Frenki: Nismo činili zločine

Frenki: Nismo činili zločine

5 juna 2013

Franko SimatovicFranko Simatović Frenki, bivši načelnik Obaveštajne uprave DB, koga je Haški tribunal oslobodio po svim tačkama optužnice kaže da je pretresno veće Haškog tribunala razmotrilo sve dokaze – i one koje je podnelo Tužilaštvo i one koje je podnela njegova odbrana.

“ I prihvatilo je teze moje odbrane. A to je da nema moje odgovornosti ni za udruženi zločinački poduhvat niti za komandovanje ili planiranje. Za mene lično, ova presuda je veliko psihofizičko olakšanje posle 10 godina procesa. Mnogo mi je značilo to što sam sve to vreme imao ogromnu podršku porodice i prijatelja, i na tome želim da im zahvalim“, kaže Simatović.

On navodi da je imao podršku države dok je bio u Hagu.

“Bivši i sadašnji ministar policije i premijer Ivica Dačić je pružao podršku, sadašnja vlada takođe, kao i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom na čelu sa Rasimom Ljajićem i Dušanom Ignjatovićem. Pružali su nam podršku u svakom smislu koji je predviđen Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom. Ako je postojala dokumentacija u Arhivu koja nam je bila potrebna za predmet, oni su nam je dostavljali i bili vrlo ekspeditivni u tome“, naveo je Simatović.

Na spekulacije “da je ovo politička presuda” – revanš za oslobađajuće presude Anti Gotovini i Ramušu Haradinaju, Simatović kaže da je ova presuda zasnovana na dokazima i činjenicama koje je predstavila njegova odbrana.
“Sud je prihvatio naše glavne stavove. Ustanovili su i da su se dogodili neki zločini, što u krajnjoj liniji ni mi nismo osporavali. Međutim, mi smo tvrdili da ne postoji nikakva veza između mene i tih zločina. I to je sud utvrdio“, dodaje Simatović.

Na pitanje, kakvi su mu planovi sada kada je slobodan, Simatović kaže: “Prvo moram da sačekam odluku druge strane u postupku, Tužilaštva – da vidim da li će se žaliti na presudu ili ne. Ja smatram da je ona doneta na osnovu činjenica i zakona, ali videćemo šta će oni da urade“, zaključuje on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *