ГАСПРОМ: Тешко Европи, тек је чека права криза!

GASPROM: Teško Evropi, tek je čeka prava kriza!

19 aprila 2023

Za Evropu će biti veoma teško da napuni svoje skladište gasa na prošlogodišnjem nivou nakon što su završili zimsku grejnu sezonu sa relativno malim zalihama.

To je saopštio ruski gigant prirodnog gasa Gasprom, prenosi Rojters.Evropska unija je prošle godine uložila velika sredstva u uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i usvojila regulativu za povećanje skladištenja kako bi izbegla nestašice nakon što su se isporuke ruskog gasa Evropi smanjile.

Gasprom je saopštio da je od 16. aprila skladište u Evropi sadržalo 56,6 milijardi kubnih metara (bcm) gasa, što je manje od 58 milijardi kubnih metara u istom periodu 2020. godine, na početku pandemije COVID-19.

U poruci na društvenoj mreži Telegram, Gasprom je saopštio da je Evropi pomoglo relativno blago vreme, što možda neće biti slučaj sledeće godine.

Ponavljanje punjenja skladišta moglo bi da postane „netrivijalan zadatak“ za evropske kompanije, napisali su iz Gasproma.

„To će biti veoma teško izvodljivo, s obzirom na politički motivisane odluke koje imaju za cilj odbijanje uvoza ruskog gasa iz gasovoda. Na količinu gasa dostupnog na evropskom tržištu u velikoj meri će uticati konkurencija za LNG“, navodi Gasprom.

Prošlogodišnji evropski uvoz ruskog gasa iz gasovoda bio je 62 milijarde kubnih metara, što je 60 odsto ispod proseka u prethodnih pet godina, pokazuju podaci Evropske komisije.

Očekuje se da će ove godine ruske isporuke EU pasti na 25 milijardi kubnih metara, pod pretpostavkom da su tokovi kroz gasovod Turski tok i kroz Ukrajinu u skladu sa obimom iz decembra 2022, predviđa Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *