GALENIKA: Umesto pritvora, direktoru jemstvo od 5 miliona evra

GALENIKA: Umesto pritvora, direktoru jemstvo od 5 miliona evra

11 decembra 2013

GalenikaBivši generalni direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović, biće pušten iz pritvora u kom boravi od maja, ukoliko položi jemstvo od pet miliona evra.

On je optužen za višemilionske malverzacije na štetu te fabrike lekova.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Specijalnog suda u Beogradu kojim je produžen pritvor Ognjanoviću i novosadskom biznismenu i vlasniku firme „Unihemkom“ Željku Jovoviću i istovremeno određen iznos od pet miliona evra za jemstvo Ognjanoviću kojim bi mu se zamenio pritvor, rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Ognjanović, dakle, ostaje u pritvoru dok ne dostavi sudu dokaz da je navedeni iznos uplaćen u korist Republike Srbije, precizirala je Piljić.

Prema njenim rečima, Apelacioni sud je ocenio da je prvostepeni sud dao jasne i argumentovane razloge koji se odnose kako na produženje pritvora, tako i u odnosu na meru jemstva.

Po potvrđenom rešenju pritvor Ognjenoviću, koji mu je određen zbog opasnosti od bekstva, može da traje do 13. decembra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 20. novembra optužnicu protiv bivšeg generalni direktora „Galenike“ i još devet osumnjičenih za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara.

Inače ovo je drugo po visini određeno jemstvo u istoriji sprkog pravosuđa.

Rekord drži vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković koji je za jemstvo dao 12 miliona u kešu, a čak 12 puta manje od njega, i to upisom hipoteka na nekretnine za jemstvo je položio vlasnik konslutanstve kuće Ces mekenon Zvonimir Nikezić, kao i bivši pedsednik F S S Zvezdan Terzić.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *