ГАЗЕ ПРИНЦИПЕ И ОНДА МОРАЛИШУ: Запад притиска Зеленског да призна „Косово“?

GAZE PRINCIPE I ONDA MORALIŠU: Zapad pritiska Zelenskog da prizna „Kosovo“?

22 avgusta 2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će sutra u Atini imati bilateralni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim sa kojim će razgovarati o sve češćim izjavama o ukrajinskom priznanju nezavisnosti takozvanog Kosova, a nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ne isključuje mogućnost da će Zelenski to i učiniti s obzirom da je, kako smatra, pod velikim unutrašnjim i spoljnim pritiscima.

„Može da se desi da prizna Kosovo na pritisak zapadnih centara moći. Imam utisak da Zelenskog pritiskaju da prizna Kosovo jer koriste priliku da malo poprave situaciju vezano za broj zemalja koje priznaju Kosovo tako da im je ovo prilika da nateraju Ukrajinu da promeni stav, ali onda ona rizikuje pitanje principa, međutim mislim da to za Zapad nije toliko važno“, kazao je Milivojević za „Kosovo onlajn“.Naglašava da bi eventualno priznanje Ukrajine bio pritisak prema Srbiji da odustane od svog stava.

„Ali, to nema šanse što se nas tiče, mi to nećemo uraditi, a Zelenski nije samostalan i ima i unutrašnji i spoljni pritisak. Problem je što Ukrajina ne odlučuje sama o sebi, čuli smo i od njih iz Ukrajine da predsednik odlučuje o tome i moguće da je ovo sada u Atini prilika da se on o tome izjasni. Imam utisak da na Ukrajinu postoji i unutrašnji i spoljašnji pritisak da prizna“, navodi Milivojević.

I Amerikanci, svi na Zapadu koji podržavaju Zelenskog, kako kaže Milivojević, to traže i moguće da je ovo u Atini prilika da se možda to i uradi.

On dodaje da bi to onda bio pritisak i na Srbiju, i pojašnjava da Zapad hoće u Evropi da završi proces priznavanja što pre i da time i Srbiju teraju da prihvati de fakto priznanje po Ohridskom sporazumu.

„Ništa ne isključujem, veliki pritisak ima Zelenski i unutrašnji, ali i pritisak ovih koji ga podržavaju, naoružavaju. Ovo u Atini je prilika da se prizna, a to bi bilo i u funkciji pritiska prema nama. Ništa ne isključujem, sve je moguće, veliki su pritisci na Zelenskog, a pošto je ovima na Zapadu sve važno i malo i veliko, sve je moguće“, zaključuje Milivojević.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *