Гасе Културни центар

Gase Kulturni centar

4 novembra 2017

SKUPŠTINSKA većina u Požegi na u četvrtak održanoj sednici ugasila je Kulturni centar, lokalnu ustanovu prepoznatljivu na nacionalnom nivou, a prestalo je da postoji i Privredno društvo „Sportski objekti“. Umesto njih osnovana je nova Ustanova „Sportsko-kulturni centar“, uz negodovanje pojedinaca i udruženja koja smatraju da ovaj postupak predstavlja dalje udaljavanje gradskih institucija kulture od struke i namene zbog koje su i osnovane.

– Zabrinuti smo jer mislimo da je namera lokalne vlasti da očisti ustanove od nepartijskih kadrova, novousvojeni akti o sistematizaciji biće u službi stranačkih kadrovskih rešenja, a ne struke i profesije – stav je asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije. – Pozivamo Ministarstvo kulture da reaguje i da preispita nasilje nad zaposlenima i nad kulturom jer se baš to dešava u Požegi.

Kulturni centar je inače osnovan 1962. godine, a na meti lokalne vlasti našao se tokom 2015. godine kada je posle višemesečnih pritisaka sa mesta direktora smenjena Slađana Petrović Varagić. Ona je, iako je bila jedina kvalifikovana da ovaj posao obavlja, smenjena uz obrazloženje predsednika opštine Dragana Božića „da je uticala na povećanje gledanosti rijaliti programa“ i da „priređuje programe nerazumljive širokim narodnim masama“. Posle smene, ona je imenovana za urednika likovnog programa Gradske galerije.

Izjavu nekadašnje direktorke nismo mogli da dobijemo, jer je za to bilo potrebno odobrenje čelnika ugašenog Kulturnog centra, a do zaključenja ovog broja ono nije stiglo. Varagićeva se, međutim, oglasila na društvenoj mreži:

– Kao pojedinac zaposlen u KC izražavam neslaganje sa kulturnom politikom lokalne samouprave, protivim se spajanju sa ustanovom koja nije srodna ni po delatnosti, ni po načinu rada.

Za v. d. direktora nove ustanove, u četvrtak je izabran dosadašnji direktor ugašenog Kulturnog centra Srđan Stefanović.

SISTEMATIZACIJA

OČEKUJE se da će u narednom periodu biti doneta sistematizacija radnih mesta za novoosnovanu ustanovu, nije poznato da li će stranački nepodobni još jednom biti degradirani i skrajnuti. Sigurno je tek da će nova ustanova gazdovati Likovnom galerijom, bioskopom, Klubom mladih, bazenom, halom i stadionom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. general says:

    Prodato lokalnom tajkuncicu iz vlasti za porciju ribe, sto ce on vrlo brzo visestruko uvecati PAMETNIM potezom preprodaje i svi su drugi glupi...ista prica iz dana u dan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *