Морамо да се припремимо за руско револуционарно оружје

FRANCUZI U PANICI: Moramo da se pripremimo za rusko revolucionarno oružje

15 maja 2023

Rusija je počela da koristi tehnološki revolucionarni tenk „T-14 Armata“ u borbama protiv Oružanih snaga Ukrajine, za čiji masovni dolazak Zapad mora da se pripremi, piše francusko izdanje „Le Figaro“.

„Ako T-14 uđe u igru, nemački i američki tenkovi će morati da se suoče sa nepoznatim. Armata je preteča tehnološke revolucije, i trebalo bi da se pripremimo za njen masovni dolazak“, kaže se u članku.U najnovijem vozilu, posada nije smeštena u kupoli, gde je posebno ranjiva na neprijateljske topove- „T-14“ daljinski kontrolišu preko ekrana, tri člana posade koji sede u oklopnoj kapsuli.

Prostorija je izolovana od municije i goriva. Takva struktura može znatno povećati njihove šanse za preživljavanje. Tenk ima top kalibra 125 mm, snažniji od „T-72“ i „T-90“, i mitraljez 12,7 mm. Bure se puni bez ljudske intervencije pomoću automatske vrteške. Motor od 1500 konjskih snaga zaštićen je protivraketnom rešetkom.

Meteorološki jarbol koji se nalazi na tornju, prenosi podatke balističkom kompjuteru. „Armata“ je opremljena sistemima aktivne zaštite „Afghanit“ od projektila i protivtenkovskih projektila, lepezastim sistemom čvrstog dejstva, sa dva lansirna uređaja sa po pet ubojnih projektila, i sistemom protiv dejstva mekom silom.

„Ovaj tenk će biti probojna snaga. Posebno zato što mora da radi u sprezi sa drugim vozilima, uključujući borbena vozila pešadije, kao deo univerzalne borbene platforme“, sumirali su autori članka.

U aprilu je pouzdan izvor rekao za RIA Novosti, da su Oružane snage Rusije počele da koriste tenkove T-14 Armata u zoni „specijalne vojne operacije“. Dobili su dodatnu bočnu zaštitu od protivoklopnih sistema.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *