ФРОНТАЛНИ АТАК САРАЈЕВА НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

FRONTALNI ATAK SARAJEVA NA REPUBLIKU SRPSKU

6 oktobra 2021

Otkazivanje vojne vežbe na Manjači čime je ministar odbrane u Savetu ministara BiH počino krivično delo zloupotrebe nadležnosti i ovlašćenja još jedan je u nizu ataka na srpski narod. Uprkos nastojanjima Bošnjaka, Vojska Srbije će doći u Bosnu i Hercegovinu, tvrde sagovornici Sputnjika.

Odlaganje zajedničke vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na poligonu Manjača dodatno je destabilizovalo ionako duboko podeljenu i političkim potresima poljuljanu Bosnu.Jednostranu odluku ministra odbrane Sifeta Podžića o otkazivanju vojne vežbe, član Predsedništva BiH Milorad Dodik okategorisao je kao čist atak mržnje prema srpskom narodu i Srbiji. Nešto kasnije i predsedavajući Veća ministara Zoran Tegeltija uputio je zahtev o smeni Sifeta Podžića u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Iz kabineta Tegeltije sopšteno je da je odluka doneta nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima, te narušio vladavinu prava i unutrašnje poverenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju.

Da otkazivanje zajedničke vojne vežbe na Manjači predstavlja frontalni napad na Srbiju, srpski narod, njegova prava i interese, saglasni su sagovornici Sputnjika. Indikativno je, ukazuju, što je ovaj antiustavni i protivzakoniti čin samo još jedna kockica u mozaiku koji nepogrešivo svedoči kako o bošnjačkim namerama tako i odnosu međunarodne zajednice prema njima.

Situacija se usložnjava

Reč je, smatra Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i portparol SNDS-a, o najdirektnijoj mogućoj zloupotrebi institucija od strane bošnjačkih predstavnika u vlasti na nivou državne zajednice Bosne i Hercegovine.

„Ministarstvo odbrane u Savetu ministara Bosne i Hercegovine jedino je ministarstvo koje ima dva zamenika. Ukoliko je ministar Bošnjak onda zamenici moraju da budu iz reda srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda i nijednu odluku ministar ne može da donese bez saglasnosti druga dva zamenika u ministarstvu. Podžić je u potpunosti to izignorisao, kao i odluku Predsedništva. Da li je moguće zamisliti da predsednik Srbije koji je ujedno i vrhovni komandant donese odluku o vojnoj vežbi, pa da ministar odbrane, bez ikakve saglasnosti sa predsednikom otkaže vežbu. Sve ono što bi u svakoj drugoj zemlji bilo nezamislivo, u Bosni i Hercegovini može da se desi, između ostalog i zato što je usmereno protiv Srba, protiv Republike Srpske i protiv Republike Srbije“, ističe Kovačević.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika da će ovo dovesti do dodatnog usložnjavanja kompletnih odnosa na nivou BiH, Kovačević kaže nesumnjivo da hoće ali i da će Srpska upotrebiti sva politička i pravna sredstva kako bi ostvarila svoja prava.

„Dodik je uspeo da izlobira da i druga dva člana Predsedništva glasaju za to da se prvi put održi vojna vežba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Mi nećemo odustati. Vojska Srbije će doći u Bosnu i Hercegovinu“, ističe Kovačević.

I drugi savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milan Tegeltija u razgovoru za Sputnjik ukazuje na to da su ovakvom odlukom uzurpirana ovlašćenja Predsedništva kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga koje je dalo odobrenje za ovu vežbu i koje je vežbu zakazalo.

„Potpuno je jasno da je ministar odbrane Bosne i Hercegovine mimo zakonskih procedura i mimo svoje nadležnosti otkazao vežbe nazivajuću to odlaganjem, a uz obrazloženje da tako nešto diktiraju epidemiološki uslovi. Ministar koji je u hijerarhiji daleko ispod Predsedništva otkazao je vojnu vežbu, što je nezamislivo“, ističe Tegeltija i dodaje da je reč o još jednom ataku na RS.

Sa Vojskom SAD može, ali sa Vojskom Srbije ne

Tegeltija podseća da je istovremeno sa odlukom o održavanju vojnih vežbi tzv Oružanih snaga BiH sa Vojskom SAD doneta i odluka o održavanju vojnih vežbi sa Vojskom Srbije. Uslov za održavanje prve vežbe bila je ova druga. To je bio paket, ali su oni iz paketa, ukazuje naš sagovornik, izdvojili deo koji njima odgovara, a ovaj drugi stavili ad akta.

„Odluka Predsedništva o održavanju vojnih vežbi važi do kraja godine. Otuda ovo odlaganje znači otkazivanje“.

Sagovornici Sputnjika podsećaju da je u veoma kratkom periodu doneto više odluka koje su listom usmerene protiv srpskog naroda. Prvo je, kaže Kovačević, Valentin Incko kao odlazeći visoki predstavnik nametnuo zakon o kažnjavanju negiranja genocida,usledilo je nezakonito imenovanje novog visokog predstavnika, a zatim i odluka Ustavnog suda da sve šume u RS ne pripadaju Republici Srpkoj.

„Ako ovom odlaganju vojne vežbe sa Vojskom Srbije dodamo odlazak i nezakonito učešće Komšića na nedavnoj sednici Generalne skupštine UN vidimo na koji način se stvari dešavaju, da neko iz međunarodne zajednice gleda kroz prste bošnjačkim predstavnicima koji rade sve što mogu i što je na štetu druga dva konstitutivna naroda“, zaključuje Kovačević.

Na pitanje kakve pravne instrumente ima Republika Srpska kojima može da utiče na ovo najnovije ali i sva ostala kršenja zakona Tegeltija kaže da sama BiH nema adekvatan mehanizam zaštite.

„Ti mehanizmi nisu uspostavljeni jer se prilikom konstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma krenulo od bona fides namera, ideje da će svi učesnici poštovati sporazum. Postoje određene mogućnosti koje se trenutno razmatraju, ali izvesno je da će ova odluka ministra odbrane izazvati ogromne posledice“.

Prvi korak redefinisanje sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH

O tome koliko je odluka ministra odbrane da otkaže vojne vežbe na Manjači podsticaj da RS povuče svoju saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH, i formira Vojsku Republike Srpske profesor Neven Vranješ kaže da bi prvi korak trebalo da ide u pravcu redefinisanja sporazuma o formiranju Vojske BiH.

„Vojska RS bi trebalo da ima drugačiji položaj u okviru Oružanih snaga i izvestan stepen samostalnosti. Tako bismo minimum međunarodnih ciljeva mogli da ispunjavamo kroz Oružane snage BiH. Reformskim dokumentima nije ni bilo predviđeno da to bude mešavina do najnižeg nivoa odeljenja, već jedna zajednička operativna komanda, i to brigadni sistem. Potonjim pritiscima došlo se do izmešanih odeljenja. Ako je nemoguće razdružiti se sa njima, bila bi značajna reforma kako bi se jasno formulisala naša komponenta u okviru tih Oružanih snaga koja bi onda mogla da ulazi u partnerske odnose i bude koncentrisana na naše ciljeve“, kaže Vranješ.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    Treba se naoružati što više i bolje, ne reže na srbiju i nas srbe ovi za dž.Oni će nas napasti čak i kada im planovi da uvuku NATO ili EU i USA ponovo na svoju stranu propadnu.Nemaju drugog izlaza jer su to sve nefunkcionalne države koje bez tudje sise ne mogu da opstanu a sisa se izmakla i jednima i drugima.Sve će manje para biti za njih od strane "saveznika",prvo što će se kresati na zapadu su takve grandiozne operacije održavanja vazalnih država radi političkog pritiska bi pranja para,a osim toga ukrajina već sada vuče ogromne pare,jednostavno finansije su im preopterećene domaćim problemima i para nema za SVE planove sinhrono a balkan je zapadu u ovom trenutku manje važna zona i bitno im je da se tu ne ustalasa.Videćemo ali bolje da ih dočekamo spremni ako se odvaže na svoju ruku nešto da burgijaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *