GARDIJAN: Izrael poseduje oko 80 niklearnih bombi, a kritikuje Iran zbog toga

GARDIJAN: Izrael poseduje oko 80 niklearnih bombi, a kritikuje Iran zbog toga

20 januara 2014

israel-nukeIzrael – iako se svi bave iranskim a ne njegovim atomskim programom – raspolaže nuklearnim arsenalom koji nije ništa manji od istih potencijala Indije i Pakistana!

Kako je objavio londonski dnevni list „Gardijan“, Izrael u specijalnim šahtama, koje su istovremeno lansirne rampe, ima oko 80 raketa sa nuklearnim glavama.

„Još od pedesetih godina prošlog veka, Izrael je krao tuđe atomske tajne i u tišini pravio bombe. Za svo to vreme su se vlade zapadnih zemalja uključujući Britaniju i SAD, pravile da ništa ne primećuju”– napisao je „Gardijan“.

Isti list tvrdi da je američka administracija o atomskim dostignućima Izraela sve znala još od 60-ih godina. Tadašnjeg predsednika SAD Lindona Džonsona, o tome je obavestio direktor CIA Ričard Helms, ali je šef Bele kuće odlučio da sve to zadrži u tajnosti.

„Gardijan”je istovremeno podsetio da je 2009. godine aktuelni predsednik SAD Barak Obama – zamoljen da odgovori da li neka od zemalja Srednjeg Istoka raspolaže nuklearnim oružjem – odgovorio: „Ne želim da spekulištem povodom tog pitanja“.

Londonski list povodom ovih Obaminih izvrdavajućih reči konstatuje da je nuklearni arsenal Izraela na Zapadu i dalje tabu tema.

„Na političkom planu, niko ne želi da sa tim ima ikakve veze. Svi se boje otvaranja Pandorine kutije”– rekao je „Gardijanu”Avner Koen, autor dveju knjiga posvećenih izraelskom nuklearnom arsenalu.

Prema njegovim rečima, „momci u Vašingtonu, uključujući i Obamu, ne žele da se dotiču te teme jer strahuju da bi time doveli u pitanje same osnove izraelsko-američkog međusobnog razumevanja i poverenja“.

„Gardijan”je istovremeno ukazao da je o nuklearnom oružju Izraela prvi progovorio njegov stučnjak za atomsko oružje Mordehaj Vanunu i da je to bilo 1986. godine. Dodao je da je isti „zapadni tabu”pre mesec dana prekršio Abraham Burg koji je otkrio da Izrael raspolaže ne samo nuklearnim nego i hemijskim oružjem.

Državni vojni vrh Izrael godinama se uzdržava od bilo kakvih komentara povodom tvrdnji da ta zemlja raspolaže nuklearnim oružjem. Jedino je priznao da raspolaže atomskim reaktorom, ali je pritom naglašavao da je njegov nuklearni program strogo nevojnog karaktera.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *