GAZA: Izrael okončao ofanzivu, primirje 72 sata

GAZA: Izrael okončao ofanzivu, primirje 72 sata

5 avgusta 2014

isIrtD9dNHHoStrane su navele da će preliminarno 72-časovno primirje početi u utorak ujutru, nakon čega će Egipat ugostiti predstavnike Izraela i Palestinaca na indirektnim razgovorima čiji cilj je da se dogovori dugoročno primirje u naredna tri dana.

Delegacija palestinskih zvaničnika iz različitih frakcija, uključujući i Hamas, prethodnih dana pregovarala je sa Egiptom.

Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je da je ta grupa prihvatila egipatski predlog.

„Sada je jasno da je interes svih strana da se postigne primirje. Biće to teški pregovori jer i Izrael ima zahteve“, ocenio je član palestinske delegacije, Basam Salhi.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik kazao je da Izrael gleda na celu stvar „sa određenom dozom skepticizma“, s obzirom da su prethodni planovi o prekidu vatre brzo bili narušeni.

Rat između Izraela i Hamasa počeo je 8. jula kada je Izrael započeo najpre vazdušnu, a potom i kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, uz obrazloženje da želi da spreči tu ekstremističku palestinsku organizaciju da ispaljuje rakete na njegovu teritoriju.

Za četiri nedelje rata, prema poslednjim ciframa koje je objavilo Ministarstvo zdravlja iz Gaze, poginulo je 1.850 Palestinaca, uglavnom civila, dok je više od 9.000 ranjeno.

Sa izraelske strane, poginulo je 66 ljudi, od čega su svi, sem dvoje civila, vojnici.

SAD: ODGOVORNOST NA HAMASU

SAD su pozdravile objavu o prekidu vatre izmedju Izraela i Hamasa, ali i upozorile da je odgovornost na administraciji Hamasa u pojasu Gaze da održi primirje.

„Ovo je prava prilika. Snažno podržavamo inicijativu“, izjavio je za CNN zamenik savetnika za nacionalnu bezbednosti Toni Blinken.

Blinken je pozdravio što su obe strane posvećene prekidu vatre, ali je stavio do znanja da Vašington smatra da je odgovornost na administraciji Hamas u pojasu Gaze da ne dodje do kršenja sporazuma, s obzirom da su prethodna propala, prenela je agencija AFP.

Hamas i Izrael su prihvatili predlog Egipta o 72-časovnom prekidu vatre koji počinje u osam sati po lokalnom vremenu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *