ГАЗА ПЛИВА У КРВИ: Жестоки сукоби због Амбасаде САД, броје се мртви (ФОТО, ВИДЕО)

GAZA PLIVA U KRVI: Žestoki sukobi zbog Ambasade SAD, broje se mrtvi (FOTO, VIDEO)

14 maja 2018

Broj poginulih Palestinaca na današnjim protestima kod granične ograde Izraela i Pojasa Gaze, gde se uoči otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu Palestinci okupljaju na velikom protestu, porastao je na 28, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze. Povređeno je više od 1.600 ljudi.

Sa tim brojem žrtava, današnji dan se ubraja u najkrvaviji od početka razornog rata 2014. godine u Pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela, prenosi Rojters.

Rojters  je izvestio da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Palestinski bolničari prenose ranjenika tokom protesta u Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je postavila nekoliko bezbednosnih linija na granici u Pojasu Gaze u slučaju da Palestinci uspeju da probiju ogradu.

Potpukovnik Džonatan Konrikus kazao je da su izraelske snage „veoma ojačane“ duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranile civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.

Palestinac se probija kroz dim tokom protesta u Gazi

„Čak i ako ograda bude srušena, moći ćemo da zaštitimo izraelske civile od kidnapovanja ili masakra“, kazao je Konrikus.

​Palestinski islamski pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze još od 2005. godine, saopštio je da očekuje da se današnjem maršu pridruže desetine hiljada ljudi, nagoveštavajući da je moguće da će doći do proboja granične ograde.

Palestinac pali gumu tokom protesta u Gazi

Taj protest je inače deo kampanje rušenja blokade granice Izraela sa Pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Palestinci se tome oštro protive, jer Istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pera pekar says:

    Sestokratki pokazuju svoje pravo lice ubijajuci nevine Palestince.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *