„ГАСПРОМ“ ПРЕСЕКАО: Гасовод „Турски ток“ иде и кроз Србију!

„GASPROM“ PRESEKAO: Gasovod „Turski tok“ ide i kroz Srbiju!

22 novembra 2018

Ruska kompanija „Gasprom“ donela je odluku da gasovod „Turski tok“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku, kao i da su počele sve pripremne procedure u tim zemljama, piše ruski list „Komersant“.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku „plavog energenta“ preko Ukrajine.„Komersant“ ukazuje da je ovo takoreći „Južni tok“ koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Kako se ocenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi jer „Gasprom“ u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi ovom gasovodu, kako ocenjuje „Komersant“, još uvek nije najjasnije kako će to izgledati.

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili pak da zameni azerbejdžanski gas na ruski nakon bude završena izgradnja gasovoda „TAP“, što je takođe planirano za 2020. godinu.

KOMENTARI19 komentara

 1. Deda Micko says:

  Da li ovo znaci da je Rusija konacno digla ruke od Ukrajine i poklonila je Amerima? Dogovor je pao: Amerima Kosovo, a Rusima gasovod. Sta Srbi dobijaju se nekako podrazumeva, ali nije jasno receno.

  • Miraš says:

   1. "Dogovor je pao: Amerima Kosovo, a Rusima gasovod." Nije mi jasno na osnovu čega si izveo ovaj zaključak. Što se tiče Amera oni bi i Kosovo i ukidanje svih ruskih gasovoda koji stižu u Evropu, kada bi to bilo moguće. Ako Nemačka vodeća EU članica radi na Severnom toku 2 onda Bugarska isto kao EU članica nastojaće da sada krene gasovod i preko Bugarske. Ako ponovo ne uspe ovaj krak gasovoda preko Bugarske to će biti razlog više za nezadovoljstva i trvenja unutar EU. Nama odgovara i da se EU raspadne jer onda neće biti ni ucenjivačkog Brisela kom svi naši kvislinzi u nizu ližu pude. To bi bilo dobro i za očuvanje KIM. Dokle Bugarska može da trpi neravnomeran ekonomski razvoj unutar EU i plus gubitke zbog ponovnog ukidanja gasovoda? ... 2. Ukrajinci su se sami poklonili EU I Amerima. Dok oni tako hoće tako će im i biti. Na izborima za predsednika Ukrajine u maju 2014 godine pobedio je Petro Porošenko milijarder prozapadne orijentacije. On je tada obećavao evropske integracije Ukrajine i okončanje rata u istočnom delu zemlje. Kao što znamo okončanjem rata na miran način nije se bavio nego mašta o ratovanju uz pomoć SAD i o vojnim pobedama ne samo nad DNR i LNR nego čak i nad Rusijom. Rusija neće praštati nikom zabadanje noža u ledja na poslovnom planu, a Ukrajina je mnogo puta napravila Rusiji verolomne, podle, loše i neposlovne usluge. To spada u ono "Moskva suzama ne veruje". ... 3. Ameri su računali da preuzimanjem Ukrajine zavrtaće i ventile na gasovodu koji prolazi kroz Ukrajinu. Na to Rusija grana nove puteve gasovoda prema Evropi. ... 4. EU je računala da će Rusija ekonomski oslabiti i zatim lakše će je napasti ako joj se oduzme Ukrajina. Ali Rusija će jednostavno svuda nastojati da izbegne beskoristan i štetan balast, sada je Ukrajina za Rusiju baš to ŠTETAN BALAST. Na taj način disciplinuje i ostale prevrtljivce oko sebe. ... 5. Ameri su računali sa Ukrajinom kao sa poligonom i sa topovskim mesom za rat protiv Rusije. Unapred nisu mogli znati koliko će napredovati vojno-industrijski kompleks Rusije i šta će sad da rade. Poljska se boji da kad Rusije zatvori gasovode kroz Ukrajinu da će tada Rusija moći hladno da porazi i stavi celu Ukrajinu pod kontrolu. Ne verujem da će to Rusija uraditi jer onda bi morala da preuzme i celokupan spoljni dug Ukrajine, a to je pametno kao da je sama sebi vezala kamen oko vrata i skočila u hladno more. ... 5. Bivši SSSR bio je velika zemlja i on je značajno ulagao u republike i oblasti prema Evropi i razvijenom Zapadu na uštrb velikog centralnog i istočnog dela zemlje. SSSR-a više nema, ostala je velika R.F. koja je najveća zemlja sveta. Sad kad pogledaju ta svoja nekadašnja ulaganja i odricanja mislim da to više nikad ne bi ponovili. Ostao je i taj ambivalentni odnos periferije prema centru: "Centre, davaj ili mi odosmo". Rusiji se ne isplati da neguje takve nezdrave odnose, za njen celokupan razvoj i to na duže staze važno joj je da sada uloži i u Sibirski i u Dalekoistočni federalni okrug.

  • Miraš says:

   Pisati prognoze o Ukrajini je nezahvalno. Najlepše bi bilo da se Ukrajina probudi da sama progleda. Ali ne znam ni za jednu zemlju koja je imala nacističku ili fašističku vlast da se sama iznutra oslobodila takvog problema. Gotovo uvek je bila presudna spoljna vojna intervencija. Ne možemo se praviti slepi po pitanju razvoja nacizma u Ukrajini. Dobar deo Ukrajinaca stavio je tu zmiju na svoje grudi i zasad uživaju u tome. Koliko dugo je trajala Frankova diktatura u Španiji? To nam govori da će i Ukrajina biti ozbiljan bolesnik sa dužim stažom. Deo stanovništva se može spasiti iseljavanjem i begstvom iz takve zemlje, a istočni deo Ukrajine ima neke šanse da se osamostali. Znam samo da Rusija ne treba direktno da se uključuje u sukob u Ukrajini. Dakle raspad Ukrajine je moguć, a pritom Rusija ne treba da se bavi aneksijom osamostaljenih delova. Može da pruži humanitarnu pomoć, čak i neku ekonomsku pomoć, a da se obavezuje do balčaka ni u ludilu to ne treba da uradi.

  • Slobodanka says:

   "Da li ovo znaci da je Rusija konacno digla ruke od Ukrajine?" Hajde da ja tebe i ostale Srbe zamolim i da vam to ponavljam svaki mesec jednom-dvaput: "Zašto je Srbija digla ruke od Hrvatske? Srbi, vidimo se na proleće u našem lepom Kumrovcu. Hrvati su naša najbliža braća i naša sveta dužnost je da ih oslobodimo i spasimo. Svima je jasno da je nemoguća misija da nekog spašavamo od samog sebe. Zato mislim da biste me ubrzo poslali u tri lepe i bilo bi još toga na moj račun i to zasluženo što ni pas sa maslom progutao ne bi. Ne razumem zašto onda Rusima i Rusiji postavljate takav zadatak koji ni Vi ne bi hteli da uradite. Ne vidim baš ni jedan krasni k*rac zbog kog bi Rusiji bila potrebna Ukrajina, pogotovu Ukrajina zapadno od Dnjepra. Što bi ruska mladost pored onolike Rusije išla da gine za vukojebine u tamo nekoj Galiciji? Na veoma sličan način ne vidim da je nama potrebna Hrvatska ili Slovenija. Pamet u glavu. Sutra da imaju elementarnu katastrofu baš velikih razmera i da im treba hitna pomoć ne mislite valjda da otrčite kao poslušne sluge. Neka ih spašavaju Autrijanci, Italijani i Nemci.

   • SLAVKO-KNIN says:

    Slobodanka ljepotice moja ti pravis usporedbu koja je neusporediva.Poredis znacaj Ukrajine za Rusiju i znacaj Hrvatske za Srbiju.Prvo i osnovno Zapad je za navjek Ukrajinu sklonijo iz Ruski medjedji sapa.Hrvatska ce jopet biti vracena u nad nacijonalnu uniju koju ce Zapad jopet stvoriti.Tu nad nacijonalnu uniju drzava ce ciniti Srbija Makedonija Hrvatska Crna Gora i Bosna + Albanija i Kosovo.A zasto ce Zapad stvoriti vaku drzavu??????Ki branu potpunom hermetickom zatvaranju Balkana za svaki prilaz Kineza i Rusa.Srbiji i Srbima odgovara stvaranje vake nad nacijonalne drzave.Srbija ce preko vake drzave imati pristup svim Srpskim terutorijama u Hrvatskoj i Bosni koji sad njesu pod Srpskom kontrolom.Srbija ce preko jedne take drzave moci Srbima u Hrvatskoj dati Autonoman status koji je Milosevic odbijo 1995.Srbi ce tad moci da se vrate u Hrvatsku bez iki bojazni.Srbija ce na taj nacin sacuvati Srpstvo na tijem prostorima.Dakle Srbiji je izuzetno vazno stvaranje nove nad nacijonalne drzave nalik Jugoslaviji.Ciji ce primarni cilj biti blokada Rusko Kinesko Ljemacki interesa na ovom prostoru.Unutar take drzave Srbija ce ostvariti potpunu homogenizaciju Srpskog naroda na cjelom ex Yu prostoru.To ce ostvariti i Hrvati i muslimani.Samo jedna taka drzava rjesava potpuno sva nacijonalna pitanja na Balkanu.Rjesava nacijonalna pitanja i Srba i Hrvata i muslimana.Zapad ce sigurno stvoriti taku drzavu nemoj uto sumnjati.Samo nova Juga vraca Srbe u Krajinu a i svuda drugo.Izuzev Kosova Srbi na Kosovo se vise nikad vratiti nece.Jer ce biti napravljeno trajno razgranicenje izmedju Srbije i Kosova.Srbi ce se imati pravo svuda vratiti na ex yu prostoru izuzev Kosova.Jopet kazem vaka jedna nad nacijonalna drzava vraca Srbe u Krajinu.Ja sam se spreman u moju Dalmaciju vratiti iz Vojvodine.Odma cu zametniti 300 ovaca 100 koza jednog magarca 3 posjeka 40 kokosiju.I bicu nasvome na svojoj Djedovini dje smo vavje zivili dok nas onaj Ruski slugan Milosevic nije itda.

    • Slobodanka says:

     Slušaj ti neSlavko. Slobodanka će te izdati 100 puta, a nakon onog stotog izdaće te i 101 put. Eli ti jasno!

  • Slobodanka says:

   "Zašto je Srbija digla ruke od Hrvatske? Srbi, vidimo se na proleće u našem lepom Kumrovcu. Hrvati su naša najbliža braća i naša sveta dužnost je da ih oslobodimo i spasimo." - Deda Micko! Hajde, izjasni se. Hoćeš li da spašavaš Hrvatsku ili Ukrajinu ili bi ti mogao obadve da spasiš.

   • Deda Micko says:

    Slobodanka, Rusi imaju oruzje da izgaze Ukrajinu za pola sata, mi nemamo ni vojsku ni opruzje da bilo sta povratimo, tako da poredjenje Rusije i Srbije nema osnova.

 2. SLAVKO-KNIN says:

  Nikakav Turski tok nece proci kroz Srbiju na to je stavljena tacka za navjek.Bez obzira sta Rusi pokusavaju preko Makedonski Siftara da preokrenu situvaciju u svoju korist.Znate svi dobro da su Makedonski Siftari uglavnom bili pasivni na skorasnjem referendumu o promjeni Makedonskog imena.Este li se zapitali zasto Siftari u Makedoniji njesu masovno izasli nataj referendum?????Pa njesu jer su ih Rusi pridobili na svoju stranu.Rusi pokusavaju da od Siftara naprave saveznike.Kako od Siftara u Albaniji tako i od Siftara u Makedoniji i djelimicno na Kosovu.Amerika Rusima udara kontru tako sto ne dozvoljava Siftarima ulazak u Interpol i druge organizacije.Dakle nikad velika Albanija nece biti stvorena JER TO NE ODGOVARA AMERICKIM INTERESIMA.Velika Albanija iskljucivo i samo ODGOVARA RUSIJI.Amerika ce preko Srbije opstruisati i sprjeciti da Turski tok prodje dalje prema Evropi.Sve ukoliko Rusi i uspiju Turski tok provuci dali preko Makedonije ili preko Albanije.Turski Tok nece proci preko Srbije.Osim toga ni Sjeverni tok 2 prema Ljemackoj isto tako nece biti napravljen.I na to je za navjek stavljena tacka.Srbija polako postaje kljucan Americki saveznik dok Rusija pokusava na svoju stranu pridobiti Siftare.Srbija konacno okrece ledja Rusiji to je ono naj vaznije od svega.

  • Mitar says:

   Kakva glupava kontra analiza. Sramota za ovakav komentar kretenski.

  • Duca says:

   Probaj da promeniš dioptriju, sa ovom ne vidiš ništa.

 3. goran says:

  da bog pozivi Putina da ovo uradi.spsava nas od ovih idijota sa zapada maksimalno.da je neki jeljcin na mesto njega nas ne bi bilo.i na kraju kad niko ne zeli da se seti ovaj covek je vredan da mu se uradi jedna figura u celosti i da se postavi ,zasto da ne,u knez Mihajlovu ulicu.bog mu dao zdravlja i dug zivot

  • SLAVKO-KNIN says:

   Majkane sta se tice Putinovog zdravlja neznam eli ti poznato.Prije dvije godine sam procita naki clanak na internetu da Putin ima rak na dzigerici.Ako uporedimo Putinove slike recimo iz 2008 i ove danasnje iz 2018 primjecujemo razliku u njegovom izgledu.2008 Putin je izgleda ki ispijen suv ki grabovi kolac.Danas 2018 Putin izgleda napuvan ki naki balon.Esi mu vidijo napuvane obraze oci mu se jedva naziru ki u nake lisice????Ono meni ne izgleda zdravo uopste.Tako da sam na tvome mjestu ozbiljno bi se zabrino za Putina kad ga vec tolko volis.Imam naki osjecaj da ti tog Putina vise volis neg svoju Mater i Cacu esam li u pravu Majkane a??????

   • Nebeska Srbija says:

    Citao si u novinama?!!Mora da je tacno ako si citao u novinama!!!I sta kazes,cim vidis coveka znas dal ima rak?!alal vera.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Esam u novinama sam cita i vjerujem da je tacno.Bolestan cojek se more prepoznati ocima.Kako ja znadem da je recimo pas ili magare bolesno???????Pa na osnovu izgleda i pogleda.Ako je pasce puno mrsavo a dobro ga ranis znaci da je bolesno.Isto je i sa magaradima to bar mi u Dalmaciji znamo.A putin nije 2008 ima vise od 50 kila bijo je suv ki grabic.A ni danas on nema vise od 50 kila on je oteka od ljekova nado se.Majkane ja imam usebi 110 kila imam 52 godine pucam od zdravlja ki naki parip.A morem fala Bogu i pojesti i popiti.Ja use ljeti salijem dnevno po 5 litara vina zutine narocito kad se naijem dobro pecene janjetine ili kozlovine.Mada poslastica mi je peceno mjeso od starog jaraca.Est da baca okus mjesa zera na prcetinu ali slatko je da bolje nemere biti.

   • Deda Micko says:

    U Srbiji ima sedam miliona Majkana, ako Putin umre oni ce svi izvrsiti kolektivno samoubistvo. Srbi su bili bolesni od virusa zvanog Tito, a sada boluju od virusa zvanog Putin, nezreo narod kome je fetisizam osnova zivota.

 4. Željko says:

  Da ne bude isto kao i sa "Južnim tokom" jedan poziv Bugarskoj i THE END opet!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Bice jopet sve isto.Ljudi odje u Srbiji nikako ne razumiju.Da je strateski interes Srbiji da okrene ledja Rusima.I da udje u NATO jer tako cemo lakse ostvariti ono sta njesmo 1991.Ljudi u Srbiji ne svataju da su Rusi srusili Jugoslaviju preko Hrvata Slovenaca i Beogradski Staljinista predvodjeni Milosevicem Kadijevicem i tijem crljenim orkestrom.Rusima su danas na Balkanu saveznici Hrvati Slovenci i Siftari.Srbija mora da se okrene Americi i da se izmiri sa Bosanskim muslimanima.Strateski cilj Srbiji mora biti ulazak u NATO i priznanje Kosova i izmirenje sa muslimanima u Bosni.To je temelj sviju temelja.Kosovo i Srbi u Crnoj Gori su Srbiji veliki kamen oko vrata kojeg se mora otarasiti.Da bi Srbija mogla rasterecena jopet baciti se preko ljeve strane Drine.Tacnije da jopet preko Amerike stvorimo novu nad nacijonalnu drzavu na tim prostorima.Velika Srbija uopste ne odgovara Srbiji.Srbiji i Srbima odgovara samo nova nad nacijonalna drzava od Alpa do Djevdjelije koja ce ciniti branu Rusima i Ljemcima.

 5. Deda Micko says:

  Ko god se okrenuo Zapadu, nesto je dobio, a mi smo dobili "bratsku ljubav". Svako je dobio sta je hteo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *