Газирано опасно диже притисак

Gazirano opasno diže pritisak

29 novembra 2017

ISPITIVANJE Instituta za medicinska istraživanja pokazalo je da polovina građana Srbije pije isključivo flaširanu vodu. Od tog broja čak 47 odsto njih pije gazirane vode.Profesor dr Marija Glibetić iz Instituta za medicinska istraživanja, upozorava da je to opasno jer gazirane vode sadrže visok procenat natrijuma. Profesorka primećuje da je naročito loš običaj da se uz obilnu i slanu trpezu pije gazirana voda, jer tolika količina soli može da dovede do pojave srčanog ili moždanog udara.

Savet stručnjaka je da se etikete na vodama pažljivo čitaju i da se biraju one vode koje imaju nizak sadržaj minerala.

– Sadržaj natrijuma u gaziranim vodama je sto puta veći nego u negaziranim – kaže profesorka dr Marija Glibetić iz Instituta za medicinska istraživanja. – To znači da je kombinacija kisele vode i bogate trpeze, koja osim soli sadrži i puno masti i šećera, veoma rizična pogotovo za one koji već pate od povišenog krvnog pritiska. Preproručeni dnevni unos natrijuma je do dva grama, ali ga mi unosimo nekoliko puta više.

Jedan od razloga je baš zato što pijemo gazirane vode i druga gazirana pića. Oni koji popiju litar gazirane vode unesu čak pola grama natrijuma, što je četvrtina dnevnih potreba, a masovno se jede konzervirana, industrijska hrana, peciva, suhomesnati proizvodi pa čak i slatkiši koji sadrže dosta soli.

Profesorka Glibetić kaže da je, kada je reč o drugim mineralima, pre svih kalcijumu, kalijumu i magnezijumu, njihov sadržaj u flaširanim vodama i česmovači optimalan.

– Kalcijuma iz voda unosimo svega šest odsto od ukupnih dnevnih potreba, kalijuma ima vrlo malo, pogotovo u gaziranim vodama, a magnezijum iz vode čini svega pet odsto od ukupnih dnevnih potreba za ovim mineralom – navodi podatke profesorka Glibetić.

Istraživanje je pokazalo i da odrasli građani Srbije piju manje vode od preporučenih vrednosti.

– Prosečno se u Srbiji popije oko litar i po tečnosti, od toga svega 700 ml vode – navodi profesorka Glibetić. -Naše stanovništvo ima običaj da pije dosta kafe i čaja. Pri tome oni koji piju zeleni ili crni čaj ili kafu trebalo bi da znaju da ove tečnosti oduzimaju vodu iz organizma i da bi uz šolju nekog od ovih napitaka trebalo popiti čašu vode.

Istraživanje je pokazalo da nam dnevno, u proseku, nedostaju još po tri čaše vode.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *