Гашић гура Србију у НАТО!

Gašić gura Srbiju u NATO!

16 oktobra 2015

490x370_gasic-moMinistar odbrane Bratislav Gašić sastao se sa Konstantinosom Ikonomidesom, ambasadorom Grčke u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a inicijativa koju je pokrenuo srpski ministar, po svemu sudeći, znači proces kojim će vojska Srbije postati borbena grupa NATO alijanse.

Tokom razgovora o uključenju Vojske Srbije u aktivnosti vezane za borbene grupe Evropske unije, Gašić je naglasio opredeljenje da u budućnosti u potpunosti preuzmemo obaveze punopravnog člana i pouzdanog partnera u izgradnji bezbednosti i odbrane EU. U tom smislu, izražena je spremnost Vojske Srbije za učešće u borbenoj grupi HELBROC, koju predvodi Grčka, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Prema istraživanju Pravde, HELBROC je drugi naziv za borbenu grupu Balkana pri NATO alijansi. Reč je o vojnoj borbenoj grupi za brze odgovore koja je ustanovljena saradnjom NATO i Evropske Unije. Ovu grupu čine Grčka, Bugarska, Rumunija, Kipar i Ukrajina.

Ova Balkanska grupa je deo Evropske borbene grupe koja je deo „Common Security and Defence Policy (CSDP)“, odnosno, inicijative Zajedničke bezbedonosne i odbrambene politike, ranije poznate kao Evropske bezbedonosne i odbrambene politike. Ova institucija je bila ranije u okviru NATO, ali je kasnije stavljena pod jurisdikciju EU.

Obzirom da je politika EU neodvojiva od politike NATO i da je na vojnom planu direktno uperena protiv Ruske Federacije, postavlja se pitanje da li vojska Srbije „pod maskom“ postaje antiruska borbena sila.

Ono što je opšte poznato za ovu instituciju je pravilo da „je odvojiva, ali nije odvojena“ od NATO alijanse, odnosno, za pomenutu instituciju prema sporazumima važi pravilo da „EU može da deluje samo ukoliko pre toga NATO odluči da ne deluje“.

Komanda ove EU institucije je takođe smeštena u okviru NATO alijanse.

Podsećamo, najveći broj građana Srbije ne želi da Srbija bude deo NATO alijanse, jer je smatra zločinačkom vojnom organizacijom, a i zvanična politika Republike Srbije je vojna neutralnost.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. miodrag says:

    sta je srbi? ostali ste nemi? Volite nato? zar niko da prokomentarise ovu ve' poznatu izdaju zidara/keramicara koji je gospodara vucica glavni vojnik. tesko vama srbi? D O K A Z A L I S T E S E K A O PATRIOTE. ONO STA VAS CEKA < VAS JE IZBOR. VELIKI NAROD!

  2. Meri says:

    Nema sam skroz naskroz, s UKRAJINOM u istoj borbenoj grupi !!!!!!!!!!! Da li je ovo moguće, da li je ovo tačna vest?

  3. Damir says:

    Mislim da nebi trebalo da Gasic sam o tome odlucuje, nego se Naroda pita sta misli o tom?? Nasim pojedinim politicarima je bitnije sta ce dobiti (mito) ili ako vec nisu dobili za takva opredjeljenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *