GASPROM PORUČIO UKRAJINI: Vratite nam dugove

GASPROM PORUČIO UKRAJINI: Vratite nam dugove

5 aprila 2014

Gazproms-2010-net-income-beat-Exxon-Chevron.2Izvršni direktor ruskog Gasproma, Aleksej Miler, zatražio je od Ukrajina da im vrati 11,4 milijarde dolara.

Toliko, naime, iznosi ukupna ušteda Ukrajine zahvaljujući popustu koji je imala na ruski gas tokom protekle četiri godine.

Prema Milerovim rečima, poništavanje sporazuma iz Harkova, kojim je Ukrajina dobila popust na ruski gas do 2017. u zamenu za najam pomorske baze, znači da Kijev mora platiti celokupan iznos tog popusta, preneo je Frans pres.

„Iznos popusta dodeljenog Ukrajini u periodu važenja sporazuma iz Harkova iznosi 11,4 milijarde dolara (8,32 milijarde evra). To je suma koju ruska vlada niti ruski budžet nije primio“, izjavio je Miler za jednu rusku televizijsku stanicu.

„Ovaj popust je u stvari bio avans Moskve za budući zakup pomorske baze u ukrajinskoj luci Sevastopolj na Krimu, koji sada mora biti vraćen“, izjavio je Miler.

Prema njegovim rečima, u skladu sa produženjem ugovora, Rusija je plaćala za stacioniranje Crnomorske flote u Ukrajini.

„To znači da je Rusija plaćala avans. Iz tog razloga, iznos od 11,4 milijarde dolara je dug koji Ukrajini mora da vrati Rusiji“, zaključio je Miler.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *