Gavrilović seli proizvodnju iz Hrvatske u BiH i Srbiju

Gavrilović seli proizvodnju iz Hrvatske u BiH i Srbiju

21 januara 2014

StampaMesna industrija Gavrilović će opstati, ali će deo proizvodnje ipak preseliti u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, potvrdio je vlasnik Đuro Gavrilović.

On je, posle spekulacija da je firma u ozbiljnim problemima, poručio je da Gavrilović opstaje, a da će ubuduće proizvoditi samo mesne prerađevine, trajne salame, paštete, šunku i hrenovke.

Iako Gavrilović smanjenje kapaciteta opravdava racionalnim odlukama zasnovanim na preciznim poslovnim analizama, uz podsećanje da ni u Evropi više ne postoje kompanije koje se bave i primarnom proizvodnjom i preradom, i logistikom – činjenica je da ni u Petrinji više nema starog sjaja nekadašnjeg prehrambenog giganta, piše „Večernji list“.

Štaviše, u Petrinji je zatvorena nekada prva, a danas posljednja mesara Gavrilović. Firma se povukla iz pazinskog Purisa, poslije bezuspešnog pokušaja da to preduzeće obnovi. Puris je, tvrde u kompaniji, slomila kriza, pad potrošnje, ali i konkurencija.

Usledila je rasprodaja prodavnica Dinova-Dione. Čak 42 radnje u Dalmaciji i centralnoj Hrvatskoj, s radnicima, prošle godine u septembru, preuzeli su Ribola i Gavranović, a u okviru restrukturiranja Dione, 13 prodavanica i skladište na Rabu, sa stotinak zaposlenih, u decembru je preuzeo Konzum. Neslužbeni izvor tvrdi da i preostale radnje Dione čekaju novog vlasnika, i to inostranog.

„Svim radnicima osigurane su stimulativne otpremnine, što znači da im je ponuđeno i više nego što je zakonom određeno“, objašnjavaju u „Gavriloviću“.

Deo proizvodnje pod brendom „Gavrilović“ preseljen je u Čitluk, u Hercegovini, gdje se ostvaruje promet od 5,5 miliona evra. Plan je da se jedan deo proizvodnje organizuje i u Srbiji, ali će većina asortimana u zemlje CEFTA, tržište od 27 miliona ljudi, koji dobro poznaju Gavrilovićev brend i proizvode, ići iz Čitluka, poručuju iz kompanije.

Da se ova mesna industrija nije prilagodila na vreme, neki proizvodi posle hrvatskog ulaska u Evropsku uniju poskupeli bi i do 50 odsto, zaključuje list.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danko B. Marin says:

    Kao i uvek otpad ide u Treći svet , A LOKALNI NADRIPOLITIČARI zamajavaju siromašne podaničke mase laprdanjem u strogo kontrolisanim medijima o svom političko-ekonomskom "USPEHU" -PRETHODNO SOLIDNO NAMIRENI $$$$ "ispod žita" ... Sad kad SNS krene u kampanju : KO IMA PAMETI BEŽAĆE OD TELEVIZORA....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *