Galijašević: Nemci žele da sklone Dodika

Galijašević: Nemci žele da sklone Dodika

23 januara 2013

dzevad-galijasevicBijeljina – Njemačka obavještajna zajednica BND stoji iza priče o slabljenju Republike Srpske, medijskim napadima na njene kadrove i državno-pravni kapacitet, rekao je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

– Riječ predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je bitna i zato žele da uruše njegov nacionalni autoritet koji ima među Srbima s obje strane Drine – kaže Galijašević.

Slaba Srbija i Republika Srpska i njihovi međusobni odnosi, prema riječima Galijaševića, predstavljaju ključno pitanje njemačkog nacionalnog interesa koji je usmjeren na to da konačno zaokruži kosovsku nezavisnost.

On navodi da su izvršioci akcije slabljenja Srpske austrijske obavještajne službe, a domaćini Mađari, te da je u Budimpešti i formiran centar za obuku za nenasilnu promjenu režima u Republici Srpskoj.

U tome, prema saznanjima Galijaševića, učestvuju nevladine organizacije i iz Srbije i BiH, od kojih neke imaju sjedište u Republici Srpskoj, kao pojedine bošnjačke organizacije iz Amerike, Luksemburga i Sarajeva.

– Njihov zadatak je da do izbora 2014. godine rade na kriminalizovanju rukovodstva Srpske, zajedničkom nastupu opozicionih stranaka, finansiranju njihovih zajedničkih projekata i integraciji manjih opozicionih stranaka, produbljivanji sukoba na relaciji Beograd – Banjaluka i kompromitovanju rukovodstva Srpske u Beogradu – pojasnio je Galijašević.

O svemu tome, napominje, razgovarano je na marginama međunarodne konferencije u Minhenu, koja je održana u avgustu prošle godine, ali je akcenat tog skupa tada stavljen na Hrvatsku i njen ulazak u EU.

(Glas Srpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *