Галерија Матице Српске: Нова фасада за 21. век

Галерија Матице Српске: Нова фасада за 21. век

3 јуна 2017

ЈУБИЛЕЈ, 170 година трајања, Галерија Матице српске дочекала је улепшана, у здању чије је преуређивање трајало читаву деценију, а обнова фасаде рађена је последњих шест месеци.

Како зграда није адаптирана шездесет година, откако је 1. јуна 1958. ова национална институција смештена на ту адресу, може се рећи да се Галерија најзад заоденула рухом достојним 21. века.

– У том јубилеју заправо крунишемо и десетогодишњи рад на адаптацији зграде – казала је управница Галерије Тијана Палковљевић Бугарски.

Обнову фасаде која је коштала 42 милиона динара финансирало је Министарство културе Србије, а део новца је обезбедила Галерија кроз сарадњу с Војвођанском банком. Додатних 12 милиона претходно је уложено у адаптацију крова зграде.

Свечаност поводом јубилеја, завршетка радова и поновног отварања галеријских врата за љубитеље уметности биће уприличена вечерас од 20 сати и 21 минут, у присуству министра културе Владана Вукосављевића, председника Покрајинске владе Игора Мировића и Мариноса Ватиса, председника ИО Војвођанске банке.

Сатница почетка свечаности симболише Нови Сад, европску престоницу културе 2021. године. И програм ће бити усклађен са том симболиком, па ће се одвијати испред зграде Галерије. На обновљеној фасади предвиђена је светлосна пројекција, коју је осмислио професор Срђан Радаковић, а у галеријском врту постављене су две новоизливене скулптуре – „Сликар Милан Коњовић“, рад Јована Солдатовића, и „Женски акт“, вајарке Радмиле Граовац.

Најављена свечаност се, према речима Палковљевићеве, уклапа са идејом Новог Сада, европске престонице културе, да култура изађе изван установа и поклоницима уметности буде још блискија.

Непосредно по отварању ГМС биће приређене три изложбе: „Поклон-збирка Иванке Ацин“, „Шидијанке“ Саве Шумановића и „Слике пролазног света, односи француског и српског интимизма“. Према речима музејског едукатора Јелене Огњановић, кроз ове поставке публика ће имати прилику да први пут види поједина уметничка дела.

УМЕТНОСТ НА МАЈИЦАМА

ПРОГРАМСКА директорка Галерије Снежана Мишић најавила је да Галерија од данас има и ново радно време, продужено до 20 сати сваког радног дана осим понедељком, петком до 22 сата, а биће отворена и суботом. Нови је и сувенир ове институције – мајице с мотивима уметничких дела из Галерије.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u