Gase se kancelarije MUP-a na severu Kosmeta

Gase se kancelarije MUP-a na severu Kosmeta

14 juna 2013

kosovska-mitrovica01_9Kancelarije MUP-a Srbije koje funkcionišu na teritoriji Severnog Kosova, na osnovu Plana primene Briselskog sporazuma biće zatvorene do ponedeljka, a ostaće samo one kancelarije koje se bave isključivo administrativnim poslovima, poput izdavanja ličnih dokumenata i vozačkih i saobraćajnih dozvola.

O ovoj osetljivoj temi malo ko želi da govori, ali kako „Politika” nezvanično saznaje, danas će biti zatvorene kancelarije u Leposaviću, na krajnjem severu Kosova, a do početka naredne nedelje i kancelarije MUP-a Srbije u ostale tri opštine – Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok. Može se čuti da će nakon iseljavanja i „pakovanja kofera” proveru obaviti predstavnici OEBS-a, kako bi se „uverili” da sve funkcioniše po dogovoru parafiranog Briselskog sporazuma.

Zatvaranje kancelarija na severu koje izaziva strah i zabrinutost među srpskim narodom događa se samo tri dana posle dolaska generala srpske policije na sever Kosova koji su imali duži i buran sastanak u Zubinom Potoku iza zatvorenih vrata.

Akteri sastanka, nisu juče bili voljni za razgovor na ovu temu, mada, kao što je i pre dva dana Branislav Mitrović zamenik direktora policije i član Beogradskog tima u tehničkim pregovorima sa Prištinom u Briselu, za „Politiku” kazao, „niko od pripadnika MUP-a neće ostati bez egzistencije”.

Krstimir Pantić, zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju za „Politiku” kaže da nije upoznat sa činjenicom da se zatvaraju kancelarije MUP-a na severu, ali da jedino zna da je to deo Briselskog sporazuma.

Na pitanje novinara „Politike” da li će ako 800 policajaca bude premešteno za njima poći i njihove porodice, Pantić odgovara:

– Ukoliko 800 policajaca ode sa Kosmeta postoji bojazan da će za njima krenuti prvo njihove porodice, a potom i rodbina. To će dovesti, bojim se, kao što sam i ranije govorio, do tihog iseljavanja Srba – kazao je Pantić.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić nije mogao da nam potvrdi saznanja da će se sutra prvo staviti katanac na prostorije MUP-a u njegovoj opštini, a Dragiša Vlašković prvi čovek opštine Kosovska Mitrovica, na pitanje da li je upoznat da „srpski policajci već pakuju kofere i iznose stvari iz svojih kancelarija” negativno odgovara.

– Narod jeste uplašen, ali nadam se i iskreno verujem da neće biti iseljavanja, jer očekujem da nastavimo život pod sistemom države Srbije i njenih institucija. Ono što je istina je da predsednici opština sa severa Kosova neće učestvovati u primeni Briselskog sporazuma, jer, na to nas obavezuju odbornici naših skupština, referendum održan 15. februara prošle godine, ali i svesrpski sabor održan 22. aprila, u Kosovskoj Mitrovici, kada se 20.000 Srba izjasnilo, aklamacijom, da ne prihvata dogovoreno između Beograda i Prištine – kaže za „Politiku” Vlašković, uz napomenu „da mu je poznato” da do 28. juna treba da bude određen čovek koji će biti na funkciji regionalnog komandanta KPS za sever Kosova, ali „mi u tome nećemo učestvovati”.

Upitan da li predsednici sa severa Kosova mogu da očekuju smenu, budući da se protive onome što je Beograd dogovorio u Briselu, Vlašković kaže: „Ovo što vama kažem, to smo rekli i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, ali i premijeru Ivici Dačiću”.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *