Fudbal žestoko posvađao HDZ-ovce

Fudbal žestoko posvađao HDZ-ovce

25 novembra 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović u subotu je oko 10 i 40 sati izjavila novinarima da se neće baviti nogometom, jer su »ljudi u Hrvatskoj gladni«.

Osam i pol sati kasnije, glad je valjda već bila iskorijenjena, pa je Hina u 19 i 16 prenijela sa službenog facebook profila Kolinde Grabar Kitarović njezino priopćenje o – nogometu.

U povodu otkazivanja utakmice Dinamo – Hajduk pozvala je »sve da hitno sjednu za stol i dogovore kako dostojanstvo i fair play vratiti na sportske terene.«

Nije ovdje riječ samo o navici Kolinde Grabar Kitarović da sama sebi skače u usta. Ona je osjetila potrebu da se ipak oglasi u vezi s dramatičnim događajima u hrvatskom nogometu zato što njezina stranka taj sport smatra politički iznimno važnim, pa ga od osamostaljenja Hrvatske u potpunosti kontrolira.

Tako je bilo u vrijeme Franje Tuđmana, koji je doslovno bio nogometni fanatik, a HDZ i danas skoro autonomno upravlja Hrvatskim nogometnim savezom. U Izvršnom odboru HNS-a, od 17 članova čak su desetorica HDZ-ovci.

Neki među njima napravili su u stranci vrlo ozbiljne karijere. Primjerice, Božo Galić dogurao je do dužnosti potpredsjednika HDZ-a i mjesta župana Vukovarsko-srijemske županije. Dopredsjednik HNS-a Ante Kulušić je do svibnja 2012. bio član predsjedništva HDZ-a, a trenutačno je »samo« na čelu stranačke organizacije u Šibensko-kninskoj županiji.

Tu je, naravno, i predsjednik HNS-a Davor Šuker, koji je kao vijećnik HDZ-a odradio jedan mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Što tek reći za prvog dopredsjednika HNS-a Zdravka Mamića?

Legendarni su njegovi plaćeni novinski oglasi putem kojih je cijeli Dinamo izražavao izbornu potporu HDZ-u. Lani je, pak, Mamić na Saboru HDZ-a predvodio pjesmu i ovacije.

Ovako hadezeizirano vodstvo HNS-a uključilo se i u kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Sredinom prošlog mjeseca, Davor Šuker, Niko »moj brat također« Kovač i nekolicina drugih djelatnika HNS-a u Antunovcu kraj Osijeka sastali su se na misi s HDZ-ovom kandidatkinjom, što je Hina uredno najavila u okviru dnevnog rasporeda predizbornih aktivnosti Kolinde Grabar Kitarović.

Zbog svega navedenog nećemo puno pogriješiti ako napišemo HNS = HDZ. Međutim, neodigrana utakmica u Maksimiru opasno je nagrizla HDZ-ovo nogometno jedinstvo. Naime, splitski HDZ je u subotnjem priopćenju vrlo oštro napao HNS, dakle jedan od bitnih segmenata vlastite stranke.

»Narušeni odnosi u hrvatskom nogometu, pod pokroviteljstvom HNS-a, posljednjih godina doveli su do toga da se hrvatski nogomet ne igra zbog navijača, nego samo zbog jednog kluba i interesnih skupina vezanih oko jednog čovjeka«, poručio je Petar Škorić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Splitu. Dodao je da HNS diskriminira Split i Dalmaciju, zaobilazeći ih kad su u pitanju utakmice Vatrenih.

Tako je HDZ-ovac, malo poznat izvan Splita, žestoko nasrnuo na stranačke teškaše u HNS-u. A jedan čovjek iz priopćenja je, dakako, Mamić, kojeg je Škorić, poput ostalih prisutnih, sigurno slijedio kad je 9. ožujka prošle godine u dvorani »Dražen Petrović« ustao i počeo dirigirati Saborom HDZ-a.

Balun je, znači, temeljito posvađao HDZ-ovce. Realno je stoga očekivati da se situacija u HNS-u nađe na dnevnom redu predsjedništva HDZ-a, a Tomislav Karamarko, po svemu sudeći, neće lako moći stišati uzavrele nogometne strasti svojih kolega.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *