Freska Amfilohija na hramu

Freska Amfilohija na hramu

28 januara 2014

AmfilohijeNa ktitorskoj fresci u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, predaje hram Isusu.

Na ktitorskoj fresci su oslikani i pokojni patrijarh Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh Mojskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod, prenose Vijesti.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je da je u pitanju ktitorska freska, koja se uvek nalazi sa južne strane hrama, na ulazu.

“Ktitorska freska čini sastavni deo freskopisa jednog pravoslavnog hrama. Ostaje kao svedočanstvo budućim naraštajima o onima koji su gradili hram i koji su se ugradili u taj hram. Tako je i u ovom slučaju”, rekao je on.

Na freskama se sveci slikaju sa oreolima, a ktitori bez oreola. Kamen temeljac za izgradnju hrama 9. avgusta 1993. postavila su tri patrijarha, vaseljenski Vartolomej, srpski Pavle i moskovski Aleksij.

Hram Hristovog vaskresenja građen je dve decenije, a osveštan je 7. oktobra prošle godine u okviru obeležavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *