FRAPANTNO: Oko 150.000 t crkotine se vrati u hranu

FRAPANTNO: Oko 150.000 t crkotine se vrati u hranu

10 marta 2014

sendvic shutterstock_71233498Od oko 250.000 tona ukupnog otpada uginulih životinja, godišnje se u Srbiji bar 150.000 vrati u hranu. Zarada je oko 300 miliona evra, piše Blic.

„Ako uzmemo cenu od samo dva evra po kilogramu, koliko košta sirovina u proizvodnji pašteta, pljeskavica i drugih proizvoda, dolazimo do cifre od 300 miliona evra godišnje, koji se okreću u ovom biznisu. Sve je to omogućeno neprimenjivanjem usvojenih zakona“, kaže za Blic Serž Ame, direktor belgijske fabrike „Zelena“.

Ta fabrika je u Inđiji prošle godine pokrenula drugu fabriku „Energozelena“ za bezbedno uklanjanje životinjskog otpada.Belgija je, zbog nepoštovanja bilateralnog sporazuma, tužila našu zemlju i Srbija ima rok od nekoliko meseci da počne da primenjuje Zakon u oblasti bezbednog uklanjanja životinjskog otpada.

Suočena sa međunarodnom arbitražom i odštetom, Vlada Srbije formirala je radnu grupu i kao rezultat toga je hapšenje Nebojše J. u Velikoj Plani, vlasnika mesare kod koga je zaplenjena tona mesa uginulih krava i konja. On je osumnjičen za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, delo za koje Krivični zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora.

Zakoni koji regulišu ovu oblast postoje desetak godina i usklađeni su sa evropskim. U Srbiji su postojale tri fabrike za neškodljivo uklanjanje otpada, ukupnog kapaciteta 20.000 tona.

„Dobili smo punu podršku Vlade Srbije da napravimo fabriku, ali onog momenta kada je pogon i to kapaciteta 150.000 tona, umesto dosadašnjih samo 20.000, pokrenut, naišli smo na ogroman otpor i sprečavanje da dođemo do otpada na tržištu. Mi smo naša saznanja prijavili policiji, smatrajući da je reč o narušavanju zdravlja cele nacije, pa i narušavanju ugleda države. Pod znakom pitanja biće i pregovori o pridruživanju EU ako se ovaj problem ne reši“, upozorava Serž Ame.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *