ГАФ МОГЕРИНИЈЕВЕ: На сајту признала државу Косово

GAF MOGERINIJEVE: Na sajtu priznala državu Kosovo

28 septembra 2018

Propust Evropske službe za spoljne poslove kojim rukovodi Federika Mogerini. Pored naziva nema ni zvezdice, što predviđa sporazum iz 2012, pišu „Večernje novosti“.

Evropska služba za spoljne akcije (EEAS), koja bi najviše trebalo da poštuje statusnu neutralnost Kosova, to ne čini. Na sajtu evropske diplomatske službe, koju vodi visoka predstavnica Federika Mogerini i pod čijim okriljem se odvija dijalog između Beograda i Prištine, Kosovo se tretira kao „država“, a ime južne pokrajine piše se bez „zvezdice“ koja služi da se njom ne bi prejudicirao status.U kućištu za pretragu na sajtu EEAS, kad se unese željeni pojam, pojave se filteri, među kojima se nalazi i rubrika „države“. Unutra je i Kosovo, ravnopravno sa ostalim „zemljama“, bez zvezdice. Federika Mogerini ni na pozivima za dijalog koji se stavljaju na raspolaganje medijima ne naznačuje zvezdicu, a u tim saopštenjima, u nazivima funkcija i države odnosno regiona odakle dolaze, učesnike tretira jednako.

Na statusnoj neutralnosti zasnovan je dijalog, ali i čitav proces evropskih integracija Kosova, što je zahtev i pet zemalja članica EU koje nisu priznale Prištinu.

I na sajtu evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana Kosovo se nalazi među državama bez zvezdice, ali čim se otvori tražena stranica pojavljuju se i zvezdica i fusnota, koji stoje i uz dokumente koje je izdao Hanov kabinet, uključujući i godišnje izveštaje.

Sporazumom iz Brisela 2012. godine dogovoreno je da se u međunarodnim forumima i regionalnim organizacijama Kosovo predstavlja sa fusnotom, koja označava statusnu neutralnost. To se odnosi na direktna učešća prištinske delegacije koja mora da bude asimetrično predstavljena, ali i na sve zvanične dokumente u kojima se pominje ime Kosova. Bez toga Priština nije mogla da nastavi proces evrointegracija.

U Sofiskoj deklaraciji o Zapadnom Balkanu, usvojenoj u maju, Kosovo se pominje uz zvezdicu i fusnotu, a tretira se kao „partner“, kao i ostali kandidati za članstvo. Španski premijer Marijan Rahoj je tada zapretio da neće prisustvovati skupu ukoliko na bilo koji način bude naznačena „državnost“ Kosova.

Zvaničnici Srbije su više puta dosad protestovali zato što su zvezdica i fusnota izostavljene sa skupova na koje su pozvani.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sasulja says:

    Za njih je to resena stvar,kao i za av,dok narod ne pita niko ni za sta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *