Gardijan je sačuvao kopije Snoudenovih dokumenata

Gardijan je sačuvao kopije Snoudenovih dokumenata

21 avgusta 2013

The Guardian office in New YorkUništavanje diskova sa podacima dobijenim od Snoudena bilo je besmisleno jer imamo kopije, ali je pomoglo Gardijanu da nastavi da izveštava, kaže urednik lista.

Urednik Alan Rasbridžer je rekao za BBC da je pristao da uništi nosače podataka, jer mu je to prihvatljivije od toga da ih preda vlastima, a sam čin je nazvao „pomalo besmislenim“ jer „Gardijan“ ima više kopija na računarima van Velike Britanije.

Uredništvo „Gardijana“ je posle „simboličnog čina uništavanja hard diskova“ navelo i da je u suprotnom postojala izvesna pretnja da će biti potpuno zabranjeno dalje izveštavanje o tome kako i koliko vlasti u Britaniji i SAD prisluškuju građane na osnovu dokumenata koje je novinarima lista dao bivši saradnik NSA i CIA Edvard Snouden.

U međuvremenu, mediji su potvrdili da je direktno iz sedišta britanskog premijera Dejvida Kamerona u Dauning stritu 10 potekla inicijativa za akciju obaveštajnih službi u kojima je uništena dokumentacija, kao i za pritvaranje partnera Glena Grinvalda, američkog novinara koji je dobijao informacije od Snoudena.

„To je bila prilično bizarna situacija, jer sam im ja objasnio da mi posedujemo kopije i da, baš kao ni Vikiliks, ne radimo samo u Londonu. Rekao sam im da uništavanje jedne od tih kopija za mene predstavlja besmislen čin, koji ne uzima u obzir način protoka informacija u današnjem digitalnom svetu„, rekao je Rasbridžer.

On je dodao da, s obzirom na to da „Gardijanov“ tim može da radi i iz delova sveta gde zakoni više štite novinare, nije video razlog da preda dokumentaciju vlastima, pa je odlučio da ih uništi.

„Smatrao sam da ne bi imalo smisla da se upuštam u bilo kakvu pravnu borbu, kada već imamo kopije i možemo jednostavno da izmestimo centar izveštavanja na američki kontinent, pre svega u Brazil i SAD gde novinare štiti Prvi amandman“, rekao je Rasbridžer.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *