Gazda Jezda nije platio advokate koji su ga oslobodili?

Gazda Jezda nije platio advokate koji su ga oslobodili?

20 oktobra 2013

Jezdimir VasiljevićJezdimir Vasiljević, vlasnik piramidalne banke “Jugoskandik”, protiv koga je zastareo postupak koji je vođen jer je oko 100.000 štediša oštetio za 217 miliona maraka, nije platio advokate koji su ga zastupali u ovom postupku skoro 20 godina, tvrdi “Blic“.  Advokat Dragoljub Đorđević kaže za beogradski list da Vasiljević nije platio nijedan trošak odbrane za krivični postupak koji je vođen protiv njega i da nije poštovao dogovor.

„Kolega Vladimir Miljević i ja smo imali dogovor s njim za zastupanje povodom optužnice za zloupotrebu položaja u slučaju “Jugoskandik”, ali on ništa nije ispoštovao. Ništa nam nije platio za zastupanje u tom predmetu, a ukupan dug je više desetina hiljada evra za sve ove godine. Ne znam tačno koliko, jer nikada nismo računali sva ročišta, podneske…“, kaže advokat Đorđević.

On navodi da do Vasiljevića više ne pokušava da dođe i da su prekinuli sve kontakte.

„Novac i nije bio presudan za prekid. Da jeste, to bi se desilo ranije, pošto nam ništa nije plaćao od početka, a ovaj postupak toliko traje. Odlučujuće je bilo njegovo krajnje nekorektno ponašanje“, kaže advokat Đorđević.

Advokat Đorđević napominje da je od početka postupka tvrdio da Vasiljević ne može biti osuđen za „Jugoskandik” jer je u pitanju državna prevara.

„U tome su učestvovali tadašnji najviši državni funkcionera iz Srbije i sve je rađeno uz pomoć DB i Narodne banke. U sve su bili umešani i najviši predstavnici crnogorske vlasti. ‘Jugoskandik’ nije ni bio banka, već privredno društvo koje je imalo ugovor sa Bankom privatne privrede Crne Gore. Ta banka se ugasila na čudan način kada je isplatila staru deviznu štednju u Crnoj Gori“, navodi advokat Đorđević.

Vasiljević je zbog apsolutne zastarelosti, koju je utvrdio Apelacioni sud u Beogradu, izbegao da se odlučuje o prvostepenoj kazni protiv njega od pet godina zatvora i moći će da traži i odštetu zbog četiri i po godine provedene u pritvoru. Vrednost nadoknade za jedan neosnovani dan proveden u zatvoru državu košta od 4.000 do 11.000 dinara. To znači da bi Vasiljević mogao da uzme od države i oko 155.000 evra odštete.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *