Franjo Tuđman je pomoću UDBE zavladao Hrvatskom

Franjo Tuđman je pomoću UDBE zavladao Hrvatskom

21 marta 2014

doktor-franjo-tuman-504xFranjo Tuđman se zaverom Udbe, svojevremeno, popeo na tron Hrvatske demokratske zajednice, na mesto dr Marka Veselice.

O konkretnim detaljima kako je UDBA postavila Tuđmana na vlast piše Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma.

Kako bi KOS JNA mogao ostvariti svoje interese (eventualno očuvanje Jugoslavije, i preslaganje unutrašnjih granica SFRJ), za prvog predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nije 1989. izabran bivši komunista i disident Marko Veselica, nego bivši komunista i formalni disident Franjo Tuđman, za šta se pobrinuo šef hrvatske UDBE Josip Manolić.

Novinar Josip Šentija, prvi direktor Hrvatske izveštajne novinske agencije i savetnik predsednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, posvedočio je u svojim memoarima, objavljenim u knjizi „Ako Hrvatske bude“, da je Franjo Tuđman prevarom došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice.

Prvi predsednik Hrvatske demokratske zajednice trebalo je 1989. godine biti izabran na skupštini Hrvatske demokratske zajednice u hotelu «Panorama» na Trgu sportova, blizu gradske sportske dvorane, u Zagrebu.

Tuđmanovi saradnici, koji su bili bliski s tajnom službom, izdejstvovali su od tadašnjeg republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove Socijalističke Republike Hrvatske zabranu održavanja skupštine Hrvatske demokratske zajednice.

Pod lažnim izgovorom da se HDZ nalazi pod represijom komunističkog režima, krug oko Tuđmana održao je 17. juna 1989. u prostorijama lokalnog fudbalskog kluba «NK Borac» na Staglišće/Jarunu u Zagrebu tajnu skupštinu Hrvatske demokratske zajednice na koju nisu bile pozvane sve one osobe koje su trebale da učestvuju na predviđenoj skupštini Hrvatske demokratske zajednice u hotelu „Panorama“.

Među osobama koje su trebale da učestvuju na osnivačkoj skupštini bili su neki Tuđmanovi protivkandidati za predsednika Hrvatske demokratske zajednice, među njima harizmatični i dugogodišnji politički zatvorenik dr Marko Veselica.

Mali i konspirativni krug oko Tuđmana izabrao je, na tajnoj sednici, za prvog predsednika Hrvatske demokratske zajednice Franju Tuđmana koji je na taj nedemokratski način izabran za predsednika jedne političke stranke, kao što je posle vladao nedemokratski kao predsednik Republike Hrvatske.

U noći sa 1. na 2. marta 2008. je nekadašnji bliski saradnik Franje Tuđmana iz Manolićevog kruga, Slavko Degoricija, gostujući u televizijskoj emisiji „Noćna mora“, posvedočio pred urednikom i voditeljem emisije, Željkom Malnarom, o načinu  metodu) dolaska Franje Tuđmana na tron Hrvatske demokratske zajednice.

Degoricija je izjavio kako je postojala procena Tuđmanovih saradnika o tome da bi na javnoj skupštini Hrvatske demokratske zajednice za njenog prvog predsednika mogao od strane delegata Hrvatske demokratske zajednice biti izabran harizmatični dr Marko Veselica.

Zbog toga je Josip Manolić sa svojim jakim vezama u tajnoj službi isposlovao u tadašnjem Sekretarijatu unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske, u Zagrebu, zabranu održavanja izborne skupštine Hrvatske demokratske zajednice u hotelu „Panorama“ u Zagrebu.

U hrvatskoj javnosti je ispalo kao da su zločesti komunisti zabranili pokušaj uspostavljanja jedne nekomunističke stranke, alternative Savezu komunista Hrvatske, a u stvarnosti je to bio unapred isplanirani udbaški trik zavaravanja javnosti.

Tako je Franjo Tuđman zaverom došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice i svojevrsnim automatizmom i na čelo Socijalističke Republike Hrvatske, s obzirom da je nakon 45 godina komunizma bilo jasno da će na prvim višestranačkim izborima pobediti ona politička stranka koja će hrvatskoj javnosti biti predstavljena kao antikomunistička hrvatska rodoljubna opcija, a to je u percepciji javnosti i većine biračkog tela bila Hrvatska demokratska zajednica, ta po svemu, a na osnovi istorijskih činjenica, sudeći urotnička (zaverenička) organizacija koju su vodili partizanski prvoborci među kojima je bilo i ratnih zločinaca i oficira totalitarne jugokomunistički tajne policije i tajne službe, bivši komunisti i disidenti komunizma, nekadašnji staljinisti i aktuelni titoisti, ljudi sa jakim vezama u podzemlju udbaškom i u jugoslovenskoj tajnoj službi u Zagrebu i Beogradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *