ФУДБАЛЕР ПОСТАЈЕ ПОЗНАТИЈИ ОД ИСУСА: Пеле је био и остао једини човек за чије име, у било ком делу света, су готово све знали

ФУДБАЛЕР ПОСТАЈЕ ПОЗНАТИЈИ ОД ИСУСА: Пеле је био и остао једини човек за чије име, у било ком делу света, су готово све знали

13 фебруара 2023

Пише: Мирослав Јанковић

ДАНА 29. децембра 2022. године умро је краљ фудбала Пеле. Умрло је кроз дугу људску историју много разних краљева, свакаквих.

Пеле је био по свему јединствен монарх: био је некрунисани, али од готово целог света спорта уопште, признати краљ фудбала. Владао је највећим краљевством на свету-фудбалским- признавали су га и волели људи свих вера и нација, боје коже и језика, али кад би га видели сви су узвикивали легендарну реченицу састављену од једне латинске и једне португалске речи: Вива о Реи (Живео Краљ!). Том реченицом је и испраћен на онај свет, а чином смрти и сахране Пеле је заправо поново рођен, овај пут занавек: за други, вечни живот, као највећи фудбалер који је икада постојао и играо најпопуларнију и чудесну фудбалску игру, коју је он, својом појавом, претворио у једну врсту религије. Односно, као један од само неколико највећих спортиста, који су икада постојали. Уз све то Пеле је и особа, која по популарности у целоме свету, иде у ред најпознатијих људи који су икада корачали по земљаној кори. По неким смелијим тврдњама, Пеле је постао, био и остао једини човек на свету за чије име зна огроман број људи у било ком делу света. Неки сматрају да је Пеле као човек познатији од Исуса као бога, јер за Христа зна углавном хришћанска заједница и мали део просвећеног дела других верујућих народа…а за Пелеа зна огромна људска пучина разастрта дуж свих мора и континената земљане лопте. А трећи опет мисле да је свет у својој историји имао или створио, свеједно, само три истинска бренда: Исуса, Пелеа и Кока-колу!Овај фељтон има и амбицију и емоцију и намеру да објасни зашто је Едсон Арантес до Насцименто заиста све то што смо овим уводним реченицама и устврдили.

ПРЕ ПЕЛЕА фудбал је био само спорт који су почели да играју босоноги и сиромашни дечаци у Енглеској негде око средине 19. века. Па су потом играче обули и оденули богати да би уживали у њиховој игри. Временом фудбал је васпостављао и дорађивао своја правила и као магнет почео да привлачи разну ,,људску пиљевину“, настављајући да се развија, организује и шири на све стране света. Мало пре појаве Пелеа, фудбал постаје у много чему више од обичне момачке игре. Постаје општенародна забава. А са појавом Пелеа он прераста у спорт над спортовима, па у уметност и на крају у једну врсту, рекосмо већ, религије.

Већ је било у времену од дестак година пре Пелеа великих фудбалера, који су пунили стадионе и освајали разна првенства: Ди Стефано, Пушкаш, Гаринча…али са појавом Пелеа све се огромном брзином мења. Фудбал почиње да изазива огромно узбуђење у људској души: као например љубав према најближима, домовини, као верски занос. Тај фудбалски занос се с Пелеом просуо прво по душама сиромашних, понижених, презрених, они су с њим добили свој глас у јавности, своје неко слободно царство и свога краља у том царству.

Некога ко их воли и поштује а они њега још и више. Ватру каквог таквог самодостојанства у сиротињској души Пеле је ражарио до неслућених размера. Ево још једне смеле тврдње: у васцелој историји људског рода то је успело само комунизму и Пелеу- да сиромашне, понижене и увређене са колена подигну на ноге.

ДАНАС фудбал играју бескрајно богати младићи, али фудбал гледају сви: од пуке сиротиње до милијардера, од малене деце, девојака и жена па до најстаријих мушкараца…с том разликом што сиромашни фудбал гледају на телевизији, јер је улазница за стадион све скупља и скупља. Све се у данашњем свету брзо мења, тако да се може рећи да данашњи ногомет и играју и уживо гледају (само) богати. Само је непромењива Пелеова улога: у светском фудбалском мору за сва времена ће остати да титра и таласа појава и ногопис фудбалског Зевса-Пелеа. Јер, Пеле је за фудбал и његову популарност учинио више него ико пре њега, више него сви заједно који су играли фудбал пре и у његовом добу и после тог доба…све до негде средине осамдесетих година прошлог века, када фудбал у своје руке преузима новац. Који, на неки начин, од фудбалског краља Пелеа преузима жезло и постаје бог фудбала. Новац данас у фудбалу све одређује: висина трансфера чак и играчку вредност фудбалера. Али, и без монетарног жезла у рукама, Пеле је и даље краљ те игре а новац бог те религије.

У овоме фељтону ћемо се бавити укупном Пелеовом личношћу- и као фудбалера и као приватне особе и као јавне планетарне појаве. Али ћемо првенствено настојати да покажемо и докажемо зашто је Пеле највећи фудбалер на свету свих времена, анализирајући разне његове фудбалске вештине и особине. За потребе овог уводног текста, навешћемо само неке Пелеове, пре свега играчке и људске, особине, које ћемо детаљно анализирати у наредним наставцима овога фељтона.

Ево неких: Пеле је био једини фудбалер у историји са зрнцем генијалности у себи, играо је фудбал у једној врсти позитивног психоделичног транса, био је без иједне фудбалске играчке мане, једини је велики фудбалер који је изузетно, не само мислио, него и шутирао главом, могао је да игра било које место у тиму, а често је бивао и голман, јер у његово доба се по правилима само један играч могао заменити. Имао је јединствене фудбалске варке, које после њега није имао још нико, био је топла, добродушна особа, стално осмехнут и са холивудском вештином и стрпљивошћу комуникативан са најширом јавности.

И још нешто: Пеле је оборио и поставио многе фудбалске рекорде, постигао незаборавне голове, али јавност зна само за његове голове са светских првенстава и неких утакмица Сантоса. Најбољи Пелеови голови нису ни снимљени или снимци нису сачувани-то је огромна штета која је историју фудбала задесила. На крају фељтона бавићемо се темом, која највише интригира његове и обожаватеље и оспораватеље: како би данас Пеле играо, били и данас био најбољи и колико би новца вредео?

ФУДБАЛ ИГРА НАД ИГРАМА

ФУДБАЛ је од свог постанка више од обичне игре с лоптом, која је играчки реквизит у још неколико спортова. Али, само у фудбалу лопту ударају ногама. Ту је тајна магије фудбала.

У свим ,,сувоземним спортовима“ ноге служе само за трчање, а у фудбалу и за играње.Најистуренијим доњим делом људског тела-ногом- управља најистуренији горњи део човечијег механизма-мозак- и та најкомпликованија координација људске мисли и покрета начинила је од фудбала миостериозну игру у којој је јако тешко постићи поен (гол) и остварити победу. А истовремено створила утисак и привид код гледалаца да је то врло лако и једноставно и да би многи од њих то могли извести, само да су доле на терену. Зато је фудбал толико непредвидив, тајновит и пре свега узбудљив, јер ни у једном спорту гледаоци тако дубоко својом душом, срцем и емоцијама ,,не играју“ као са фудбалерима.

Зато ногомет гледају и воле не милиони већ милијарде људи. Да постоји стадион који може да прими пола милиона људи на финалној утакмици светског првенства, сигурно би био попуњен до последњег места и још би хиљаде остале пред његовим капијама.

(Новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. Velika Metla says:

    Као фудбалер све похвале. Као човек ? Рећи ћу само да је био Фајзеров " манекен" за вакцине.И дошле су му главе.

  2. Један тамо, не знаш га ти... says:

    Овакав наслов само полуписмени дебил може да "смисли".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u