Галерија Матице Српске: Нова фасада за 21. век

Galerija Matice Srpske: Nova fasada za 21. vek

3 juna 2017

JUBILEJ, 170 godina trajanja, Galerija Matice srpske dočekala je ulepšana, u zdanju čije je preuređivanje trajalo čitavu deceniju, a obnova fasade rađena je poslednjih šest meseci.

Kako zgrada nije adaptirana šezdeset godina, otkako je 1. juna 1958. ova nacionalna institucija smeštena na tu adresu, može se reći da se Galerija najzad zaodenula ruhom dostojnim 21. veka.

– U tom jubileju zapravo krunišemo i desetogodišnji rad na adaptaciji zgrade – kazala je upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski.

Obnovu fasade koja je koštala 42 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo kulture Srbije, a deo novca je obezbedila Galerija kroz saradnju s Vojvođanskom bankom. Dodatnih 12 miliona prethodno je uloženo u adaptaciju krova zgrade.

Svečanost povodom jubileja, završetka radova i ponovnog otvaranja galerijskih vrata za ljubitelje umetnosti biće upriličena večeras od 20 sati i 21 minut, u prisustvu ministra kulture Vladana Vukosavljevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i Marinosa Vatisa, predsednika IO Vojvođanske banke.

Satnica početka svečanosti simboliše Novi Sad, evropsku prestonicu kulture 2021. godine. I program će biti usklađen sa tom simbolikom, pa će se odvijati ispred zgrade Galerije. Na obnovljenoj fasadi predviđena je svetlosna projekcija, koju je osmislio profesor Srđan Radaković, a u galerijskom vrtu postavljene su dve novoizlivene skulpture – „Slikar Milan Konjović“, rad Jovana Soldatovića, i „Ženski akt“, vajarke Radmile Graovac.

Najavljena svečanost se, prema rečima Palkovljevićeve, uklapa sa idejom Novog Sada, evropske prestonice kulture, da kultura izađe izvan ustanova i poklonicima umetnosti bude još bliskija.

Neposredno po otvaranju GMS biće priređene tri izložbe: „Poklon-zbirka Ivanke Acin“, „Šidijanke“ Save Šumanovića i „Slike prolaznog sveta, odnosi francuskog i srpskog intimizma“. Prema rečima muzejskog edukatora Jelene Ognjanović, kroz ove postavke publika će imati priliku da prvi put vidi pojedina umetnička dela.

UMETNOST NA MAJICAMA

PROGRAMSKA direktorka Galerije Snežana Mišić najavila je da Galerija od danas ima i novo radno vreme, produženo do 20 sati svakog radnog dana osim ponedeljkom, petkom do 22 sata, a biće otvorena i subotom. Novi je i suvenir ove institucije – majice s motivima umetničkih dela iz Galerije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *